Udalosti na Blízkom východe zdvihli cenu unce zlata na 1427,81 USD

Singapur 21. marca (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes o 8.30 h SEČ na komoditnej burze v Singapure po 1427,81 USD (1010,48 eura). V porovnaní s piatkovou (18.3.) záverečnou cenou v New Yorku vzrástla o 0,8 %.
Analytici uvádzajú, že rast ceny kovu súvisí s vyšším politickým napätím na Blízkom východe a v severnej Afrike. K doterajším nepokojom v regióne pribudli protesty proti autoritatívnemu režimu aj v Sýrii a novým momentom jeho eskalácie sú aj letecké nálety západných spojencov v Líbyi. Darren Heathcote z Investic Australia však upozorňuje aj na silný pokles dolára voči euru. Ak zostane dolár podľa neho slabým a nepokoje v citlivej oblasti sveta budú pokračovať, je dosť pravdepodobné, že si cena unce zlata vytvorí nový rekord. Ten doterajší spred dvoch týždňov je 1444,40 USD.
Dolár sa dostal voči euru na najnižšiu úroveň od konca roka 2009. Euro je voči nemu na štvormesačnom maxime. Posilňovanie spoločnej meny voči doláru súvisí s presvedčením trhov, že sa na summite EÚ 24. a 25. marca dosiahne dohoda o detailoch posilnenia eurovalu.
Niektorí špekulanti však zlato dnes predávali, lebo jeho cena bola pre nich zisková. Niektorí sa totiž domnievajú, že unca zlata neprekročí hranicu 1430 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy