Názory čitateľov


Názory k článku:
Nadišiel čas na nové ekonomické myslenie: Dajme prednosť vedeckým poznatkom, nie ideológii

26. 2. 2017   peter
op uz ma cip aspon 300eur garant. prijem lebo je den ked niet na chlieb ked niet co dovust pride kolaps aj pre hnidi milionarske
26. 2. 2017   Blind Man
Hovno. Ekonómiu držia za gule iní páni, takže veda je pasé.
26. 2. 2017   hawk
ekonomika, ktora neberie sbsolutne ziadne ohlady na ludske potreby je paveda
26. 2. 2017   Frantisek Nahnevany
Veru tak. Paveda. Dôkazom je fakt resp. skutočnosť, že čistá /netto/ cena /suma/ je považovaná za pridanú hodnotu.
26. 2. 2017   Bynk
- nového príbehu rastu
- nového príbehu o začlenení
- novej spoločenskej zmluvy
- nového idealizmu
ale tu predsa nejde o ekonomický rast, ekonomika rastie tak rýchlo že ludia jej už jednoducho nestíhajú, chceme pokoj, rovnováhu a stabilitu a to nám súčastný systém neponúka.
26. 2. 2017   Helena
Netreba vymyslat furik, ked furik je uz vymysleny:
Aby sme mali cim vykonnejsiu a zdravsiu ekonomiku potrebujeme:
Spravodlive mzdy cim sa vytvara dopyt po tovaroch a sluzbach,
Spravodlive dane a odvody zabezpecuju dost financii pre financovanie statu a vyplacanie zasluzenych dochodkov, bezplatne skolstvo, zdravotnictvo
Progresivne zdanenie ake maju v Rakusku ci Nemecku, kde bohati platia aj 55% viac ako chudoba.
Znarodnenie ukradnutych statnych a strategickych a vyznamnych podnikov a prinavratenie ich kazdorocnych ziskov.
Zdrava ekonomika zabezpecuje
znizovanie nezamestnanosti,
zvysovanie zivotnej urovne vsetkych obcanov a
vytvara najlepsie podnikatelske prostredie a
netrpi krizami.
26. 2. 2017   Helena
Co ekonomike skodi?
Danove raje, lebo peniaze odchadzaju z ekonomiky a povacsine su okradani zamestnanci a stat. Dane plati v danovom raji a na Slovensku ma rodinu, deti a zdravotnu starostlivost a skolu ci policiu a vsetky sluzby statu za neho platime my ostatni v daniach. Je to spravodlive?
Nespravodlive zakony ako je rovna dan, ktora okrada tych najchudobnejsich, alebo dan z dividend 0%, alebo odvodovy bonus, ci zmeny na trhu prace v neprospech zamestnanca vid Vizia 2024 od strany SAS.
Privatizacia statneho majetku strategickych a vyznamnych podnikov a strata ich kazdorocnych ziskov.
Globalizacia, kedy podnikatelia presunu svoje firmy do otrokarskych krajin za ucelom najvyssieho zisku. Nehanbia sa zamestnavat aj deti a ludi v tak neludskych podmienkach a za tak malu mzdu len aby im to prinieslo obrovske zisky. Potom lacne vyrobky predaju v bohatych krajinach ako EU a USA draho a obrovske zisky ulozia na zatajenych uctoch v danovych rajoch.
Globalizacia vytvara obrovsku majetkovu nerovnost napriklad podla statistiky len 2% obyvatelov zemegule vlastni 95% majetku zemegule
26. 2. 2017   Lolo
Ak je chyba v systeme, mala by sa opravit, alebo napravit, alebo eliminovat.
Ak je system chybny, tak eliminuje sam seba a ostanu len chyby, ktore daju vzniknut novemu systemu.
Preskupovanim chybnych systemov, alebo roznymi transformaciami chyb, pripadne ich integraciou a opatovnou segregaciou, sa opat len chybny system rozpadne na dezintegritny pocet mensich chyb.
Nove ekonomicke myslenie, alebo analyza systemu ktory je chybny, ma ten problem, ze ak skumame zlymi metodami, alebo hladame chybu v systeme, nieje mozne ju odhalit, ak je chynby cely system. Je to podobne, ako hladat na potapajucej sa lodi, alebo palube padajuceho lietadla zodpovedne osoby, nez spadne lietadlo.
Je mozne, ze tie osoby, ktore sa podielali na stavbe lode, alebo lietadla cestuju na palube. Pripadne su ich pribuzny. To vsak nezmeni nic na tom, ze lietadlo pada, alebo sa lod potapa, koli konstrukcnej chybe.
Ak sa pozrieme spat do historie, od doby stavby pyramid napriklad, tak vidime, ze cim dlhsie trvala nejaka civilizacia, tak z rozrastajucou sa byrokraciou a pripadne nabozenstvom, stavali stale mensie pyramidy a civilizacia sa spolu so svojim vzostupom, ocitla v bode, kedy ju nejaka zhoda nahod, vatsinou zvladnutelnych, poslala do uplneho rozkladu.
Najviac ku tomu vzdy prispela byrokracia a nabozenstvo. Byrokracia uviedla v chaos nastroje moci, alebo odcerpala prilis vela zdrojov, ktore boli potrebne na zabezpecenie funkcie systemu a nabozenstvo uviedlo ludi do urciteho stupna letargie, alebo dosiahlo u ludi pocit falosneho bezpecia a odviedlo pozornost od aktualne riesenych problemov, niekam inde.
A to sa stalo aj v starom Egypte, aj v starom Rime, stalo sa to celkom nedavno pocas rychleho vyostupu a padu III rise a stalo sa to uplne nedavno aj u nas, po 40 rokoch zivota v ohrade a deje sa to aj teraz.
Staci uplne malo a vedecke poznatky sa stanu ideologiou, alebo ideologia sa stane vedeckym poznatkom..
A sme tam, kde sme boli.
26. 2. 2017   Frantisek Nahnevany
Čistá /netto/ cena /suma/, označovaná ako cena /suma/ bez DPH alebo tiež ako základ dane, nie je pridaná hodnota. To je poznatok. Taká je pravda. Už dvadsiatypiaty rok.
1/1