Názory čitateľov


Názory k článku:
Ceny bytov zatiaľ prudko rastú, podľa odborníka hrozí realitná bublina

25. 2. 2017   Juraj
Bublina v Bratislave je uz dlho. Ja mam 32 rokov a stale nevlastnim ziadnu nehnutelnost, nie preto, zeby som si ju nemohol dovolit, ale zatal som zuby a povedal som si, ze za nadhodnotene nehnutelnosti nebudem platit.
Ja vidim tiez problem v tom, ako tu spominali, nieje tu vytvoreni priestor s najomnymi bytmi. Taktiez slovaci z historickeho hladiska boli vzdy zvyknuti byvat vo svojom, je to forma nejakej istoty a taktiez clovek asi nema velmi na vyber ak ma rodinu.
Ak sa clovek pozrie na ekonomiku mesta, tak vidi, ze v BA je par medzinarodnych firiem shared services, ktore kedykovlek mozu zbalit kufre a ist niekam inam. Taktiez VW moze kedykolvek presunut vyrobu, alebo ako sme videli, jeden skandal a pracovne miesta su ohrozene. Bratislavska ekonomika je postavena na dvoch pilieroch a to nie je dostacujuce. Ak by tie firmy odisli prec, ludia by mali ozaj velky problem si najst pracu a splacat hypoteky.
Takze zacina to byt taka mala tykajuca bomba....Ak kedze banky budu chciet stale novych zakaznikov, podmienky na hypoteku sa este viac zvolnia, aby sa aj socialne slabsi mohli zadlzit.
27. 2. 2017   anonym
Tvoj postoj je takisto špekulatívny ako postoj tých, ktorí si kúpia byt na hypotéku a dúfajú, že cena bytov porastie, akurát že Ty dúfaš, že cena bytov poklesne.
Je to ako športka a nikto nevie, aká bude budúcnosť.
23. 2. 2017   Blind Man
O čo je "lacnejšia" hypotéka o to je drahší štvorec a naopak. Banka si proste vždy príde na svoje i Tvoje.
22. 2. 2017   Dina
experti :) .. to je ako poslanci, ked spravia chybu, nikdy nie su zodpovedni. Ked spravi chybu poziarnik, ide do basy. Tomu sa hovori slovenska spravodlivost.
22. 2. 2017   anonym
,,NENAŽRANÉ,,realitk y !!!!! To je ich výsledok.
21. 2. 2017   anonym
štát v podstate už nereguluje nič, regulujú sa akurát sami smeráci a to tak, že regulujú mzdy tak, aby nepresiahli 400 eur a deregulujú svoj biznis-resp. okrádanie štátu až k nebeským výšinám.
21. 2. 2017   anonym
jjo
21. 2. 2017   Lolo
Problem v SR je ten, ze tu prakticky neexistuje trh z najomnymi bytmi, najma tymi, kde by bolo regulovane najomne.
Stat sa zbavil potreby stavat ludom a najma mladym rodinam byty, takze sa pretransformovala socialna bytova politika, na uverove otroctvo.
Chces byvat, tak si kup, alebo prenajmi a neries.
Druhy zavazny problem je, ze okolo miest, niesu ziadne gheta, alebo aspon odstavne plochy pre karavany, alebo mobilheimy, kde by napriklad studenti, alebo ty, co prisli o byvanie, alebo na ine byvanie nemaju, mohli lacno byvat. Projekty boli, ale oligarchia, developkari a bankstri, velmi rychlo podobne aktivity potlacia, lebo okrem toho, ze sa tam ako prvy vzdy objavia problemovy, tak potom by cena bytov klesala, nakolko mnohy by sa neondiali a byvali v exotickej maringotke z muskatmi na okne a neriesili nejake predrazene kralikarne, za mrzky uver, niekde v prdelakove, alebo nestavali domy v satelitoch, kde musia deti kazdy den vozit do mesta a vecer spat.
Nejde o hnedoslovakistancov v principe, ale ide o to, ze na okrajoch obci, ludia neznesu podobne projekty..
www.topky.sk/cl...
alebo..
spravy.pravda.s...
Ono raz, ak sa nieco poondie a bude problem, tak sa podobne gheta a aj bielych proste v Slovakistane jedneho dna stanu relaitou, poloprazdne budy a kralikarne budu obyvat otroci, ktorym nebude vadit, ze v jednom vchode, kde je 70 bytov, bude obyvanych 6-10 bytov a vsetky naklady a dane i poplatky, sa budu delit na par vlastnikov aj fondy oprav. Potom sa snad ludia spamataju, ale najskor nie, ako to je u nas zvykom..
To uz nebude o tom, ze v jednom vchode je jeden neplatic, ale nebudu platici, Banky, alebo realitky vlastniace neobyvane byty, budu vzdy tahat za kratsi koniec, ak pojde o to, kolko a a ko zaplatit, alebo skor ako nezaplatit, ak budu vlastnit napriklad napolovicnu zastavanu bytovu plochu v nejakej kralikarni.
A to nehovorim o tragedii, ktoru caka spoplatnene parkovanie, pre ludi dochadzajucich zo satelitov do miest. Sodoma gomora...
Proste Slovakistan..
22. 2. 2017   Szekeres
Cit.:..neexistuje trh z najomnymi bytmi, najma tymi, kde by bolo regulovane najomne...andCit. Tak co by si teda chcel? Trh, alebo regulovane najomne. Navzajom je to nezlucitelne..
23. 2. 2017   anonym
Komunisticky zmýšľajúci to nemajú šancu pochopiť
25. 2. 2017   Lolo
Ok, dobre tak nech je aspon nejaka forma socialneho byvania, pre slabsich, alebo tych, co nechcu byvat vo vlastnom, ale nechcu platit v cene najmu hypoteku niekomu, kto si kupil byt a nema na splacanie.
Ak totiz vidim priemernu cenu najmu napriklad v BA, tak je vidno, ze vatsina bytov, ktore su ponuknute na najom, sa odvija od ceny spekulacie teda presnejsie mesacna splatka hypoteky, plus nieco na kavu a plus poplatky za spolocne priestory a udrzbu.
Potom to navodzuje dojem, ze najom v tejto cenovej hladine je nevyhodny, takze je lacnejsie si zobrat hypoteku a splacat vlastne. Ale to nieje bohuzial pravda.
Lebo existuju ludia, ktory pridu na muracky a ked si v omyle vezmu hypoteku, po par rokoch zistia, ze im je byt na houby, tak sa ho snazia bud predat zo stratou, alebo prenajat v rovnakych cenovych podmienkach, alebo sa najde niekto, kto si na kupu kralikarne vezme zas hypoteku a kolotoc pokracuje.
Staci malo a napriklad z Blavy sa moze stat behome jedneho, alebo dvoch rokov hladova dolina, rovnako, ako sa stala trebars z Poltara, alebo Oravy.
Niekto namietne, ze je to predsa hlavne mesto, ale v globale, sme stale len vychod EU.
V jednom state ak je len jedno silne mesto, zvysok je len nejake uzemie, tak v globale v EU sme len pluvanec na mape a nadnarodne spolocnosti, ktore davaju pracu napriklad v BA, su kocovnici a pastieri, ktory zbalia jurty, alebo nechaju taborisko tak a idu za patvou inde, stado nechaju tak. Silne kusy odozenu zo sebou a slabe nechaju vlkom.
To ze tu sidli nejaka narodna zrada a su tu ubytovne pre socialne slabych kleptokratov, napriklad Bonaparte a ine, je nepodstatne, lebo stazijny prijem je uplne inde.
Otrokov, kotry im budu utierat zadky, alebo strihat travnik, strihat plot a lestit auta, staci asi tak 50.000 max 100000 na celu obsluhu jedneho mesta a to uz budu na hranici chudoby.
Preto si myslim, ze realita ktora je teraz aktualna, je bublina, ktoru bankstri z oligarchami maju premyslenu len do momentu, kedy vznikne okolo BA nejake ghetto, kde sa nastahuju ty, co nemaju kam ist, ale nemaju ani na najom, alebo hypoteku.
To su bezne procesy, ktore sa v case opakuju, len u nas boli eliminovane statnou bytovou vystavbou 40 rokov vlady cervenych svini a nasledne hypotekarnou a realitnou bublinou, ktora sa nafukuje pocas rokov, kedy sa dala ludom idea, ze si musia kupit nieco vlastne, aby mohli byvat.
Nasledkom toho je, ze sa nerodia otroci, takze v dalsom kroku bude ich nedostatok, znamenat zvysovanie miezd, do urovne kedy to budu akceptovat investori a nasledne to uz bude uplne jedno..
21. 2. 2017   Martin
Uverove eldorado pokracuje a hlupi ludia v domneni lahkej dostupnosti a lacnych penazi preplacaju s radostou nehnutelnosti a pri lepsich lokalitach sa este aj pobiju...len si neuvedomuju, ze s dopstupnostou uverov /nizsich splatok/ to vykompenzuju vyssou nakupnou cenou nehnutelnosti, ciz e z dazda pod okvap. Ja viem, ze mnoho ludi potrebuje bytovu otazku riesit, ale... nie za kazdu cenu nie?
21. 2. 2017   Frantisek Nahnevany
A všimnite si z čoho resp. z akej sumy prípadne platíte DPH - daň z pridanej hodnoty. Z PRIDANEJ HODNOTY to rozhodne nie je.
22. 2. 2017   Palo
Tebe z tej DPH uz nacisto hrabe, dookola motas tieto somariny uz par rokov a na nic ine nie si schopny ani poukazat, to si sa naucil v skolke alebo kde ta naucili tuto dementnu basnicku?
22. 2. 2017   Frantisek Nahnevany
Predkladám čistú pravdu. Čistú pravdu Vám povie málokto.
22. 2. 2017   anonym
DPH je zlodejina garantovaná štátom.
23. 2. 2017   Frantisek Nahnevany
Áno.Je to zlodejina. Tzv.DPH /tzv.daň z pridanej hodnoty/ je daň nezmyselná, neopodstatnená. DPH - daň z PRIDANEJ HODNOTY je daň fiktívna.
23. 2. 2017   anonym
Ak by sa názov tejto dane zmenil a volala takto: "Daň z pridanej ceny" potom už by si bol ticho?
23. 2. 2017   Frantisek Nahnevany
Od roku 1993 je tzv.DPH /tzv.daň z pridanej hodnoty/ podvod na obyvateľstve.
Zjednodušene: Požaduje sa, dokonca sa pod vyhrážkami a sankciami prikazuje platba dane z PRIDANEJ HODNOTY /DPH/, ktorá je finančne nižšia, inkasuje sa však de facto daň z čistej /netto/ ceny /sumy/,ktorá je označovaná ako cena /suma/ bez DPH resp. ako základ dane, a z ktorej daň je finančne značne vyššia, ako "by bola" pri vlastnej, vyžadovanej, dokonca prikazovanej dani z PRIDANEJ HODNOTY /DPH/. Inými slovami ľudia pri tomto podvode platia oveľa viac ako sa im prikazuje.
Poznámka. Čistá /netto/ cena /suma/, z ktorej daň sa de facto pod ikonou DPH od roku 1993 platí nie je pridaná hodnota. PRIDANÁ HODNOTA je rozdiel medzi predajom /výstupom/ a nákupom /vstupom/. Daň z PRIDANEJ HODNOTY sa musí vypočítávať a následne inkasovať len a len z PRIDANEJ HODNOTY. Keď sa tak nedeje, jedná sa o podvod. A ten tu máme od roku 1993.
Termín "pridaná cena" je zbytočný. Na čo, k čomu, kde . . . by sa tá cena pridávala, kedˇv podstate tovar, komodity, nehnuteťnosti, služby atď. uz svoju stanovenú cenu, či už nákupnú alebo predajnú a či už netto alebo brutto majú.
Je tu možné riešenie.
Keď sa teda už vyše 24 rokov pod zámienkou DPH /dane z pridanej hodnoty/ podvodom platí de facto daň z ceny netto, tak povedzme 20%-nej dani z pridanej hodnoty /DPH/ zodpovedá tak 8%-ná až 10%-ná daň z čistej ceny /netto/, ktorá sa doteraz podvodom vyberá brutálnou prevažne 20%-nou sadzbou.
23. 2. 2017   anonym
Oveľa väčšia zlodejina je daň z príjmu, pretože pracujúci človek musí platiť štátu za to že "maká". Je normálne že obyčajný pracujúci človek si ničí zdravie v práci a ešte musí za to platiť štátu?
Na druhej strane DPH často platí hlavne z výsledku činosti obchodníkov, ktorí niečo kúpia a následne jednoducho predajú.
Ak som boháč, ktorý si len užíva život na jachte, platím iba tú DPH.
23. 2. 2017   Frantisek Nahnevany
De facto žiadnu DPH - daň z PRIDANEJ HODNOTY neplatíte.V skutočnosti DPH - daň z PRIDANEJ HODNOTY ešte nikdy, nikto, nikde neplatil.
1/2staršie