Názory čitateľov


Názory k článku:
Chcú mať viac, stále viac: Chamtivosť môže zadrieť motor ekonomiky

2. 1. 2017   pučtok
Socializmus ako každé spoločenské zriadenie mal svoje klady aj zápory. Jedným zo závažných záporov bola absencia osobnej slobody jednotlivca.Za klady možno považovať trebárs to, že ľudia mali viac sociálnych istôt a kto sa chcel mať lepšie musel tvrdo makať, zvyšovať si kvalifikáciu a často aj to , že popri hlavnom zamestnaní si našiel aj nejakú tú brigádu. Po roku 1989 si často ľudia zamieňali osobnú slobodu za anarchiu.Veľkou chybou bola divoká a nepremyslená privatizácia v 90 tych rokoch, ktorá umožnila doslovne rozkradnutie národného majetku. Sám som sa nemal ani za sociku zle, ale makal som aj na sebe. Po roku 1989 som sa dal na podnikanie, nič som neprivatizoval a mal som sa a mám sa dobre aj keď som už na dôchodku. V každom zriadení platí, že každý si je tvorcom svojho života. Je fakt, že nie každý je priebojný a práve takýto ľudia dnes trpia a doslovne prežívajú.
30. 12. 2016   anonym
Bankári sú chamtivci!Človek poctivo pracuje, šetrí pre deti,vloží do banky aj tak vás oklamú o svoje úspory! Príklad z VUB v nr, kde pri predčasnom rušení flexipoistky v GENERALI podáva pracovníčka zavádzajúce, klamlivé informácie, používa nekalé praktiky, vidinou provízie a z MOJICH 4000€ vložených v hotovosti mi bolo vyplatené 1050€. To všetko pod ochrannou rukou vedenia banky. Ak by som dostal korektné info, určite nenechám banke takmer 3000€, hoci mi slovne bolo povedané, že mi bude vyplatená oveľa vyššia čiastka. Veselo – veselá-čimo užite si ich. VUB a GENERALI nikdy viac! Neodporúčam smradov, horší ako cigánska úžera! Ľudská zgerba a šmejdi! Neodporúčam
29. 12. 2016   anonym
Mám zato ekonomika je stavaná na jadre odbitu odbit je súčasťou solvencie obyvateľstva preto vedčina výroby je predávaná v zahraničí musím podotknúť ktorú vyrobili novodobí otroci v slovakistane ktorú si za ten úbohý plat nemôžu v živote kúpiť a sme u korienka veci prečo si to nemôžu kúpiť zamestnávajú ich dá sa povedať chamtivci !!!! alebo -novodobí otrokári musím tiež podotknúť čím bude vedčí dopyt o pracovné sily tým pracujúci slováci budú lepšie platený budú si ich vážiť ovšem že pokiaľ sem nebudú vládov dovezený cudzinci ktorý pracujú pod cenu a tým destabilizujú výšku mzdy pracujúcich v slovakistane čo sa už aj deje preto i Merkelka určila minimálnu hodinovú mzdu aby neboli tým poškodzovaný domáci teda po systéme vše rovno žiadne otroctvo naši poslanci a vláda sú úplne neschopný hovoria za to samé dôkazy pracujúci robia od rána do noci za plat ktorý je na prežitie najme v stavebníctve a dôchodci sú žobráci ktorým idú pridať osem euro hahahahahahahahaha no totálny výsmech ako je možné opovážia sa to uverejniť dokonca sa tým aj chvália preto celý svet sa pracujúcim smeje a kapitalisti sem radi idú za fantastickými podmienkami dokonca kde mzdu určuje štát ktorá po premietnutí je dvesto eurový dôchodok takže čo pánové niekoľko bojov slovakistan prehral ale nie celú vojnu no né peklo doprajme i otrokárom
29. 12. 2016   working class hero
chamtivost a pod., to su take jednoduche metafyzicke frazy na odvatenie pozornosti od podstaty...pokial budete mat kapitalizmus, vzdy budete mat aj chamtivost, to je podstata kapitalu a jeho pohybu resp. kotenia sa...ak nechcete chamtivost, musite zmenit system... jedinou cestou je socializmus resp. viac socializmu v tomto dzunglovom deregulovanom kapitalizme/fasizme , ktory uz prerasta do neofeudalizmu.. inak vzdy budete riesit chamtivost a pod. prazdne frazy
28. 12. 2016   Lolo
Problem chamtivosti, nenazranosti v ekonomike je celkom jednoducho definovatelny.
Cim viac je ekonomika riadena centralne, tym viac chamtivy je centralny organ riadenia. Obvykle sa moze dostat ekonomika do stavu, kedy statom a centralne riadena ekonomia, sa stane diktaturou. Diktaturou kapitalu.
V krajinach, kde je vykon ekonomiky slaby a otroci su len vyrobny prostriedok, pripadne odvodovo a poplatkovo cinne osoby, avsak velmi chudobne, sa stav ekonomiky dostava do ruk lokalnej oligarchie, alebo sa politika statu meni na konstitucnu kleptokraciu. To plati najma v koloniach EU, ako je Slovakistan.
Otazkou je, co ku tomuto vyvoju doviedlo aj vyspelejsie krajiny, ktore mali vykon ekonomiky neporovnatelne vyssi a mali vysoku nielen exportnu bilanciu, ale aj vysoku vnutornu spotrebu.
Ak je to len faktor ludskej chamtivosti a nenazranosti, tak je to potom uplne ludske a prakticky humanne vyvojove stadium.
Problem vsak je, kam moze taketo snazenie chamtivosti doviest globalne prepojeny svet. Nejedna sa o lokalne, ale o globalne vyvojove stadium.
Nieje kam utiect.
29. 12. 2016   zobud sa
Máš v tom guláš. Je to práve byrokracia čo nás momentálne chráni pred tým aby sme skĺzli s5 do feudalizmu.
29. 12. 2016   Lolo
Ak nas byrokracia chrani pred feudalizmom, tak je to pre to, ze u nas je uz vyssie vyvojove stadium, teda kleptokracia.
Feudalizmus bol na houby, lebo bol prilis socialny a majetok v podobe poddanych, bolo treba nejak chranit, inak by sa nemnozil a nemal by progresivny rast.
Feudali mali prilis vela vydavkovych poloziek, na rozvojove programy.
To dnes rozhodne nehrozi.
29. 12. 2016   Pobavil si ma :-)
Feudalizmus nahromadil svoj kapitál lúpením a vraždami. Kradlo sa teda aj za feudalizmu. V podstate to čo sa neustále vyčíta komunistom, znárodňovanie, ktoré malo vzhľadom na svoju minulosť a históriu aj svoje opodstatnenie, robili feudáli bežne. Akurát s jedným malým rozdielom. Lúpili a kradli iba pre seba a svoje dobro :-). Postupom času ako sa ich majetky zväčšovali zistili, že už nemusia lúpiť a tak založili kapitalizmus.
29. 12. 2016   lane
Mi sami sme to zažili po 89. Dnes už lúpiť a kradnúť by im neprešlo tak, aby získali kapitál a náskok pred plebsom, vymysleli si privatizáciu.
29. 12. 2016   Lolo
Problem je v tom, ze mnohy diskutujuci nemate vobec tucha, aky system tu bol v dobe po Isv. vojne, medzi vojnami krizy a bieda, potom protektorat a Slovensky stat, potom este pred prevratom v 48 roku, sa od roku 1945 zostatnovalo vo velkom, znarodnovalo a vyvlastnovalo na zaklade Benesovych dekretov. Komunisti tomu nasadili korunu, ale zaviedli tu tvrde otroctvo proletariatu a prakticky beztriednu spolocnost.
Kto si z vas pamata pracovne tabory "Praci ke svobode" a kto z vas si vobec spomenie na akciu 77000 do vyroby, pripadne vznik jednotneho zvazu zivnostnikov a nasledne zrusenie vsetkych zivnostnikov. Dvojite hospodarstvo, listkovy a bezlistkovy system..
Vsetko tu bolo a pretoze sa otroci nejak nemnozili, pocas normalizacie prisli Husakove deti.
Aj to bol politicky vynuteny pocin, lebo tu 20 rokov existencie od 48 do 68, prakticky nepribudalo ludi, bola nizka porodnost, vela ludi sa pokusalo o emigraciu, vela ludi sedelo v base, alebo pokracovali v tom, co nemalo hospodarsky vyznam, ale bolo to schvalene pre niekolko patrocnic.
A co ste cakali, vazeny proletari?
Ze z nespravodlivych procesov vyvlastnenia, znarodnenia, zostatnenia, moze vzist nejaky spravodlivy proces, ktory sa nazyval privatizacia?
Ten kto spomina na casy minule v dobrom, ich nemohol bud zazit cele, alebo sa od zaciatku viezol.
Husakove deti, prd vedia, co znamenal stalinizmus.
Dnesny mlady ludia ani nechapu co znamenal vobec komunista, alebo proletar.
Vsetci sme sa stali virtualnymi internetovymi lumpenproletarmi.
29. 12. 2016   Lolo
Ked uz teda mame hovorit pravdu, 40 rokov sme zili v utlaku a totalite, ako v zapadnom protektorate ZSSR.
Dnes zijeme prave 2/3 doby onych 40 rokov vlady komancov a nemam pocit, ze by sa nieco zmenilo, ymenilo tak vyznamne k dobremu, alebo ku lepsiemu.
Stale este zijeme v spomalujucej sa dynamike a minulosti.
Vatsina naroda existuje na sposob "Living in the past".
Niektory by prijali aj nacizmus, alebo fasizmus, lebo si este komunistov pamataju.
Ty co si nepamataju komancov, je im to uz uplne fuk.
https://www.you tube.com/watch?v=EsCy C1dZiN8
29. 12. 2016   Martin
Milý pane!A to si myslíte,že my Husákove deti narodené v roku 1973,mimochodom je nas 153000 sme socializmus a plat v strážnej službe roku 1995 3000 SKK nezažili a výplatu 6230 SKK v obchode tiež.Vtedy mal môj dodávateľ už plat 500€ a ja ho mám dnes roku 2016 za november 2016.Som 5 -te dieťa v rodine skladníka a kucharky,vetrovku za 200 Kčs som mal len z Bazaru tzv.Partiový tovar...
29. 12. 2016   Miloš BAČÍK
VÝVOJ A ROZMIESTNENIE OBYVATEĽSTVA SLOVENSKA
PO ROKU 1950 https://www.natur.c uni.cz/geografie/demo grafie-a-geodemografi e/aktuality/cds/2011- konference/prezentace/03
29. 12. 2016   Lolo
No vazeny pan Martin, a co tym chcete povedat? ze sa mate horsie, alebo lepsie..
Na to navazuje hned pdf dokument, od pana M. Bacika, ktory potvrdzuje ze ked ste sa narodil, ako Husakove dieta, museli ste bojovat o svoje miesto na slnku intenzivnejsie, pretoze narastom populacie, sa nic nezlepsilo, len sa objavilo po 1972 roku viac hladnych krkov v republike Ceskoslovenskej.
Vsetci chceli a museli niekde byvat, pracovat a nieco museli jest a niekde sa museli aj vyondiet.
Po 89 roku ste sa stal dospelym a museli ste bojovat o miesto na slnku zo vsetkymi problemami, ktore vam dal dovienka Gusto a este vam zobrali socialne istoty.. Ja som sa pomaly odobral do dochodku..
29. 12. 2016   Martin
Prečo hádžeš na Gusta problémy kapitalizmu? Aký podiel má Gusto na tom ,že spoločné vlastníctvo prešlo do rúk malej skupinky parazitov? Gustov dlh po novembri 89 bol nula korún. Ešte nám dlžili. Pozri sa aký je náš dlh dnes. Aký je dlh všetkých tzv. vyspelých štátov. Čo myslíš, že sa stane keď prídu veritelia a budú chcieť dlh splácať?
2. 1. 2017   Lolo
Drahy Martin, ale ak sa vam to paci, alebo nie, tak vy ste dlh mali na krku, aj ako Husakove dieta.
V podstate ste vlastizradca a dostali ste za to dozivotny trest, prezivania v kapitalizme. Porusili ste prisahu Iskry, pionersky slub, prisahu armady CSSR.
Len vdaka tomu, ze bol zruseny trest smrti, zijeme a zijete v biede a kapitalistickom utlaku.
Zákony pionierov:
1. Pionier je oddaný svojej socialistickej vlasti a Komunistickej strane Československa
2. Pionier je priateľom Sovietskeho zväzu a obhajcom pokroku a mieru na celom svete
3. Pionier si cti hrdinstvo práce a boja.
4. Pionier svojím konaním, učením a prácou pomáha pri budovaní socialistickej vlasti.
5. Pionier je hrdý na svoju Pioniersku organizáciu SZM.
6. Pionier sa pripravuje na vstup do Socialistického zväzu mládeže.
............
Ja, občan československej socialistickej republiky, vedomý si svojej čestnej vlasteneckej povinnosti, prisahám pred bojovou zástavou vernosť pracujúcemu ľudu vedenému Komunistickou stranou Československa.
Sľubujem, že budem vojakom statočným a disciplinovaným, že budem dôsledne a iniciatívne plniť ustanovenia vojenských poriadkov, rozkazy veliteľov a zachovávať vojenské tajomstvo. Svedomité sa budem učiť ovládať vojenskú techniku a zbrane, zverené mi pracujúcim ľudom, a pripravovať sa na boj, aby som mohol na rozkaz prezidenta a vlády československej socialistickej republiky Čo najlepšie brániť svoju rodnú vlasť a jej socialistický poriadok proti každému nepriateľovi.
Na obranu socializmu som vždy pripravený stáť pevne v radoch ozbrojených síl Československej socialistickej republiky po boku Sovietskej armády i armád ostatných socialistických krajín v boji proti jeho nepriateľom a nasadiť i svoj Život na dosiahnutie víťazstva.
Tak prisahám!
Keby ste p. Martin naozaj bojovali za tych co ste prisahali a nepocuvali zapadne propagandisticke media, nepili coca colu, vedeli by ste, kde je triedny nepriatel.
Pokial sa vam zivot v onom zriadeni pacil, mali ste bojovat. Mozete aj dnes, za ine idelaly, ak nejake este mate.
29. 12. 2016   ham
Boj na slnku kde veľký hráči vlastnia 50% bohatstva sveta je naozaj férový boj. Hral si už niekedy hru monopoly? Lebo presne tak skončí kapitalizmus. Na hracej ploche ostanú len tí "najsilnejší" hráči.
28. 12. 2016   mms
Americký už sa zadrel,nemecký už hrdzaveje a Slovenskú ekonomiku ťahá tak akurát somár.
29. 12. 2016   anonym
a povedz že, na základe čoho to tak vnímaš?
29. 12. 2016   Szekeres
a ty sa domievas ze je to inak? A na zaklade coho sa domnievas, ze je to inak? Mozno to mms tak vnima na zaklade toho, ze ..ja s nim suhlasim. A my sme dvaja. A ty si jeden. A jeden je menej ako 2..
28. 12. 2016   Antikapitalista
Prospelo by celej spoločnosti, keby sme každoročne popravili istý počet najväčších chamtivcov?
Podľa mňa áno. Podľa mňa by to pomohlo pokroku a prospechu celej spoločnosti.
28. 12. 2016   Jozef
To je uplná pravda od pradávna.J
29. 12. 2016   A CASA
ako zadefinujes chamtivca? Garantujem ti, ze by sa v takom systeme popravovali nie chamtivci najvyssieho levelu, ale mix chamtivcov tretieho levelu ktori by sa boli dostali do sporu s chamtivcami najvyssieho levelu a medzi nimi by boli primiesani vzorovi altruisti ako potencialne nebezpecne osoby chamtivcov najvyyssieho levelu
30. 12. 2016   Anonym
Stačilo by každý rok popraviť piatich najbohatších a majetok zhabať - a je jedno, či je chamtivec ;)
1/1