Názory čitateľov


Názory k článku:
Populačnej explózie sa báť nemusíme, ľudská vynaliezavosť nás všetkých nakŕmi

12. 11. 2016   Lolo
Ludska vynaliezavost, ludi, ktory sa stali nadbytocny, ani nie tak poctom, ale celkom humanne nakrmili napriklad olovom, alebo nakrmili hromadne hroby, alebo spalovacie pece. A nebolo to v tisicoch, ale rovno v milionoch.
Tak nabuduce to bude mozno v miliardach, otazka je kedy.
12. 11. 2016   podvod
Kto na svete je taký dokonalý, že môže tvrdiť, že zem je preľudnená. To sá dá ťažko určiť. Zem uživí aj 10 násobné množstvo ludí ako teraz. Ide o to ako sa k nej správame.
Populačná explózia a globálne otepľovanie sú rovnaké bludy bez reálneho základu. Ale celkom dobrý dôvod na vyťahovanie peňazí v vreciek pracujúceho ľudu.
12. 11. 2016   Monroe
Len verím tomu, že príde čas aj nato,aby ľudstvo "dostalo rozum" a začalo o ekológii nielen veľa hovoriť ,ale aj sa " eko " chovať.To znamená,chrániť prírodu, starať sa o ňu a hlavne "vážiť si ju". Málo sa v tomto smere robí už v samotnom systéme vzdelávania, a tam by sa práve malo začať, tam vzniká a rozvíja sa uvedomenie...A to už na samotnom sídlisku....
12. 11. 2016   MV
Populačný rast sa modeluje veľmi ťažko, ale nemôže byť nekonečný už aj preto lebo človek bude mať nenaplnené životné túžby. Ako to povedali tí migranti:"Ocitli sme sa s kamošmi na ulici a nemali sme auto." Hustota osídlenia na Slovensku je výrazne vyššia ako v severných krajinách a aké má problémy s castami.
12. 11. 2016   rastislav,palus@gmail.com
Väčšiu znôšku hlúpostí som už dávno nečítal. Záver článku sa ani nedá nazvať prílišným optimizmom - to už je detinská naivita. Ľudia, ktorí bezmedzne dôverujú v samospasiteľnosť technologického pokroku si evidentne v ničom nezadajú s náboženskými fanatikmi.
Produkcia potravín sa síce v priebehu priemyselnej revolúcie výrazne zvýšila, lenže efektivita klesla priam katastrofálne - zatiaľčo tesne v 18. storočí dosiahlo klasické poľnohospodárstvo postupným zdokonaľovaním prirodzených postupov pomer vloženej a získanej energie (tzv. EROEI) cca 1:1,5, v súčasnom "modernom" intenzívnom poľnohospodárstve je tento pomer výrazne opačný na hodnote zhruba 20:1! Zvýšenie absolútnej produkcie potravín v období industrializácie bolo umožnené získaním veľkého množstva lacnej energie z uhlia a najmä z ropy. Akonáhle začne byť táto energia menej dostupná, tak celé moderné poľnohospodárstvo sa zrúti ako domček z kariet.
K tomu ešte treba prirátať rýchle znehodnocovanie pôdy spôsobené veľmi intenzívnym pestovaním najnáročnejších plodín s využitím obrovského množstva syntetických hnojív a extrémne jedovatých pesticídov a herbicídov. Taktiež celková plocha využiteľná na poľnohospodárske účely sa neustále zmenšuje stavebnou činnosťou a znečisťovaním prostredia. A rýchly pokles výnosov z rybolovu v dôsledku jeho priveľkej intenzity a katastrofálneho znečistenia oceánov to je ešte ďalšia samostatná téma.
Stručne zhrnuté - nové technológie nám síce môžu priniesť rýchlejšie autá, výkonnejšie mobily a počítače či príjemnejšie bývanie, ale dlhodobý prísun kvalitných potravín nám dokáže poskytnúť jedine fungujúci a nenarušený prírodný ekosystém.
1/1