Nikto už nikomu neverí

Riziko má zelenú
Počas včerajšieho dňa sme boli svedkami pozitívnych fundamentálnych zverejnení  z  Eurozóny (nemecký trh práce, PMI sektora výroby) a potvrdenia vysokých inflačných rizík z Eurozóny na úrovni 2,4% Y/Y (index spotrebiteľských cien). Napriek týmto kľúčovým impulzom neprišlo na EURUSD k prielomu tohtoročných maxím 1,3860/70, čo neskôr viedlo ku korekcii a výberu posledných ziskov. Impulzov bolo niekoľko, po prvé opäť sa začali objavovať rizikové informácie o geopolitickej situácii na Blízkom Východe a Severe Afriky. Informácie naznačovali narastajúce protesty v Iráne, ktorý je druhým kľúčovým exportérom ropy v OPECu. Práve tieto správy sa podpísali pod rast cien komodít (ropa, zlato dosiahlo nové historické maximá) a opätovnom dopyte po bezpečných forexových prístavoch CHF a JPY.

Centrálna banka – politická kocka
Druhým kľúčovým impulzom k obrátke na EURUSD boli informácie, ktoré poskytol prezident FEDu pri svojej pravidelnej polročnej správe o stave US ekonomiky. Bernanke neprekvapil, ale ani nesklamal. Naznačil však niektoré impulzy, ktoré môžu znamenať prípadne ochotu zmeniť nastavenie menovej politiky FEDu z dlhodobého hľadiska. Komentáre prezidenta FEDu, naznačujú jeho ochotu resp. náklonnosť k zmene menovej politike v podobe prehodnotenia nákupu aktív FEDu z trhu, je tak možné, že QE (nákup aktív z trhu) s poradovým číslom „2“ by mohlo byť pre najbližšie obdobie posledným nákupom aktív s koncom v júni 2011. Naznačuje to jeho komentár k ochote a pripravenosti použiť všetky nástroje na výber stimulov z trhu a náznak signálov pre zlepšenie trhu práce (kľúčový indikátor pre menovú politiku FEDu). Neočakávame však žiadne radikálne zmeny v menovej politike FEDu, pričom QE2 by malo dobehnúť a POMO operácie z exspirovaných zdrojov bilancie FEDu by mali pokračovať i naďalej. Skôr by sme hľadali v dnešných komentároch STOP pre QE3 v blízkej budúcnosti, nie však zatvorenie dverí pre túto myšlienku úplne.

Napriek komentárom FEDu, ktoré mali podtón o náraste inflačných rizík pod tlakom rastu cien komodít „deflácia sa už nie je hrozbou“ (bola pritom primárnym dôvodom na QE) sa trhy uchyľujú naďalej k bezpečným reálnym aktívam. Spotové zlato denominované v USD dosiahlo úroveň 1435 USD/trójska unca, čo je jasná odpoveď finančných trhov na prípadné komentáre k zmene menovej politiky centrálnych bankárov, nielen z FEDu ale i z ECB. Trhy drahých kovov pod tlakom neštandardných úrovní menovej politiky centrálnych bánk (najkrajšie to včera povedal guvernér Bank of England „navŕšenie sadzieb by bola naša osobná prehra“) a rastu geopolitického rizika zažívajú explóziu, čo je jasným znakom nedôvery do budúcnosti. Centrálni bankári sa tak  dostali do ofsajdu (mimo hry) na bojovom poli finančných trhov. Nočné komentáre o tom, že premiér ekonomiky Nového Zélandu pod tlakom finančnej recesie (výsledok prírodných katastrof) vyzýva guvernéra centrálnej banky na zníženie sadzieb (výrazný výpredaj NZD), už nemá ani zmysel komentovať. Centrálne banky po finančnej krízy stratili i posledný kúsok nezávislosti a aktuálne sú iba predlženou rukou politických záujmov ( guvernér nemeckej Bundesbanky A.Weber odmietol pokračovať v práci práve pod tlakom politických rozhodnutí a návrhov).

Americký trh práce
Po včerajšom príleve fundamentálnych zverejnení dnes očakávame počas európskej seansy mierne upokojenie, pričom trhy sa skôr budú opierať  o americké dáta trhu práce. ADP zamestnanosť súkromného sektora by mohla naznačiť reálnosť pozitívnych výhľadov na piatkové Nonfarm Payrolls a US nezamestnanosti. Opätovne však o 16:00 očakávame pokračovanie komentárov prezidenta FEDu Bernankeho, ktorý by už nemal však ničím trhy prekvapiť. Večerná Béžová kniha FEDu len zverejní informácie, na základe ktorých sa rozhodovalo FOMC počas januárového zasadnutia. Trhy tak primárne budú sledovať Bernankeho a vývoj geopolitickej situácie na Blízkom Východe a Severe Afriky.


Dnešný výhľad

EURUSD korekcia počas večera a noci dosiahla silnú psychologickú suportnú bariéru 1,3740/20, čím sa potvrdili naše včerajšie názory ( pri udržaní 1,3860/70 sme naznačili potenciál návratu pod 1,38). Aktuálne však pred zajtrajším zasadnutím ECB vidíme potenciál a ochotu trhov nakupovať pár pri úrovni 1,3740/20 s potenciálom smerovania k 1,3790/1,38 EURUSD. Prípadný prielom 1,38 bude naznačovať opätovne ochotu pred ECB sa pokúsiť k testovaniu silných rezistencií 1,3860/70, ich prielom však nevidíme bez jasného impulzu z ECB reálne. Prípadné pokračujúce rozširovanie geopolitického rizika bude tlačiť na prielom 1,37 EURUSD s potenciálom k minimám na 1,3640/20. Pred ECB však stále preferujeme udržanie pásma 1,3720/40, jedine výrazný impulz a prípadný vojenský konflikt na Blízkom Východe a Severe Afriky by sa podpísal pod jeho prielom.

EURUSD so 4-hod. periódou

Autor: Valér Demjan | TRIM Broker, a.s.

Upozornenie: TRIM Broker, a.s. (ďalej len spoločnosť) nepreberá zodpovednosť za chyby a nepresnosti v tomto materiáli. Rovnako spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investícií založenej na akejkoľvek informácii publikovanej spoločnosťou. Všetky informácie tu uvedené majú charakter investičného prieskumu a predkladajú sa ako objektívne a nezávislé vysvetlenie skutočností tu obsiahnutých. Informačné materiály uverejnené spoločnosťou neposkytujú priame odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Takéto obchodovanie je špekulatívne a môže viesť k vysokým finančným stratám. Obsah tohto materiá

Súvisiace články

Aktuálne správy