Názory čitateľov


Názory k článku:
Nepodceňujme rast extrémnej nerovnosti, povedie k hospodárskemu kolapsu

14. 2. 2017   lane
Takýmto článkom veľmi riskujete. Alebo ste už zabudli, že boli nedávno prijaté zákony na potieranie extrémizmu? A nad tým všetkým teraz bdie politická polícia a orlie oko Benčíka. Len zacitujem výňatok znenia, ktorý by sa v tomto konkrétnom príp. dal aplikovať: extrémizmus) ... presadzuje myšlienky tzv. slobodného jednotlivca. Typickým znakom ľavicového extrémizmu je rozširovanie princípu rovnosti na všetky oblasti života a pre všetkých ľudí. Zdôrazňovaním elementárnej ľudskej rovnosti sa síce zhoduje s princípmi demokratického ústavného štátu, avšak z tohto princípu vyvodzuje dôsledky, ktoré nie sú zlučiteľné s charakterom demokratického právneho štátu.“
14. 2. 2017   godzila
Z uvedeného vyplýva, že považujú za extrémizmus princíp rovnosti len v niektorých oblastiach života a že sa rovnosť netýka „všetkých“, ale iba niektorých ľudí. Môžeme touto cestou požiadať redakciu, aby nám zistila aké o oblasti života ide, kde je rovnosť zakázaná? Taktiež by bolo fajn zistiť, ktorí to ľudia nemajú podľa Ministerstva vnútra SR rovnaké práva? Akými vlastnosťami sú títo ľudia a ich skupiny definované, či ide o ich spoločenské postavenie, majetkové pomery alebo iné charakteristiky ( politické názory a pod.)? Keďže vlastnosti sa nutne prejavujú, zaujíma ma, ktoré dôsledky rovnosti sú nezákonné, nezlučiteľné s Naším „právnym“ štátom. Prosím o uvedenie dôsledkov rovnosti, ktoré Naše ministerstvo znepokojujú, a ktoré považujú za nutné zákonom postihovať?
14. 2. 2017   Blind Man
A kto ho podceňuje? Nebodaj ľudia čo robia za pásom? Zasa článok, ktorého vypovedacia hodnota je hrubé hovno.
14. 2. 2017   Lolo
Je to standardny vyvoj situacie, ktory vedie nakoniec k destrukcii.
Problem je, ze I a II sv. vojna boli v podstate lokalne konflikty, ktore mali globalny vyznam. Dnes ekonomicka vojna neexistuje a konflikt vychadza viac globalne. Problem je, ze existuje urcite obmedzenie dostupnych zdrojov a komodit, ktore davaju systemu zivot. Vysledkom je preludnenie a miesto na zivot i reprodukciu, ma stale mensi pocet ludi. Je to vidno aj v probleme utecencov, ktory si niesu schopny, vdaka lokalnemu ekologickemu prolemu, zalozit rodinu, lebo ich moznosti zdrojove, su na tento proces nedostatocne. Podobne aj mlady ludia u nas, vo vychodnej kolonii EU, nedokazu zodpovedne reprodukovat, pretoze nedokazu zabezpecit chod domacnosti, nakolko ak maju mat urcity standard, nemaju na reprodukciu prostriedky. Nechcu byvat v osadach, alebo v maringotkach, takze ich zivot sa obmedzuje na prezitie a dozitie v hypotekarnom motroctve.
A toto vsetko umoznuje pomocou systemu odsavat prostriedky, smerom ku stale bohatsim, od masy stale chudobnejsich.
14. 2. 2017   anonym
To bohatstvo je imaginárne.
Spočíva v cenách akcií a iného kapitálu nafúknutých do absurdity. Je to zapríčinené tým, že nové peniaze emitované ECB,sa presúvajú aj do cien akcií.Príde prvá kríza a z akcií v hodnote 300 biliónov USD v USA budú akcie za 150 biliónov. Podobne v Európe.
14. 2. 2017   zkolompar@gmail.com
Nerovnosť v kapitalistickom spôsobe výroby a rozdelovania je jeho typickou a vlastnosťou a zákonitosťou. Kapitalista si privlastňuje zisk, ktorý vyprodukovali svojou pracovnou silou zamestnanci a ten sa prerozdeľuje tak, aby mohlo dochádzať k reprodukcii výroby i pracovnej sily. Kapitalisti západného sveta dávno pochopili, že potrebné vytvárať čo najlepšie pracovné podmienky, vrátanie vyšších platov, aby im zamestnanci dokázali vytvárať stále vyššie a vyššie zisky.Zisk rozdelujú približne v pomere 40 % pres svoju osobnú spotrebu a reprodukciu výroby a 60 % pre reprodukciu pracovnej sily. Na Slovensku je pre materiálnu neukojenosť slovenských kapitalistov situácia úplne opačná. 60% si necháva kapitalista a približne 40% ide na reprodukciu pracovnej sily a často aj menej a to je aj jeden z rozhodujúcich faktorov prečo cena práce je na Slovensku jedna z najnižších v Európe! Z celosvetového hľadiska dochádza stále viac a viac k roztváraniu nožníc medzi príjmom kapitalistov a pracovnej sily. Preukazatelne jedno percento svetových kapitalistov vlastní okolo 99% všetkého bohatstva sveta. Východiskom sú revolúcie a vyvlastnenie týchto kapitalistov a prerozdelenie svetového bohatstva.
1/1