Šéf ADSS víta negarantovanú schému v 2. pilieri

Predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Peter Socha tiež pozitívne vníma zavedenie automatického vstupu mladých ľudí do sporivého piliera po prvom zamestnaní sa.

Predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Peter Socha víta zámer vlády zaviesť v druhom dôchodkovom pilieri popri garantovaných fondoch aj tzv. negarantovanú schému. Pre agentúru SITA tak reagoval na závery utorkovej koaličnej rady, podľa ktorých vláda zachová garantované fondy a popri tom umožní sporiteľom prestúpiť aj do rizikovejšieho, akciového fondu s možnosťou vyšších výnosov. Šéf ADSS tiež pozitívne vníma zavedenie automatického vstupu mladých ľudí do sporivého piliera po prvom zamestnaní sa. Problém nevidí ani v tom, že budú mať mladí sporitelia počas troch rokov možnosť z tohto systému vystúpiť. „Je to v poriadku. Nemáme záujem v systéme niekoho držať nasilu,“ uviedol.

Garancie v druhom dôchodkovom pilieri zaviedla od júla 2009 bývalá vláda Roberta Fica. Dôchodkové správcovské spoločnosti pri každom dôchodkovom fonde musia vytvárať tzv. garančný účet. Ak penzijná spoločnosť zhodnotí peniaze sporiteľov, môže čerpať poplatky za zhodnotenie majetku z tohto účtu. Ak sa tak nestane, správca dôchodkových úspor musí do tohto fondu doplácať z vlastného majetku. Poplatok za zhodnotenie majetku vo fonde dosahuje najviac 5,6 % z dosiahnutého výnosu. Zvyšných 94,4 % z dosiahnutej výnosnosti tak musí zostať sporiteľovi.

Národná banka Slovenska viackrát upozornila na to, že legislatívne zmeny v druhom dôchodkovom pilieri zrealizované od júla 2009 viedli k takmer úplnému výpredaju akcií. „Počnúc aprílom až do konca roka 2009 dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) už uskutočňovali iba predaje akcií a podielových listov, pričom akciové trhy práve v marci zastavili svoj prepad a následne až do októbra prakticky nepretržite rástli o desiatky percent,“ upozorňuje centrálna banka v Analýze slovenského finančného sektora za rok 2009. Podiel akciovej zložky v dôchodkových fondoch v druhom pilieri klesol z 9,8 % čistej hodnoty majetku na začiatku roka na 0,9 % k 1. júlu 2009. „Počas druhého polroka potom ešte došlo k ďalšiemu zníženiu relatívneho zastúpenia akcií na koncoročných 0,1 %,“ uviedla NBS. Úzka súvislosť medzi novou legislatívou a strategickými presunmi v rámci portfólia je podľa centrálnej banky zrejme z načasovania zmien v portfóliu do obdobia medzi schválením novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení v marci 2009 a začiatkom jej účinnosti od júla 2009.

Kapitalizačný dôchodkový pilier bývalá vláda Roberta Fica zdobrovoľnila pre mladých ľudí od začiatku roka 2008. Absolventi škôl tak dostali možnosť sami sa rozhodnúť, či vstúpia do druhého piliera, v období šiestich mesiacov od prvého zamestnania sa. Do konca roka 2007 bol vstup do sporivého piliera pre mladých ľudí povinný. Ak mladý sporiteľ do 30 dní od prvého zamestnania sa nepodpísal zmluvu s niektorou z dôchodkových správcovských spoločností, správcu jeho úspor v druhom pilieri mu vybrala Sociálna poisťovňa. Poisťovňa určovala dôchodkovú spoločnosť vyše 40 percentám mladých sporiteľov. Povinných sporiteľov, ktorí si sami nevybrali penzijnú spoločnosť, prideľovala Sociálna poisťovňa dôchodkovým spoločnostiam s najnižším poplatkom za správu aktív v konzervatívnom fonde. Ak malo najnižší poplatok v tomto fonde viacero spoločností, prideľovala poisťovňa týmto spoločnostiam sporiteľov striedavo podľa abecedného poradia. Išlo o pravidlo, ktoré určoval vtedajší zákon o starobnom dôchodkovom sporení.

Súvisiace články

Aktuálne správy