Názory čitateľov


Názory k článku:
Dôkazy o tom, že cisár je nahý: Centrálne banky tlačia peniaze, akoby sa globálna ekonomika ocitla vo voľnom páde

14. 8. 2016   URBAN
cielom vlád ktoré podporujú centrálnych bankárov je vyvolať hyperinfláciu aby ten dlh v nakúpených dlhopisoch sa vdaka infláciji sám zmazal preto tlačia prachy a odkupujú dlhové dlhopisy. Ja súhlasím že treba investovať do hmotných statkov aj ked len pár eur kým ešte má euro akú takú hodnotu lebo príde inflácia a ten čo má kopu hotovosti si bude s nej urobiť ohník. každopádne na to doplatia hlavne bežný ludia a ich úspory.
14. 8. 2016   saxo
Nie som si istý tvojim záverom "čo je cieľom". Tvoj predpoklad vychádza z domnienky, že natlačené peniaze sa automaticky dostanú k mase kúpyschopného dopytu a zdvyhnú nekontrolovane cenovú hladinu. Čo ťa asi znepokojuje je klasický pohľad na infláciu: "Inflation is referred to increases in the amount of money in circulation". Dnes sa ale sleduje cenová hladina, ktorá ako dôsledok QE sa zdvíha napr. na trhu s luxusnými nehnuteľnosťami. CB ale sledujú iné segmenty - trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami. NBS nedávno uložila opatrenie KB poskytovať hypotekárne úvery max. do výšky 80% ich hodnoty.
Pre lepšie pochopenie súvislostí doporučujem youtube prednášku od Miltona Friedmana - Money and Inflation. https://www (dot) youtube (dot) com/watch?v=THAaIZm xfNA
14. 8. 2016   URBAN
cenová hladina je individuálne stanovená umelo, iná je v SR a iná je vo Fínsku kde by slovák so svojím prímom bol žebrák. tu nejde o cenovú hladinu ktorú ty myslíš, ide o dlhy ktoré sa nakopili od 2 svetovej vojny až do teraz. Dlhopisy sú preto nízke v úrokoch aby obsluha dlhu nebola zaťažujúca to isté platí pre komodity preto sú poznižované aby vstupné náklady boli pre západ minimalizované a boli konkurencie schopný. úvery na bývanie sú z hladiska dlhov 10 % dlhu z celkového vyjadrenia to nie je problém každopádne nehnutelnosť je sama o sebe hodnotná keby bol problém banka ju má poistenú a poistku zaistuje zaistovna tam problém nieje. vládne a firemné dlhy sú problém preto ich centrálne banky vykupujú chcú vyvolať infláciu aby dlhy znehodnotila a popri tom znehodnotí aj vklady preto hovorím o bežných ludoch. čina prestala kupovať štátne dlhopisy napr. USA lebo na to prišli že budú takto znehodnocované to už bolo v médiách zverejnené to nie je s mojej hlavy. vdaka tlačeniu penazí sú nízke uroky v bankách tým banky poskytujú nízke pôžičky fizyckým osobám či firmám takže vdaka QE sa ludia a firmy dostanú k natlačeným prachom sprostredkovane cez komerčné banky a to vyvolá infláciu a znehodnotenie meny a úspor to je ciel tým pádom sa znehodnotia aj dlhy štátov a firiem. práve preto v článku hovoria o investovaní do nehnutelností , zlata a iných hmotných statkov Euro bolo 1.5 k doláru a teraz je 1.1 to je 40 % devalvácia to sú kurzy ECB a na takzvanej cenovej hladine to necítime na slovensku tá je umelo stanovená pre slovensko.
