Portugalská vláda pripúšťa, že bude musieť požiadať EÚ a MMF o pomoc

Lisabon 16. marca (TASR) – Portugalsko možno bude musieť požiadať o medzinárodnú pomoc, ak parlament neschváli najnovšie vládne úsporné opatrenia. Povedal to dnes portugalský minister financií Fernando Teixeira dos Santos.
Vláda premiéra Josého Sócratesa sa obáva, že opozícia by mohla v parlamente hlasovať proti novým škrtom vo výdavkoch, ktoré vládny kabinet oznámil minulý týždeň. Tie by mali znížiť tohtoročný rozpočtový deficit o ďalších 0,8 % hrubého domáceho produktu (HDP).
„Ak sa vládny ekonomický program nezačne realizovať, môže sa stať, že budeme musieť požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o pomoc,“ povedal minister, ktorý ešte pred dvomi dňami tvrdil, že Portugalsko pomoc potrebovať nebude. Termín hlasovania parlamentu nie je stanovený, no vláda chce mať balík schválený pred summitom Európskej únie (EÚ), ktorý sa bude konať 24. a 25. marca.
Podľa ministra sú podmienky na finančných trhoch pre Portugalsko už dlhší čas „neudržateľné“ a krajina musí zlepšiť stav svojej ekonomiky „v relatívne krátkom čase“. Navyše, Portugalsku situáciu skomplikovala agentúra Moody’s, ktorá dnes znížila krajine rating dlhodobých záväzkov o dva stupne z A1 na A3, čo následne viedlo k zvýšeniu výnosov portugalských dlhopisov.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy