Názory čitateľov


Názory k článku:
Dokáže univerzálny základný príjem napraviť ekonomickú nerovnosť? Za 10 miliónov vám to zistíme

1. 1. 2017   Lolo
Ja si myslim, ze je to velmi jednoduche.
Najprv bude univerzalny zakladny prijem..
Ten bude podmieneny bezhotovostnou ekonomikou.
Potom sa zrusi ekonomika a zanikne zakladny prijem.
Snim zaniknu aj prijimatelia.
Prelozene do ludskej reci, urcita cast ludi umrie, bez toho, aby sa muselo investovat do vojny. Destrukcia, hladomor, kanibalizmus a ine sprievodne prejavy v masovom meradle, su najucinnejsia zbran hromadneho nicenia, ktora nepotrebuje komplikovane technologie a laboratoria. Dokonca ani ziadnu energiu. Zakladnou hnacou silou takejto zbrane hromadneho nicenia je entropia.
Aby som bol presny k novemu roku, hnacou silou procesu rozkladu civilizacie je deterioracia.
Jednou z podmienok deterioracie je, aby system, ktory ma podlahnut, bol nastiepeny a poskodeny tak, aby sa mohol autonomne rozlozit. Prvym predpokladom je nereprodukovatelnos t, alebo poskodeny proces reprodukcie. V spolocnosti je to demograficky vyvoj, ktory vyludnuje nejaky priestor a nastava koncentracia bohatstva. Vytvara sa tak tlak v priestore koncentracie a podtlak v priestore evakuacie.
To, co oddeluje, tieto dva priestory, je tenucka skrupinka zavedenych pravidiel.
Univerzalny zakladny prijem, na prvy pohlad, uvadza istu rovnovahu, ale v skutocnosti, len zvysuje potencialovy rozdiel.
1. 1. 2017   Member
Lolo, kto číta tvoje komenty, ten už nepotrebuje pozerať komédie...
2. 1. 2017   Lolo
Drahy Member, kiez by moje komenty ostali len ako usmevna komicka vlozka v nanose prachu internetovych dat.
1. 1. 2017   L.E.N.K.A123
Však ten čierny mor na slovensku už univerzálny základný príjem poberá niekolko desaťročí,takže to je jasný dôkaz že to funguje.CHlascú, súložia, vyrábajú další čierny mor pre štát, nepracujú a mesačne v priemere poberajú 700 eur.
16. 1. 2017   korund
++++++++++++++++++++ ++++++
1. 1. 2017   Dezider
My romovia chceme univerzalny prijem.
Nech robia gadzovia
1. 1. 2017   MV
Vláda nevie dostať do práce isté skupiny ľudí ani s príplatkami, ktoré ja považujem za asociálne. Základný nepodmienený príjem obhajujú ľudia, ktorí by inak ani nemali nárok na dôchodok a odmietali sa zabezpečiť sami v aktívnom veku. Je to taká inovovaná myšlienka o ceste do komunizmu, ktorá tlmí sociálne napätia, ale je nereálna.
16. 1. 2017   korund
ale je vysoko reálna - pre DMENTOKRACIU.
Proletári fšetkých kravín - spojte sa. Už sa to zasa začína.
Kedy bude výstrel a Aur=ory ? Zúúúfalci.
1. 1. 2017   Brumbál
NEZMYSEL. Budú tu nepracujúci s príjmom, z ktorého sa v podstate bude dať žiť a druhá skupina budú blbci zarábajúci aj na prvú skupinu? Aký motív bude mať tá druhá skupina?
2. 1. 2017   x
Vyšší príjem. (a to som napísať základnú hmotnú motiváciu).
1. 1. 2017   Kojokok
Myslím si, že je len málo vecí devastujúcich psychiku príjemcu, jeho vzťah k životu a osobnostnému rozvoju, ničiacich medziľudské vzťahy, deštuujúcich spoločnosť a vytvárajúcich podmienky na totálne zotročenie ako práve propagovaný nepodmienený príjem!
1. 1. 2017   Ado
Kojokok... pravdu píšeš. ako sledujem , tak tupcom ,ktorím sa nechce robiť si vždy nájdu dôvod tento tupý systém rozdávania peňazí obhajovať.
1. 1. 2017   Riki
Nie je pravda, ze nebol zakladny prijem vyskusany. V 80r. v Kanade niekolko rokov tento projekt bezal, v niektorych africkych statoch sa tiez testoval a stale testuje a od minuleho roka sa pridala aj krajina v EU Finsko na vzorke obyvatelov. Vsetky vysledky mali vzdy daleko viac kladov ako zaporov.
1. 1. 2017   Ado
Riki, uveď klady , ktoré sú prínosom pre poberateľa a taktiež pre spoločnosť. Nech vidíme, čo máš v tej gebuli.
1. 1. 2017   Ado
presne ako píšeš Blind Man. rozdaj ľuďom peniaze a stane sa to, že totálne stratia snahu pracovať a premýšľať o tom, ako sa zabezpečiť a vôbec v živote napredovať, Toto môže vymyslieť len tupé vysokoškolské hovädo, ktoré nemá páru o ekonomike a je totálne finančne negramotný. jednoducho povedané: ,, Daj chudákovi rybua nasýtiš ho na deň, nauč ho rybárčiť, a nasýtiš ho na celý život" je to tak jednoduché.
1. 1. 2017   Blind Man
Stačí sa pozrieť do osád na Slovensku a do sídlisk obývaných cigáňmi a hneď je jasné všetkým študovaným i neštudovaným čo univerzálny základný príjem dokáže: HRUBÉ HOVNO!!
1. 1. 2017   riki
Tu nejde o to co to dokaze v osadach, ale o nutnost zmeny systemu tam, kde je ochotny clovek pracovat a nie je mu to umoznene z technologickeho, demografickeho, ... alebo ineho dovodu, do ktoreho sa blizi tato tkzv. "moderna" spolocnost! Sucasny ekonomicky system zalozeny na neustalom raste konzumu a zisku, ktory sa prerozdeluje prevazne len pre par jednotlivcov sa bude musiet zmenit lebo inak to s ludstvom nedopadne dobre. Zakladny prijem si myslim je pri spravne nastavenych parametroch vyborna vec. Pracujuceho cloveka dokaze aspon ciastocne oslobodit od otrockej prace a dodat mu aspon aku taku istotu. Okrem toho sa vyrazne zjednodusuje chod statu v tom, ze uz su nepotrebne ziadne rozne socialne davky, dochodky, ... ich komplikovane vypocty a suvisiaca administrativa odpadava. Ak by sa peniaze prerozdelovali spravodlivejsie z vytvoreneho HDP statov, tak by bolo dost penazi na bezplatne skolstvo, zdravotnictvo, ... a aj na vypacanie zakladneho prijmu.
1. 1. 2017   stary pes
nebud najivny preco si myslis ze by to bolo nastavene spravodlivo tu ide o otrt ludi daju ti uritu ciastku a zrusia vsetky socialne zabezpecenia vytvori sa masa chodakov absolutne zavislich od statu( korporacii
) kto bude kontrolovat ci ta suma je dostatocna, nebude penazi tak daju menej preco si kazdy mysli ze ten prijem by bol nastaveny aby si ludia zili kralovsky??? a prace na prilepsenie bude minimalne vieme kolko milionov prac miest ma byt zrusenych do 2030!Rozmyslajte ludia!
1. 1. 2017   anonym
riki pekne napísané ale z hľadiska pre tvoje uvádzané fakta tu poniektorý vôbec nemajú schopnosť urobiť záver ako ty len brešú ako psi prichádza doba že nebudú môcť všetci pracovať pre nadbytok výroby a budú musieť žiť tato úvaha nie je nová zaoberajú sa tým experti je zaujímavé prišli k záveru bude to možné dokonca nevyhnutné
3. 1. 2017   anonym
Experti môžu hovoriť čo chcú, ale štátny rozpočet nepustí, žiaden raj nebude. Dôchodky sú sociálna vymoženosť a ak na ne nebude, vytvoria sa mizerne platené miesta v službách a bude sa makať aj do 7%-ky a ani fínske experimenty pre narkomanov to nezmenia. Jednoducho životný zápas musí podstúpiť každý sám.
1. 1. 2017   G.S.
Ja súhlasím s tým, že táto spoločnosť je chorá sebadeštruktívna. Ale žiadny základný príjem za ničnerobenie to nevyrieši. Akékoľvek peniaze by mali byť len za niečo a nie ako dar. Stále je tu obrovské množstvo práce aj pre menej kvalifikovaných ľudí, ale vždy sa to zasekne na vresku rôznych neziskoviek na nich parazitujúcich. To sú rôzne bludy o nútených prácach a podobne. Základný príjem by sa mohol osvedčiť v nejakej ideálnej spoločnosti, v ktorej by žili natoľko zodpovední ľudia, aby dobrovoľne robili zas niečo ako protihodnotu pre spoločnosť. Navyše tá spoločnosť musí byť etnicky homogénna a aj vzdelanostne musí byť na slušnej úrovni. To je utópia niečo ako fungujúci komunizmus. Je to možné len teoreticky a vždy to narazí na charakter ľudí.
2. 1. 2017   bulbasaur
Ale vyska toho zakladneho prijmu by bola velmi nizka, nejakych cca 100 eur a bez byrokracie. Dnes ked si chces dat chvilu volna od prace a nechces sa ondit po uradoch/pripadne chces ist na chvilu do zahranicia, cize nedostavas nic, tak tvoj prijem je cca minus 70 eur, ktore si musis povinne platit do zdravotnej. A pre zmenu taky vyzierac co je na davkach cely zivot dostava 200+ eur za rozne davky o ktorych bezny clovek v zivote ani nepocul.
3. 1. 2017   Lolo
Pises velmi mudro, drahy Bulbasur.
Problem je, ze ak chce niekto vycestovat, alebo si najst nejaky novy zivotny priestor a nema peniaze, alebo nasetrene, nemoze ist nikam, akorat do prdele, pretoze bud sa bude hlasit na UP, aby dostal aspon po papuli, alebo si musi platit okrem ineho, co cestovanie a tulanie stoji, aj odvody, ktore v Slovakistane, su tak nejak dost povinne.
Nieje to jednoduchy unik, ale da sa to. Napriklad lupeznou sebevrazdou okabatit.
4. 1. 2017   bulbasaur
To by slo, da sa spadnut i cez zabradlie z parnika a uz ta nenajdu. Len ci by som potom nemusel doplacat i penale keby som uz nechcel byt dalej nezvestny. Cele mi to prilis komplikovane pripada.
4. 1. 2017   MiBa
to musis ist aj jednoduchsie, ved vacsina ciganov vobec nic nemusi. Zakladny prijem je fajn vec, ale 100 eur ? to je ako 600 eur plat. Nic to pre cloveka co nieco chce neriesi. 600+100 co dostanes = 700 a stale to vobec nic neriesi.Keby bol 1000 eur, tak by tych 600 za pracu bolo uz za vysocko kvalifikovanu pracu a ta vacsina , by zo 600 spadla na daky zaklad okolo 300, za ktory by sa neoplatilo pohnut prstom a pisat motivacny list na poziciu upratovaca, skladnika, servisneho technika, vodica ......
1/1