Názory čitateľov


Názory k článku:
Protekcionizmus v praxi: Rakúsky zákon o minimálnej mzde trápi Slovákov

24. 3. 2017   max
nech Rakúske a Nemecké Francúzke atd podnikajúce unás nech dávaju rovnako ich min. mzdu našim zamestnacom!!!!
24. 3. 2017   igorpko@gmail.com
A to čo znamená dať diety ako súčasť mzdy,to majú aj na zapade dosť uz aj tak okradajú tích vodičov
24. 3. 2017   working class hero
budu, ked taku budeme mat zakonne stanovenu
24. 3. 2017   Radovan Ihnat
O novej Smernici sa vedelo už roky a nič sa nedialo (https://blog.etren d.sk/.../sken-aj-eu-r iesi-schrankove...). A zrazu keď Rakúšania po vyše 2 rokoch začnú aplikovať Smernicu, tak sú z toho všetci v šoku a kričia, že legislatíva je v rozpore s právom EÚ. Ale veď je to len implementácia Smernice a pravidiel platných v EÚ už roky. Môžeme diskutovať, že niektoré administratívne procesy sa dajú zjednodušiť, že Smernica umožňuje aby sa z jej rozsahu vyňali krátkodobé alebo marginálne aktivity v zahraničí a podobne. Ale nie sú to povinné ustanovenia a ak to chcelo Slovensko žiadať od Rakúska, malo sa to diať už dávno. BTW, Slovensko neuplatnilo ani jedno zo zjednodušení...
Slovenský Inšpektorát práce miesto toho aby situáciu riešil vyhlási, že slovenskí kamionisti v zahraničí nie sú vyslaní zamestnanci (www.nip.sk/?id_... čím ešte uvedie slovenských prepravcov do možného omylu. Napriek tomu, že Rakúšania, Nemci či Francúzi roky tvdia niečo iné (Nemci ustúpili akurát pri tranzitnej preprave a aj to len dočasne kým rozhodne európsky súd).
A započítavanie diét do mzdový nárokov malo byť riešené už dávno. Je na to judikatúra Súdneho dvora EÚ, ktorá by mohla túto cestu podporiť. Ale Slovensko má ešte aj Smernicu o vysielaní pracovníkov v tejto časti preloženú nesprávne a opačne ako to má byť... Pán Serles je v tejto oblasti odborník, ale veta "Rakúsku stranu je treba presvedčiť, že po vzore Slovenska sa diéty chápu ako bežná súčasť mzdy" nie je dobrým argumentom. Jednoducho to nie je pravda, diéty na Slovensku nie sú považované za mzdu.
Jednoducho celé zle. A slovenskí kamiónoví prepravcovia sú rukojemníkmi; rakúske, nemecké či francúzke úrady im kedykoľvek môžu vyrubiť pokuty v likvidačnej výške. Odstrániť konkurenciu a to v súlade s platnou legislatívou EÚ...
24. 3. 2017   anonym
https://blog.etrend. sk/radovan-ihnat/sken -aj-eu-riesi-schranko ve-firmy-a-subdodavat elov--eu-also-deals-w ith-letterbox-compani es-and-subcontractors.html
24. 3. 2017   Lolo
No v podstate mas pravdu drahy Radovan.
Problem je, ta smernica a nariadenia sa takto zprznili preto, lebo v lacnych koloniach ide len o to, ze tieto polozky mzdove, dietove, nahradove a co ja viem ake, budu predmetom koristi odvodov, dani a poplatkov tak, aby "ludske zdroje" mali houno rovnake v dlani, ako pred tym, nez sa to zaviedlo a vsetko co by malo byt predmetom nejakeho vatsieho koncoveho kesu v rukach otrokov.
Je to proste a sporoste zaroven, lebo tie skarede a hnusne staty, ako Germania, Rakusko, Frantici a dalsi, bojuju za nas, aby vysroubovali mzdy aj pre nasich otrokov na normalne porovnatelne urovne, ak uz maju robotovat u nich a riedit mniystvo prace, nech to robia inak, ako dumpingom miezd a nakladov na ludske zdroje.
A tyka sa to aj robosov z PSA, ktory chodia robotovat dfo fabriky u frantikov, za slovakistanske almuzny a diety, ktore predstavuju len zlomky odbrovych platov.
A v zahranici odbory a odborove organizacie, niesu platene kleptokraciou, ale su jedovate hady, ktore nieje dobre drazdit bosou nohou.
U nas su odbory, len stadom dobytka, ktory je inak oznackovany.
Stacil by pritom cca 2x celonarodny strajk, alebo 2-3 vatsie demonstracie v Slovakistane pred parlamentom, vratane zapalnych flias a po upratani studenej pahreby, by tu boli aj dvojnasobne aj trojnasobne platy.
Ale v koloniach odbory vlastne nemame, len pozostatky ROH, v podobe prestarnutych pionierskych taborov.
23. 3. 2017   Lolo
No ono je smutne na obe strany, ako su vyplacany Slovakistanske "Ludske zdroje", ktore pracuju za zlomky platov, alebo odbormi stanovenych minimalok.
Pruser je v tom, ze ak by mal dostavat slovakistansky otrok , alebo ludsky zdroj, alikvotnu cast paltu Rakuskeho, tak by v Rakusku v podstate bol socialny pripad, ktory by musel ako pracujuci, dostavat este kompenzacie na ubytovanie, alebo energie, pripadne by neplatil dane, lebo by sa jednalo o socialne odkazanu osobu, aj ked zamestnanu.
V Slovakistane by dostal akorat kopanec do guli, zvysene odvody a dane, ktore ako vzdy, ukradne Konstitucna klpetoracia Slovakistanu.
Blbe, ale je to tak.
V podstate sa jedna o problem zamestanej chudoby, lebo to, co dostane ako stanovenu minimalku v Rakusku, nejaky slovakistanec, by neumoznovalo kontinulane prezitie, nieto zalozenie si rodiny, na uzemi ineho europskeho statu.
A este raz pripomeniem, jedna sa o pracujucu chudobu.
zivot.cas.sk/cl...
https://jankosc .blog.sme.sk/c/369737 /chudoba-pracujuca-ch udoba-a-mzdy.html
23. 3. 2017   Peter Chmurovic
Je to smutne ze rakusania musia tlacit na to aby slovaci dostali primeranu vyplatu.
Este by to mohli aplikovat na ine profesie, asi v tom zmysle ze, ak slovak pracuje na nejakom vyrobku, ktory sa predava v Rakusku, tak musi dostat zaplatene rovnako ako rakusan a bolo by vymalovane.
23. 3. 2017   markus1766
Absolútne si nepochopil o čo rakušákom ide!
24. 3. 2017   working class hero
ochranu trhu tedsa vlastnych zamestnancov a podnikatelov..co je na tom divne ? .. nie su vsetci tak sprosti ako my
26. 3. 2017   hela
Je to dobré pre šoférov taxíkov čo vozia opatrovateľky do Rakúska!!!Bez pauzy robia 1000km jazdy, frčí na Retbule, nevyspaty, nervózny!!Nech konečne slov.firmy čo ich najímajú im dajú zarobiť!Držím im palce!
1/1