Názory čitateľov


Názory k článku:
Globálni občania, národná ulieváreň

19. 2. 2017   Blind Man
Gloálny občan=duševný mrzák+novodobý otrok.
19. 2. 2017   anonym
nepravda,nemusíme žiť vo svete idiotizácie,ale chceme žiť vo svete morálky,slušnosti,č estnosti,spravodlivos ti,skrátka, svet,ktorý dnes stojí na hlave, treba postaviť späť na nohy
19. 2. 2017   Lolo
Myslim si, ze v Slovakistane sa Globalnymi obcanmi musime zapodievat len do tej miery, do akej miery nam skodia.
Ak su to bezohladny oligarchovia, kleptokrati, alebo otrokarsky vizionari, tak nam mozu skodit.
Otazka je, do akej miery sa lokalny ovcan, alebo otrok, dokaze vzopriet globalizacii a aku ma sancu na uspech lokalny, pripadne aky dosah bude mat lokalna revota, proti globalnej voli.
Da sa povedat, ak sa pozrieme do historie, ze sme boli sucastou globalneho sveta od pociatku dejin, dajme tomu od "Samovej rise" no minimalne od dob Velkej Moravy.
Od tej doby sa v podstate svet globalizuje a preskupuju sa sfery mocenskych vplyvov.
Cisatocna samostatnost, alebo kvazi autonomia, na uzemi Ciech a Slovenska /dnes RBM a Slovaksitan/ bola vzdy len pricinou docasneho vonkajsieho nezaujmu vatsich mocenskych struktur, alebo vycerpanie lokalnych surovin nerastnych, pripadne upadok a preskupovanie mocenskych sil, mimo nase uzemie. Po urcitom case, ak sa obnovila nejaka mocenska struktura, tak doslo okamzite aj na uvedenie na pravu mieru v okrajovych oblastiach a po urcitom case, aj ku dalsiemu vyuzitiu potencialu krajiny a jej obyvatelstva.
Vzdy sa jednalo ale len o okrajove vyuzitie, alebo o sekundarny ucel, pretoze potencial bol relativne maly a vatsina lokalnej spravy, fungovala znacne neefektivne.
Tak sa to deje v podstate od stredoveku, kedy v roznych etapach sa rozvijala a opat upadala napriklad tazba zlata, alebo neskor hutnicky priemysel, ci polnohospodarska vyroba, alebo neskor za cias Rakusko Uhorska, nastal boom manufakturmno- priemyselny, najma od obdobia 1860+
Obdobia ktore mozeme nazyvat ako "ciastocne autonomne" alebo obrodenie a samostatnost, je v podstate obdobie, kedy sme boli len na okraji zaujmu sfery vplyvu inych mocnosti a potom sa doma, udomacnil mocensky teror a zvola vlastnych ludi, ktory sa dostali k moci, bez vonkajsieho vplyvu.
Cest niektorym vynimkam, no v podstate sa jednalo o obrovsky interny chaos a biedu. Aj prva republika CSFR, nebola vynimka, lebo trvala kratko a pocas nej, boli dve hospodarske krizy, medzi tym snad len Bata a nastup priemyslu, na troskach monarchie a toho co tu ostalo, sa nielen budovalo na novo, ale v prvom rade sa recyklovalo..
19. 2. 2017   Lolo
Potom protektorat RBM, Slovensky stat a budm, uz sme boli len 2 roky, zapadny protektorat ZSSR, 20 rokov sa tazil Uran a ked umrel Stalin, tak Chruscov sa vykaslal na nejake protektoraty a jedine co ostalo cervenym sviniam, po 20 rokoch stalinizmu a zvole kretenov, prezlecenych za komunistov, bol strach, ze skoncia na kandelabroch. Potom velky opicak, z navyssieho sovietu, uviedlol na pravu mieru sferu vplyvu, zapad sa na nas vykaslal, lebo nebol ziaden zaujem o kolonizaciu nejakeho sovietskeho protektoratu.
Po 89 sa sfera vplyvu rozpadla a nase prdele sa ocitli bez ohrady, len tak, na psopas trhovej ekonomike a na nejake vybudovane socialne vyhody, na kotre si mnohy zvykli, sme museli zacat zabudat. Potom absolutna destrukcia a reset celeho polnohospodarskeho a priemyselneho potencialu, no a sme v sucastnosti, ako vychodna kolonia EU, zvana Slovakistan, kde sa buduju len otrokarske montovne a Globalny obcania od nas, chodia akorat do sveta po socialne davky, alebo lokalny obcania otrocia v montovniach, alebo recykluju prdy v openspace v zahranicnych korporaciach, sliepnaju do obrazoviek a maju vznesene tituly, ako projektovy manager, senior designer, very old senior manager, alebo ine, ktore su utajene.
Niektory z nich, sa citia globalny ovcania, avsak su to len a len lokalny uverovy otroci, ktory vycestovali tak akorat do thajska, aby sa mohli citit glovalne, ked balili sikmooku babu a zistili ze ma vtaka...
19. 2. 2017   MV
Treba odlišovať politickú a etnickú stránku občianstva a k tomu politickému sa viaže vyhradené územie, ktoré ozbrojenou mocou obraňuje štátna moc. Voliť môžem, keď mám občianstvo bez ohľadu na to ako sa cítim etnicky alebo či som sa dopracovalo ku kozmopolitizmu. Slovák v Českej republike bez slovenského občianstva nemôže voliť na Slovensku. Kozmopolitizmus je ťažko zdolateľný cieľ a je ťažké sa k nemu dopracovať, vyžaduje to cizelovanie vnútorných postojov, veľkú znalosť života, veľmi slobodného ducha, schopnosť odísť z domova a ani sa neobzrieť. Na druhej strane spoliehať sa na úzke etnické okolie nie je pre mladého človeka postačujúca výbava do života a ani kompromis, že nech idú do sveta a keď sa vrátia .... Nevrátia sa - niet sa ku komu vrátiť.
19. 2. 2017   anonym
Globalizácia neprinesie ľuďom nič dobré. Centrálne riadenie, nezmyselné zákony, rovnaké dane, novodobé otroctvo. Úžitok z toho bude mať 1% obyvateľstva.
Slobodný človek je iba ten, ktorý nie je závislý na tom systéme.
19. 2. 2017   Helena
Liberalizmus vôbec není to čo potrebujú prostí ludia.
Nepotrebujú ho ani robotníci,ani zamestnanci rôzneho zamerania a ani inteligencia.
Liberalizmus je niečo čo má slúžiť jedine kapitálu,zisku , korporaciám a globalizácii a tak to je to už dávno známe.
To povie každý rozhľadený a vzdelaný človek ktorý to všetko o liberalizme preluskal a históriu liberalizmu pozná od prvopočiatku a až po súčasné plány liberálov na zavedenie globalizácie známe pod skratkou NWO.
Globalizácia je zlo,otroctvo,bezprá vie a tvrdá disciplína.
Liberalizmus musia ludia zavrhnúť a hľadať nové formy života a zmeny.
Cez liberálov to nikdy nepôjde,lebo nikto iný,ale len svetoví liberáli svet nasmerovali do globalizácie a tzv. nového svetového poriadku , alebo otvorene povedané do diktatúry korporácii a otroctva obyvateľstva.
Dosť vela a jasne o tom hovorí aj tento svetom uznávaný profesor a sám si láme hlavu,že akým smerom sa to všetko bude uberať.
Prečítajte si a ak si niekto myslíte,že vy ste na inej intelektovej a vyššej úrovni ako on ,tak potom ste už priam génius,ak nad jeho názormi ani nepouvažujete.
www.czechfreepr...
19. 2. 2017   classic chess
Iba treba oprášiť staré churchilovské: demokracia je najhoršia forma zriadenia na svete, okrem všetkých ostatných. Nevoľníctvo, otrokárstvo, monarchia, socializmus, komunizmus, nacionalizmus a napokon sociálny nacionalizmus majú veľmi málo spoločné s demokraciou. Liberalizmus je v absolútnom protiklade s totalitnými zriadeniami. Ak liberalizmus zlyháva, je naozaj na mieste otázka quo vadis ľudstvo?
1/1