14. 8. 2016   saxo
Súhlasím, že jedným z riešení ako sa zbavyť dlhu je hyperinflácia. To ale podľa môjho názoru dnes nehrozí, pretože na trhu je nadbytok výrobných kapacít. Ponuka produktov prevyšuje kúpyschopný dopyt. A tu je problém teda ako zvýšiť dopyt? Ano, ako uvádzaš cez nízke pôžičky sa vdaka QE ludia a firmy dostanú k natlačeným prachom sprostredkovane cez komerčné banky. Nesúhlasím že tento stav automaticky vyvolá rast cenovej hladiny teda ak sa ekonomika nenachádza na hranici svojich výrobných kapacít. Rast cenovej vyvolá určite tzv. morálny hazard. Keď tí ktorí si požičiali neprinesú žiadnu protihodnotu spoločnosti, ktoru sa bude kryť objem novo natlačených fiat peňazí. Napr. jednotlici začnú stávkovať na fin. trhoch vo viere že produkujú nejakú zmysluplnú hodnotu alebo firmy alokovať zdroje do nenávratných investícii.
14. 8. 2016   URBAN
dopyt nevedia zvýšiť kvôli zadlženosti tam je pes zakopaný, zadlžovť sa donekonečna nedá to je ten tebou písaný morálny hazard v biznise morálku nehladaj lebo tam je ciel iba profit teda za každú cenu zarobiť.
15. 8. 2016   saxo
Presne tak ako píšeš tam je pes zakopaný. Teda nie v konšpiráciách "ciele vlády", ktorá má jediný záujem o to byť opätovne zvolená. V biznise musíš hľadať morálku ináč to dopadne tak ako si písal na začiatku. Ľudia majú vačšiu moc ako si vôbec myslia. Stači prestať kupovať produkty takých biznisov. Ono to napísal trochu zaobalene Tomaš Baťa:
"Neverím, že prelomy sa dejú samé od seba. To, čomu sme zvykli hovoriť hospodárska kríza, je iné meno pre morálnu biedu. Morálna bieda je príčina, hospodársky úpadok následok. V našej krajine je veľa ľudí, ktorí sa domnievajú, že hospodársky úpadok sa dá sanovať peniazmi. Hrozím sa dôsledkov tohoto omylu. V postavení, v ktorom sa nachádzame, nepotrebujeme žiadne geniálne obraty a kombinácie. Potrebujeme morálne postoje k ľuďom, k práci a verejnému majetku. Nepodporovať bankrotárov, nerobiť dlhy, nevymieňať hodnoty za nič a nevydierať pracujúcich.“
16. 8. 2016   URBAN
sú to aj ciele vlády aby mohli viac mínať prostriedky nás daňovnikov ktoré odvádzáme do štátu lebo pozície centrálnych bánk sa obsadzujú nominanti z vládnej politiky a politici sú pupočnou šnúrou spojený s podnikatelským sektorom takže je to politika a biznis spoločne.
14. 8. 2016   nazor
a preco maju stale tak vysoke milionove zisky?
14. 8. 2016   vec
Milónové :? Majú miliardové zisky.
14. 8. 2016   Lolo
Vsetky paky v krizovom stave, su priamo a aj nepriamo, namierene, proti sirokej mase ludi, ktorym su devalvovane uspory, odvody i rezervy. Paky sluzia na odsavanie kapitalu a koncentraciu vsetkeho hmotneho a spenazitelneho, do velkeho koncentratu radosti oligarchie.
V podstate kriza, je nieco ako destilacia, alebo krakovanie, alebo rektifikacia, zmesi vsetkeho mozneho, do najcistejsieho produktu.
TAk to bolo vzdy, len sa to vzdy inak chape.
Je uplne jedno, ci sa jedna o menovu reformu, alebo revoluciu, ci krizu, ide o to, ze preziju, len ty, co budu mat stastie. Nestaci byt ani pripraveny. Je to len o stasti.
14. 8. 2016   milan111
To je dôsledok toho, že nenažraná, parazitujúca byrokratická vládnuca vrstva po dohode s oligarchmi
pred 50timi rokmi zrušila krytie dolára zlatom.
A tak ty chudák tvrdo makaj na každých 100 eur
a oni si tlačia mesačne miliardy a žijú si.
Všetko to krachne, oligarchia za natlačené eurá skúpi
celosvetové statky a nám ostanú holé zadky.
14. 8. 2016   anonym
To je cieľ, ale málo ľudí to chápe.
15. 8. 2016   anonym
Vynaraju sa mi 2 otazky, Preco by mali zaujem vsetko skupovat? Co budu s tym vsetkm robit? (Poz. na jednej strane oni bahati co vsetko vlastnia a druha strana bez vsetkeho?) Ako by to potom bolo/fungovalo?
16. 8. 2016   Szekeres
velmi jednoducho. Z tych co nebudu nic vlastnit sa stanu nevolnici a neskor otroci. Ak sa domnievas (naivne) ze k tomu nemuoze prist, lebo by sa to vyriseilo akymisi revoluciami, tak sa velmi mylis, lebo ..nie je 19ste storocie a ...napr. ti nevolnici kedze nebudu nic vlastnit, nebudu vlastnit ani zbrane...ani vidly..
14. 8. 2016   anonym
to je dôsledok toho, že ekonomiku postavili na jednej mene, ktorá sa stala singulárnou v komoditách, v čom ju podporuje USS Nimitz, USS Iowa a pod., a rezervným hajzllákom v kope krajín. Nejde o najväčšiu ekoniomickú silu, ale o najnenažranejšie svetlovládne zotročujúce ambície, realizované pancierovanými dohodami, milý FERO z BA. Populisti sú len figúrky, visiace na špagátikoch tých naozaj mocných.
14. 8. 2016   fero z BA
to je výsledok toho, že populistickí politici zvolení nemajetnou luzou sa potrebujú udržať pri moci a sú ochotní zničiť celú ekonomiku len preto, aby čo najdlhšie udržali pri živote socialistické chiméry a omyly povojnovej generácie ako sú dôchodky, prakticky bezplatná zdravotná starostlivosť, bývanie pre všetkých, sociálne dávky a kopu ďalších nezmyslov
14. 8. 2016   fleiko
Vypadá to že si ešte velmi mladý a velmi sebestredný no nič život ťa má ešte čo učiť.Pre zaujímavosť si zisti štruktúru daní a potom hovor čo je zadarmo...
14. 8. 2016   fero z BA
rád by som bol taký mladý ako píšeš, ale zažil som a vnímal vpád rusov do čssr, takže žiaľ až taký mladý už nie som
14. 8. 2016   apoliticky
fero z BA...ak si vobec z BA...co to tu trepes za nezmysly o bezplatnej zdravotnej starostlivosti?!... ved ta uz 25 rokov na Slovensku nie je !!...a preco to vlastne miesas dohromady?...nemas ine argumenty?...clanok je o SVETOVEJ EKONOMIKE a nie o Slovensku !!...aj v USA boli komunisti podla teba ?!...NEBOLI !...NO AJ TAK JE TA TVOJA VYSNIVANA USA V SRACKACH AZ PO USI !!!...ALE PODLA TEBA SITUACIU V USA A NA ZAPADE EUROPY ZAPRICINILI KOMUNISTI...VSAK?.. .SI UBOHY !!!
14. 8. 2016   fero z BA
snáď neočakávaš v bulvárnych médiách na internete seriózne analýzy a zmysluplné odpovede. Úplná strata času, rátajú sa jednoduché, ľahké riešenia, tak ako to ficovoliči očakávajú a taký je aj výsledok volieb v drvivej časti sveta
14. 8. 2016   fero z BA
otváranie diskusií v bulváre nemá za cieľ rozprúdiť zmysluplnú deba na určitú tému, ale zvyšuje počet kliknutí na článok, samozrejme ale rozhodujúce je kliknutie na miesto, kde je umiestnená reklama a tá je rozhodujúca, nie zmysluplná informácia v médiu pre jeho čitateľa, ale klik, za ktorý zadávateľ reklamy platí
14. 8. 2016   anonym
fero je kompot aj kompotom zostane ...
14. 8. 2016   anonym
nerev debil , komunizmus v takej podobe ako bol pred 89 sa uz nevrati. vsetci su zavisly na vsetkych, system jeuz tak prepojeny ze ak chces byt nezavisly budes severna korea. nech sa paci.
1/1