Grécko môže predajom majetku znížiť verejný dlh o 20 %

"Získaním 50 mld. eur z tohto programu sa zníži verejný dlh o približne 20 %, čo by bolo pre krajinu veľkou úľavou vzhľadom na náklady spojené s financovaním svojho dlhu," povedal grécky minister financií George Papaconstantinou.

Grécky ambiciózny plán získať v rokoch 2012 až 2015 predajom majetku 50 mld. eur môže pomôcť krajine znížiť dlh o 20 %. V sobotu to vyhlásil grécky minister financií George Papaconstantinou. Plánovaný predaj sa týka železníc, vodárenských spoločností a nehnuteľností. „Získaním 50 mld. eur z tohto programu sa zníži verejný dlh o približne 20 %, čo by bolo pre krajinu veľkou úľavou vzhľadom na náklady spojené s financovaním jej dlhu,“ povedal Papaconstantinou.

Atény zavádzajú prísne úsporné opatrenia v rámci podmienok na čerpanie úverového programu v sume 110 mld. eur, na ktorom sa krajina v máji minulého roka dohodla s EÚ a Medzinárodným menovým fondom. Pre Grécko je kľúčové, aby sa jeho ekonomika vrátila k rastu, obzvlášť po roku 2012, keď sa skončí platnosť úverového programu. Vláda bude potrebovať príjmy na riadenie vysokého dlhu, ktorý podľa prognóz v roku 2013 dosiahne 157 % hrubého domáceho produktu (HDP). Papaconstantinou tiež povedal, že hoci boli rozpočtové príjmy v prvých dvoch mesiacoch tohto roka slabšie, než sa očakávalo, výpadok bol zvládnuteľný a vláda neplánuje ďalšie zvýšenie dane z pridanej hodnoty zo súčasnej úrovne 23 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy