MH pokračuje v kontrolovaní schválených cien energií

Ministerstvo hospodárstva v minulom roku zaslalo regulačnému úradu celkovo 72 nesúhlasných stanovísk, v ktorých žiada regulačný úrad o prehodnotenie navýšenia fixnej či variabilnej zložky ceny tepla u jednotlivých dodávateľov tepla

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) pokračuje v kontrolovaní cien energií schválených regulačným úradom. Ako vyplýva z údajov zverejnených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), rezort hospodárstva mal v minulom roku výhrady iba k schváleným cenám tepla. Len počas posledného mesiaca minulého roka nesúhlasilo ministerstvo s 50 cenovými návrhmi, ktoré schválil pre teplárenské spoločnosti regulačný úrad. Rezort hospodárstva v minulom roku zaslal regulačnému úradu celkovo 72 nesúhlasných stanovísk, v ktorých žiada regulačný úrad o prehodnotenie navýšenia fixnej či variabilnej zložky ceny tepla u jednotlivých dodávateľov tepla. Naproti tomu, rezort hospodárstva v minulom roku nemal žiadne výhrady k regulácii cien elektrickej energie či zemného plynu.

Ministerstvu hospodárstva sa koncom minulého roka napríklad nepozdávalo, že regulačný úrad schválil firme Termming, a.s. zvýšenie variabilnej zložky tohtoročnej ceny tepla pre odberateľov v Stupave o takmer 20 %. Regulačný úrad by mal tiež podľa ministerstva znova posúdiť nárast variabilnej zložky tohtoročnej ceny tepla o vyše 15 %, ktoré odobril spoločnosti Cofely, a.s., pre odberné miesto v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Rezortu hospodárstva sa nepozdávali ani schválené cenové návrhy pre banskobystrické teplárenské spoločnosti BBES, a.s. a Stefe ECB, s.r.o., pre martinskú firmu Martico, a.s., vranovskú Bukózu Energo, levickú Fortunae, s.r.o., či pre humenskú spoločnosť Chemes, a.s. Týmto podnikom schválil regulačný úrad nárast variabilnej zložky tohtoročnej ceny tepla od približne 16 do 29 %. „Žiadame o opätovné prehodnotenie navrhovanej ceny tepla a následné zapracovanie vzniknutých rozdielov do nového rozhodnutia pre rok 2011,“ uviedol vo svojich stanoviskách rezort hospodárstva.

Či sa vzdá ministerstvo hospodárstva možnosti kontrolovať rozhodnutia by malo byť známe v najbližších mesiacoch. Ako pred časom uviedla pre agentúru SITA Dagmar Hlavatá z komunikačného oddelenia ministerstva hospodárstva, rezort túto otázku bude riešiť v rámci implementácie tretieho energetického balíčka na jar tohto roka. Tretí energetický balíček by malo Slovensko implementovať do svojej legislatívy do apríla tohto roka.

Podľa analytika rezort hospodárstva by nemal takýmto spôsobom zasahovať do schvaľovania cien energií. „Nie je dôvod aby ministerstvo hospodárstva bolo účastníkom cenového konania. Otázka kontroly cien a účasti v cenovom konaní by mala byť len na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví ako inštitúcii zodpovednej za kontrolu cien a regulovaných subjektoch,“ povedal pre agentúru SITA Peter Marčan z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť.

Činnosť regulačného úradu pri schvaľovaní cien energií môže rezort hospodárstva ako aj ministerstvo životného prostredia kontrolovať na základe novely zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorú Národná rada SR schválila pred zhruba troma rokmi. Vtedy prijatú novelu kritizovala opozícia, ktorú tvorili aj dve dnešné vládne strany. Vtedajší opoziční poslanci kritizovali najmä fakt, že rezort hospodárstva prijatím spomínanej novely vstúpil do procesu stanovovania cien energií, čím sa obmedzila nezávislosť úradu. „Navrhovaná novela nie je o ničom inom ako o odchode od pravidiel v energetike, a ako do nej kontaminovať politickú moc. Ministerstvo hospodárstva si chce zriadiť svoj vlastný politický regulačný úrad,“ povedal v parlamente pri prijímaní novely vtedajší ako aj súčasný poslanec za SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Naopak, podľa minulého vedenia ministerstva hospodárstva vďaka zavedeniu kontroly sa mal regulačný úrad dostať pod verejnú kontrolu.

Súvisiace články

Aktuálne správy