Názory čitateľov


Názory k článku:
Hypotéka ako investovanie: Dokáže mi byt zarobiť prenájmom na splátky úveru a ešte aj niečo navyše?

4. 7. 2016   anonym
To može fungovať možno niekde v Bratislave.
My sme mali zdedený byt a nechávali sme ho pre syna ,takže sme ho dali do prenájmu.
Prvý podnájomníci prestali po roku platiť a nechceli sa odstahovat a vyhodit ich nemožete , možete len poodpajať elektirnu a aj to keď sa 3 mesiace vyhovarajú že budu peniaze a podobne a dufať že odídu samí a to aj spravili ale byt totalne zničili. Takže ďalšie peniaze na opravu
Potom sme si podnajmnikov vyberali len zo známych alebo ich známych (proste istejších ľudí). Nájom sme mali ani nie 75€ na mesiac + energie a v takom malom meste to už bolo skoro 250€ a veľa ľudí nemalo záujem. Nakoniec sa našiel zaujemca. Ten tam bol viac ako 5 rokov a potom sa rozhodli odísť ,lenže byt sme nechceli prevziať lebo boli poškodené okna,parapety ,plesne , umývadlo , zničená linka. Tak oni odišli a teraz si vymáhaj peniaze tak na lamparni . Deposit platili len za nájom. Takže zasa oprava , teraz tam mame ďalších podnajoníkov , mladú rodinku ale dohodli sme sa že každý mesiac chodím kontrolovať byt a podobne..
No sú s tym len problémy a to nevraví o tých 75€ mesačne to je bieda
4. 7. 2016   pipo
oplati sa prenajimat, ked kupis byt v hodnote 150k za 100k. inak ti vyjde najom + energie + odvody vysoko. jedine ze by clovek nieco z toho neplatil, co asi nebude dobra cesta ..
5. 7. 2016   anonym
treba si najať sekuriti za slušnú odmenu a poriadok istotne bude
4. 7. 2016   Lolo
Najvatsi problem je v tom, ze cena takehoto najomneho bytu, scitava pri cene prenajmu, poplatky za splatky, plus najom. Takyto byt si dovolia pranajat len niekolky podielnci a z bytu sa stane ubytovna. To by este nebolo zle, ale ako sa fajn asi budu citit obyvatelia ostatnych bytov v dome. Problem moze byt opacny, lebo niekto si kupi byt v bytovom dome a tesi sa nove byvanie a zisti jedneho dna, ze tam, kde byva z rodinou, v statnych bytoch vzniklo socialne byvanie, typu slobodarka. V ostatnych bytoch byva potom 4x tolko ludi, neplatia za spolocne priestory, alebo za vytah, vsade zaparkovane auta, od TN az po KE, VT atd..
A cudj sa svete, potom taka "investicia" zamrzi najma toho, kto sa tesil na novy byt a nevyriesil nic, len sa dostal cenovo z dazda pod odkvap.
4. 7. 2016   jajboli
Teraz je cenová bublina, najmä v Bratislave. Kupovať teraz byt ako investíciu je nezmysel.
4. 7. 2016   anonym
ZABUDOL SOM ESTE PRIPOMENUT MOZNOST ZNICENEHO BYTU, NERVOV A DEPOZIT KTORY ZOBERIETE" AJ TOMU SA LUDIA BRANIA/ ! LEBA AKY DEPOZIT A NACO?! TAK VAM CASTOKRAT NEPOSTACI ANI NA TEN DLH KTORY VAM NAROBIA..TAKZE SMELO DOTOHO!
4. 7. 2016   EUROASS
NEVERTI LUDIA TAKEMTO CHU.OM CO TU UVEREJNUJU TAKETO CLANKY!! SU TO BLUDY... NA PRENAJME TAKMER NIC NEZAROBUTE VIEM O COM HOVORIM. AK VOBEC ZAROBITE A NEPREROBITE. ZALEZI HLAVNE OD NAJOMNIKA/OV KTRI SA VAM BUDU CASTOKRAT STRIEDAT V BYTE AKO SPINAVE PRADLO A SPEKULOVAT KLAST SI PODMIENKY. CHCU MAT INTERNET PRACKU CHLADNICKU TV...A PLATIT?! NAJLEPSIE ZADARMO! AK IM POVIETE CENU TAK BUDU SPEKULOVAT ZBIJAT CENU....DAJTE POKOJ S PRENAJMOM! TO NEHOVORIM O TOM AK VAM Z BYTU ODIDE BEZ PLATENIA ALEBO VAM NAROBIA DLH NA ENERGIACH CO URCITE NEUSTRIEHNETE! TAKZE PISALKOVIA A VERBOVACI AKO TENTO CO NAPISAL TENTO CLANOK NECH SA RADSEJ SPAMATAJU! AK NEVERITE TAK SI KLUDNE BYT PRENAJMITE. A NBEZABUDAJTE AK VAM NAJOMNIK NEZAPLATI VYHODIT HO TAK RYCHLO NEVYHODITE! AZ VAM NAROBI PORIADNY DLH! "MUDRE ZAKONY" TOHTO AKOZE STATU NAHRAVAJU VAGABUNDOM! VED AKA VLADA...
4. 7. 2016   Pismeno
Preto by to malo fungovat ako napr v UK najomnik zaplati podnajom a energie si riesi sam na svoje meno aj tv internet a je po probleme
4. 7. 2016   geno
netrep, kolko bytov si mal v prenajme?
ja som prenajimal 2 byty pocas 10 rokov a mal som v kazdom cca 4 najomnikov dokonca jeden potom aj byt odkupil. Treba mat dobre spravenu zmluvu a brat zalohu na 3 mesiace dopredu ako zabezpeku. Ten kto to mysli vazne, tak tie peniaze ma a ten kto je socka ten sa samozrejme hned zdekuje... Jeden byt bol zatazeny hypo. Ale dokopy som nic nedoplacal.
4. 7. 2016   JozkoFerko
Ak je byt zatazeny hypotekou potom je velmi tazko ziskovy prenajom. Je mi luto ale ja som tiez prenajimal. Neoplati sa to. A prenajimal som viac ako 10 rokov. Ak niekto ziskal byt zadarmo (napr. dedictvo) a neinvestuje donho, potom je to OK.
4. 7. 2016   Jozef
Ja som byt neprenajímal, ale myslím si, že ak mi prenájom bytu zarobí iba na splácanie pôžičky, tak som na tom v podstate zarobil. Po x rokoch mám byt, možno aj trochu zhumpľovaný, ale nestál ma takmer nič a kľudne ho môžem neskôr predať a to je môj zisk a myslím si, že celkom slušný, nie?
4. 7. 2016   majko
zdieľam podobný názor
4. 7. 2016   225
Velmi dobry nazor, suhlasim s tebou.
16. 8. 2016   gandalf THE white
tak kedze si neprenajimal, mas aj taky nazor... t.j. H0VN0 tomu rozumies,,, ;-)
Na SK sa beznemu jednotlivcovi prenajimat NEOPLATI... mam 3 byty v 2 mestach ( nezdedene - kupene cash...) a viem o com za tych 11 rokov prenajimania hovorim...
Legistlativa je proti vlastnikom a v prospech hajzlikov...
Je to sama SOCKA co nechce platit a vymysla... No a ved keby nebol socka-tak ma davno HYPO a plati si svoje, ze...
Tak 2 byty som tohto roku predal - za tie penieze kupil byt v zahranici-tam ma prenajimanie inu kulturu.... a ten 3. mam v Nitre - ten stale drzim - tam je aj normalny najomca, takze zatial OK... ako dlho to tak vydrzi neviem... no zbohatnut z toho asi nezbohatnem...
4. 10. 2016   Iza
Súhlasím.
Dodám, je tam toho viac ako cena bytu, či výška hypotéky. Ale držať peniaze v banke, s nízkym úrokom, čo ak prídu záporné úroky?
Je to ako s podnikaním. Jedny sú už za vodou a druhí nechávajú podnikanie plávať aj s dlhmi. Je tam viac faktorov.
Kúpiť byt pre seba a svoju rodinu a kupovať byt na prenájom sú dva diametrálne odlišné veci a netreba to zamieňať.
1/1