Názory čitateľov


Názory k článku:
Môže byť kapitalizmus zelený? Prečo je dobré súkromné vlastníctvo prírodných zdrojov

22. 8. 2016   EUROBORDEL
LEN NECH SA TO NEDOSTANE DO USI PENTAKOM A J A T CKAROM!! SKUPIA CELE SLOVENSKO
21. 8. 2016   anonym
Pozmeňte názov pravdivejšie: Prečo je dobré, aby prírodné zdroje boli v súkromnom vlastníctve Sorosa a jemu podobných.
21. 8. 2016   anonym
varenie žaby americkými "expertmi", ktorí sem zasievajú myšlienky "investorov" spoza mláky - skúpiť ani ni elesy, ale hlavne vodu! Bez nej pokapeme. Alebo nás našou vlastnou vodou zotročia. A legalizácia už sa začala - spomeňte si na zákon, zakazujúci predaj vody tak, že to práve umožnil vďaka chýbajúcej čiarke. V Južnej Amerike súkromníci bezostyšne vyťažujú zelené pľúca planéty a to im ani nepatria, len získali nejaké licencie od bohvie koho na ťažbu dreva alebo toho, čo je pod ním. Okamžité prachy na úkor nejakých Slováčikov? Nech potom pokapú!
21. 8. 2016   anonym
keci a keci jalové myslenie fakta hovoria úpne inač sebestačnosť v poľnohospodárstve do 89 roku dnes sme v eu a stále plačeme asi prečo súkromnici sú neschopny teda kapitalizmus je ilúzia následky sú jasná budúci žobráci vidime fakta penzie sktorých sa nedá vyžiť
21. 8. 2016   stary pes
a co tak ked napriklad cina sprivatizuje slovenske lesy , vydrancuje ich a bye bye..naopak malo by sa opat zostatnovat ,kapitalizmus dospel do korporatneho stadia a proti korporaciam ani vlady nic nezmozu lebo su ovladane timi korporaciami...clan ok je propagandisticky
21. 8. 2016   Lolo
Problem je, ak sa menia podmienky a zakony tak, ze vlastnictvo pody, alebo uzemia, ma len nejasny charakter.
Problem je, ze napriklad za byvalej vlady komunistov a byrokratov, poondiali vlastnicke vztahy, vsetko znarodnili a na narod sa vy..kaslali. Nasledne zataze, ktore vznikli postupom casu, sa nedaju odstranit mavnutim carovneho prutika, ale ani vlastnicke vztahy. To potrva cele generacie.
To je zlo, kore mame doma.
A zlo globalne, je v tom, ze system ani ziaden "izmus" nic neriesi, len oodaluje drancovanie prirodnych zdrojov v akejkolvek forme. Inak by nas nemohlo byt na zemeplacke 7miliard. Nie ze by sme sa nezmestili, ale konvencnym sposobom, nas zem neuzivy, inak by predchodzich epochach, bolo na zemeplacke ovela viac ludi.
Je to neustaly boj o zdroje a prezitie.
Napriklad Europa a uzemie, kde je dnes EU, je vytazene a vyuzite, rekultivovane a ohlodane, uz najmenej 800 rokov.
Len vdaka pokroku, devastacia a mnozenie ludskeho druhu, pokracuje, ruka v ruke z fosilnymi palivami az dodnes.
21. 8. 2016   MV
Pochopiteľne, že na Zemi hrozí preľudnenie, ale márne si lámem hlavu, prečo náboženské kruhy také myšlienky zúrivo odmietajú, naozaj neviem prečo a spoliehajú sa na akúsi samoreguláciu cez prírodné zákony. Vlastníctvo vzniklo vývojom a raz zanikne ako nefunkčný model po drastickom vyriešení populačnej explózie alebo bude potrebné génovými manipuláciami znížiť výšku a hmotnosť ľudí.
21. 8. 2016   Lolo
Drahy MV
Nabozenstvo, je obvykle odtrhnute od reality a potreieb ludi.
Sluzi primarne na zaujatie cloveka a skupin ludi, nejakou myslienkou, na ine, ako chalst, sex, drogy, alebo onaniu, ci sodomiu. Podla toho, co je v danej dobe, krajine, alebo uzemi, povazovane za relax.
Ako brzda pokroku, funguje celkom isto.
Je uplne jedno, ci niekoho upalili, ukrizovali, alebo niekomu odrezu hlavu. To je extremny dosah fundamentu a viery.
Ked sa to zvrtne, tak nabozenstvo, dokaze vselico ospravedlnit. Ale vieru v Boha, nahradza dokonale. Ale len na zemi. Nakolko ine nepozname, slubuje sa lahko cokolvek, od pekla, cez nebesku branu, po 70 panien a rajske zahrady.
V Boha vsemohuceho, niekto verit moze a aj nemusi. Na vieru v Boha, ale netreba nabozenstvo. Moderny clovek by povedal, ze staci aj internet... Ja anapriklad v Boha verim, aj bez internetu.
Co sa tyka civilizacie, ta sa tresta sama, az dojdu, alebo sa len obmedzi pristup, ku fosilnym zdrojm energie, pripadne vode pitnej, alebo aspon dazdovej sladkej, bude sa umierat, rychlejsie a masovejsie, ako sa dnes mnozi geometrickym radom.
Experimenty v tomto duchu, su zdokumentovane, nakolko nikdy nepreziju pripraveny, ani inteligentny, ale vzdy len ta skupina, ktora dokaze vytazit v danom okamihu podstatu pre prezitie.
znám zemi blízko pólu
znám divukrásnou zem
a do té země spolu
a navždy ujedem
není to Amerika
zem zlatých miráží
kde otrok černoch vzlyká
na moři plantáží
dolezite.sk/KOM...
Aj komanci, mali svoju poeticku vieru v krjasie zajtrajsky a raj na zemi.
22. 8. 2016   MV
Po privatizácii prírodných zdrojov nám napokon zostane viera a spomenutá dažďová voda, ak ju exekútori neoznačia za majetok alebo vtedy, ak si prestaneme dávať zásadné otázky.
Tabuizovanou otázkou sa stáva , čo sú tie takzvané európske hodnoty, keď má byť každé steblo trávy za plotom a vizionári budú za stráženým múrom.? Č zmôžu zákony po zmluve TTIP alebo CETA, ktorú teraz odložili?
21. 8. 2016   Blind Man
Aby sa jeden nažral do sýtosti a poriadok po ňom robili hladní blbci!
21. 8. 2016   Peter
Článok je naivný. Existuje veľa príkladov keď vlastník vyťažil čo sa dalo a nechal všetko v dezolátnom stave so záťažou na životné prostredie.
21. 8. 2016   Lolo
Ako pise Dusan. Je to nielen o pravach, ale aj o povinnostiach.
Problem je z podou a sukromnym vlastnictvom, v statoch post komunistickych a najma v krajinach, kde sa uplne vyvlastnila poda vsetkym, neexistovalo praktickz 40 rokov sukromne hospodarstvo a neexistovalo drobno farmarcenie, len pre clenov druzstva zahumienky a sem tam nejaky deputat.
Principom bolo, abz ludia prave stratili vlastnickz vztah k pode, rozorali sa medze a poda sa scelila do nekonecneho jednolitaheho, vsetkym patriaceho celku.
A tym sa stratila individualna potreba chranit, uchovavat a obrabat grunty, zachovat pre dalsiu a dalsiu generaciu zaklany potencial rastlinnej vyroby.
Keby dnes, malo byt v Slovakistane, rozvinute polno hospodarstvo v podobe, ake pozname napriklad v Rakusku, alebo Germanii, je to nemozne. Pretoze sa porusila kontinuita vztahu k pode a umreli minimalne 2 nove generacie, ktore vyrastli v obdobi, ked boli primarne proletari a bezzemkovia, otroci komunistov, zijuci v pseudosocializme. Jedine velmi dlhy cas, hladomor a bieda, by doslova prinutila ludi, do procesu obhospodarovania pody a onoho "zeleneho kapitalizmu".
Ale preto, ze ludia su lahko zotrocitelny, skor predpokladam, ze by sa nejednalo u nas o ziaden kapitalizmus, vzhladom na fakt, ze namiesto demokracie socialnej, mame dnes u nas v Slovakistane Konstitucnu kleptokraciu, tak bz sme tu mali nevolnicky feudalizmus.
Kde principom "zelenej" produkcie, by bolo zriadenie z feudalmi a nevolnikmi, ktory by obhospodarovali podu niekoho cudzieho, prakticky zadarmo a za stravu. Este aj z toho by platili odvody a dane, cisto zo zotrvacnosti z odvolanim na svaty Brusel z pozehnanim Vatikanu.
1/2staršie