VšZP neuzavrie zmluvy s 200 špecialistami

Zmeny sa však dotknú aj niektorých nemocníc. Všeobecná zdravotná poisťovňa už totiž nechce ďalej spolupracovať s asi 10 % oddelení z celkového počtu 1 350.

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: VšZP neuzavrie zmluvy s 200 špecialistami“ – doplnená o ďalšie informácie z tlačovej besedy

BRATISLAVA 3. marca (SITA) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) plánuje od apríla tohto roku zmeny v zazmluvnení poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Najväčšia poisťovňa na trhu neplánuje pokračovať v zmluvnom vzťahu s približne 200 špecialistami z celkového počtu takmer 5 tis. Ako ďalej na tlačovej besede informoval generálny riaditeľ poisťovne Marian Faktor, zmeny sa dotknú všetkých regiónov, z odborov najmä internistov či chirurgických ambulancií.

Všeobecná zdravotná poisťovňa pritom bude svojich klientov informovať, ktorí poskytovatelia ich v danom regióne budú môcť následne ošetrovať. „Máme za to, že bude zachovaná dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ vyhlásil Faktor. Dôvodom ukončenia spolupráce s uvedenými lekármi je predovšetkým neefektivita. Poisťovňa totiž analyzovala celú sieť, pričom vychádzala aj z výsledkov revíznej činnosti. V rámci nej v roku 2010 ušetrila takmer 130 mil. eur. Priamo u poskytovateľov urobila 3 762 kontrol.

Pri lekároch sa pri analyzovaní siete zamerala na porovnanie priemerných hodnôt v danej odbornosti v rámci Slovenska, paralelné úväzky, revízne zistenia či sťažnosti pacientov. Všeobecná zdravotná poisťovňa zistila, že počet lekárskych miest rástol neustále od roku 2003 a v niektorých odbornostiach prekročil minimálnu sieť o 185 %. Vo viacerých špecializáciách bolo prekročenie markantné najmä v bratislavskom, košickom a prešovskom kraji. V rámci revíznej činnosti odhalila poisťovňa viacero pochybení lekárov. Tie sa týkali nadmernej preskripcie, zbytočných laboratórnych vyšetrení, nepotrebných návštev ale aj fiktívneho vykazovania výkonov.

Zmeny v zazmluvnení sa okrem špecialistov dotknú aj niektorých nemocníc. Všeobecná zdravotná poisťovňa už nechce ďalej spolupracovať s asi 10 % oddelení z celkového počtu 1 350. Faktor ich zatiaľ konkretizovať nechcel, poisťovňu čakajú ešte rokovania s Ministerstvom zdravotníctva SR, vyššími územnými celkami i samotnými zdravotníckymi zariadeniami. Poisťovňa podľa neho plánuje zmeny aj na pracoviskách magnetickej rezonancie či CT pracoviskách. Tam bude brať do úvahy úroveň prístrojového vybavenia.

Aj pri nemocniciach poisťovňa zaznamenala viaceré prípady neefektivity. V mnohých regiónoch eviduje extrémne prekročenie siete. Napríklad v košickom kraji je o 200 % viac psychiatrických lôžok ako stanovuje verejná minimálna sieť. V zdravotníckych zariadeniach dominovali v rámci pochybení zbytočné hospitalizácie alebo preklady medzi oddeleniami.

Poisťovňa pri svojich revíznych kontrolách odhalila aj viacero extrémnych prípadov neefektivity. Okrem iného internistu, ktorý predpisuje lieky za 1 070 eur na pacienta, hoci štandardne lekári v tejto odbornosti s rovnakou štruktúrou pacientov predpisujú lieky v priemere za 60 eur na pacienta. Kontrola objavila aj muža, ktorý užíval 50 druhov liekov predpísaných 9 špecialistami za tri mesiace. V rámci nemocníc našla poisťovňa prípad, kedy pacient z Trenčína ležal počas 9 mesiacov 37 krát v rôznych zariadeniach a na rôznych oddeleniach.

Všeobecná zdravotná poisťovňa plánuje sieť zmluvných poskytovateľov prehodnocovať v pravidelných intervaloch. Aktuálne uzatvára nové zmluvy iba ak nemá naplnenú minimálnu sieť. Faktor sa pritom domnieva, že je potrebné ju prehodnotiť. Podľa neho by mala brať do úvahy napríklad to, že mnohé zákroky je možné robiť v súčasnosti jednodňovou chirurgiou a nie je potrebná hospitalizácia.

Všeobecná zdravotná poisťovňa je najväčšia poisťovňa na trhu. Začiatkom roku 2010 sa zlúčila so Spoločnou zdravotnou poisťovňou. V súčasnosti sa stará o viac ako 3,5 mil. klientov.

Agentúra SITA vydá k správe video na http://video.sita.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy