Názory čitateľov


Názory k článku:
Tvrdá práca, duševné vlastníctvo a voľné trhy: 5 najväčších lží o globálnom kapitalizme

7. 1. 2017   buko1
Keď tak čítam diskuiu, tak rozmýšľam PREČO sme (vlastne prečo píšem sme, ja som tam nestál, mne socializmus vyhovoval) vlastne v roku 1989 stáli na tých námestiach. Drvivá väčšina diskutujúcich diskutuje ako keby práve zložili skúšku z marxizmu leninizmu a ich najväčším ideálom je konečne vybudovať komunizmus.
7. 1. 2017   lubo
možno to sem nepatrí, ale argumenty že zvyšovanie minimalnej mzdy je pre firmu lkvidačné je argument ako hovado.
Keď sa už teda firmy "nedokážu presadiť" kvoli minimalnej mzde svojich otrokov, tak nech sa stanoví aj minimálna manažerska mzda. Určite by firma ušetrila via, ako na minimalnej mzde svojich nádenníkov.
7. 1. 2017   eton
Veľmi dobrá poznámka. A kto tvrdí, že to nejde, je to demotivačné..blá blá bla, nech sa na to vykašle. Štátu nebude vadiť malý zisk keď to od neho odkúpy. Hlavne, že budú mať ľudia prácu, nie? :)
7. 1. 2017   KoVo
Zrejme si chcel napísať masximálna manažérska mzda...
7. 1. 2017   McBride
A ešte s jedného takého platu, ako kolega píše "maximálnej manažérskej mzdy", vytvorí sto nových pracovných miest alebo zo zlatého padáku , ktoré sa tu rozdávali za Dzurindu by možno ešte zachránili schválne vytunelovaný podnik
7. 1. 2017   MIREK
Tvrdou prácou na slovensku nezískaš nič iba veľký HRB. Ak začneš ako dokladač tovaru v 20 tak skončíš v 40 ako dokladač tovaru.(NAjvyšší šef Tesco spomína že začinal vo firme tesco ako dokladač tovaru teraz je šef siete pre clú EU)
7. 1. 2017   Blind Man
To mi pripomína Rockefellera ako cez leštenie jabĺk sa dostal k miliónom. Len zabudol spomenúť tie vyvraždené farmárske rodiny, ktoré nechceli predať svoje farmy pre ťažbu ropy.
7. 1. 2017   duševné vlastníctvo
Naši predkovia si tiež neschovávali kľúče od miešačky na svoje vynálezy, inak by sme boli stále ešte na strome. Takáto činnosť je zločin proti ľudskosti. Váha argumentu o "motivácii" a potrebe finančnej odmene pre autorov a vynálezcov je oproti váhe argumentu o brzdení vývoja zanedbateľná. A to keď pôjdeme do samotnej podstaty problému zistíme, že je tu istá "skupina", ktorá dokonca zámerne utajuje („Invention Secrecy Act“) niektoré vynálezy vraj z dôvodu ohrozenia ekonomiky či národnej bezpečnosti, čo vrhá nový pohľad na potenciálne skryté možnosti, ktoré by mohli napríklad zmeniť pohľad na energetiku a cenu energií. Zdá sa však, že niekto tento vývoj zámerne brzdí!
7. 1. 2017   mp
Prakticky každý rok je v USA utajeno přes 5000 patentů a ve Velké británii je dle článku New Scientist ročně utajováno patentů mnohem více (cca 3x větší počet než v USA). Samotný seznam toho, co bylo utajeno, je tajný. Některé jsou z roku 1920 :-D
7. 1. 2017   buko1
Naši predkovia často vynchádzali niečo, čo už bolo˛inde vynájdené (koleso, železo...). Napr. kto prvý vyrobil kamennú sekeru mal zrazu výhodu oproti tomu, kto používal pästné kliny. Čo urobil kmeň, ktorý v nejakom údolí na toto prišiel? Mierumilovne odovzdal túto skúsenosť susedom, alebo s pomocou novej zbrane zabral najlepšie loviská v okolí?
Veľmi pochybujem, že sa daný kmeň toho vynálezu len tak dobrovoľne vzdal v mene nejakého vyšššieho dobra. Kto tomu verí, tak zabudol o čom je prirodzený výber a vývoj a je na najlepšej ceste byť zožraný. Rovnako to funguje aj dnes - ak niečo vymyslím, prečo by som mal ostatným umožniť toto využívať len tak? Kvantum diskutujúcich žije v predstave, že sme už v komunizme a najväčiš blaho čo môže človek dosiahnuť je roztrhať sa v práci pre dobro ostatných. Ale k tomu máme našťastie ešte dlhú cestu...
8. 1. 2017   ja
ta osoba co to vynasla si to nenechala pre seba a nepredavala produkty inym alebo im nepredavala licenciu aby si ich vyrobili vo vlastnej rezii .
7. 1. 2017   kiskajepresstitút
už to dlho nepotrvá, tie prasce pôjdu dole!
7. 1. 2017   anonym
...lež....ja ake slovo ??
7. 1. 2017   ľuboš
ešte aj autor sa hanbil za tieto bludy. a preto sa nepodpísal.
7. 1. 2017   pismeno
kapitalizmus je skaza, vytvara velke rozdiely medzi ludmi a dava moc urcitej skupine ludi na Zemi a v kapitalizme vladnu a vyhravaju podli ludia co ziskali svoje bohatstvo klamstvom nezdravou konkurenciou zastrasovanim vyhrazanim korupciou atd boh nas chran pred kapitalizmom
7. 1. 2017   nikto
Boh ťa chránil pred socializmom, kapitalizmus bohu vyhovuje.
7. 1. 2017   publicfrei
Ak Bohu vyhovuje vykorisťovanie, potom je Tyran
1/1