Názory čitateľov


Názory k článku:
EK žiada Slovensko, aby zmenilo zákon o nadobúdaní pôdy

27. 5. 2016   Katka
Evidentne sa kulakom a sedliakom, ktorí celé stáročia zdierali chudobu, zachcelo predávať zreštituovanú pôdu cudzincom za ťažké prachy. Kričali, ako ich komunisti vraj obrali o role, ale keď ju dostali naspäť, tak sa im na nej robiť nechce...
27. 5. 2016   Member
Netrep! Tí, ktorým zobrali pôdu, už dávno nežijú a keďže nemali pôdu, nemohli vychovať nasledovníkov.
26. 5. 2016   stop-ttip. org
takze podu mozu skupovat cudzinci, ale slov.obcania fyz os. nie, spravne? lebo podu treba najprv ponuknut privatizerom meciara a smeru ako becik a spol. a potom cudzincom.
vynikajuce.
ja chcem kupit podu ako fyz os. ale nemozem...
26. 5. 2016   anonym
No jasné okrem toho čo s predalo, treba ešte predať pôdu lesy vodné zdroje a môžete sa vysťahovať. žasnem koľko hlupákov takto rozmýšla !
26. 5. 2016   Blind Man
Jevreji chcú našu pôdu ale drieť na naj budú Slovenskí nádenníci. HOVNO DOSTANETE!
26. 5. 2016   Lolo
Je to velmi jednoduche.
V Slovakistane, vlastni podu v rozsahu polnostzi, pre kulacke, alebo rolnicke vyuzitie, relativne male % ludi a este mensie % ludi, ju moze, dokaze, alebo technologicky samostatne obhospodaruje, pasie, orie, alebo inak vyuziva..
Stastlivci ju prenajimaji za nejaky halier a neplatia za podu velke dane.
Druhy problem je, ze drobnohospodarstva su v akutnej nevyhode, lebo neexistuje trvala statna podpora, len akesi neucelene zverstva v podobe pokusu o nejake hospodarenie. Nemame ani velkostatkarov, ani podobne rodinne farmy vo vyraznom zastupeni zamestnanosti vidieka, ako v okolitych krajinach. Najagrarnejsie je pri nas Rakusko. Zaniknutim a znarodnenim, zdrustevnenim a odkulacenim, sa po 40 rokov, vlady komunistov, uplne zlikvidovala drobnorolnicka, alebo farmarska tradicia, vsetko bolo druzstevne, poda sa vyuzivala industralnym a uplne odlisnym sposobom, ako v okolitych krajinach. Vidiek sa uz za totality vyludnoval, na industrialne jednotne rolnictvo, vdaka stale vykonnejsej mechanizacii, bolo treba stale menej ludi a viac otrokov vo fabrikach.
Rodinne farmy a male druzstva, ako je vidno v AT, u nas nemozu vzniknut. Na taketo pocinanie, sa nesmie pretrhnut tradicia, navyse mechanizacia drina sa musi dedit tradiciou.
Z nas hlupakov ohrade, spravili Komunisti, prave ty, co ich obcas niekto velebi, za "dobre casy" z nas vsetkych len proletarov a bezzemkov. Po Roku 89, nebolo mozne vratit do povodneho stavu nijako to, co sa poondialo, takze z jedneho nespravodliveho procesu znarodnovania, zdruztevnovania, odkulacovania, necakajte vazeny diskutujuci ovcania Slovakistanu, nejaky transparentny a spravodlivy proces v ktorom by ovcania Slovakistanu, ochotne kupovali ornu podu a velmi intenzivne, by sa snazili farmarcit a snazit sa zakladat farmy.
Ani podpora statu v tomto ohlade by nepomohla. Problem je udrzatelny rozvoj a tradicia, ktora v povodnom ponati zanikla, ako aj folklor, rypania sa v hline.
Jedina tradicia novodoba, ktora vznikla, je kleptokracia, ktora rzkradne a rozpreda kludne aj statnu podu, za male parcely na Bahamach, alebo inej prdeli, pretoze Slovakistan, a ani jeho ovcania, nestoja za nejaku lutost.
Nemame uz ani dostatok vidiel, ktorymi by sme ich mohli napichovat.
26. 5. 2016   slavo
Pán Lolo, súhlasím. Poznám vidiek, pretože som z dediny a moji predkovia boli ... kulaci. O komunizme škoda písať.
Napíšem svoj názor na to, prečo chcú bruselskí úradníci zmeniť slovenský zákon o pôde: pretože veľkí investori zo Západu chcú kupovať pôdu aj na Slovensku. A spomínaní zákon si nechali schváliť bývalí predsedovia JRD, ktorý boli predtým komunisti, a teraz sú oni alebo ich deti najmä v strane SMER. Zákon bol šitý na nich, ale Fico a spol. budú musieť Bruselu ustúpiť.
Osobne si myslím, že morálnejší je investor, ktorý príde zo Západu, ako nejaký bývalý komunistický družstevník, zmenený na agropodnikateľa...
27. 5. 2016   anonym
100% suholas, tiez som potomok hospodarov v restitucii nam "vratili" zdevastovane a nefunkcne nehnutelnosti, ktore by na obnovu podnikania potrebovali milionove investicie, co sa pri nizkej vynosnosti polnohospodarskev vyroby javi jednoznacne nerentabilne, preto sme podu nutene prenajali za naturalie pol vreca psenice za ha. Ked pridu zahranicni kupci, ktori za to ponuknu trhovu cenu, tak mozem uvazovat, ze cast predam aby som mal z coho zrevitalizovat aspon tu cast co si necham na obhospodarovanie. Teraz som katastralne hypoteticky vlastnik nehnutelnosti ale realne mi ani banka nepozicia a opravit mastale, nakupit traktory, inzinierske siete,... ktore by tu boli nebyt znarodnenia a naslednej devastacie, to je bez kapitalu sci-fi.
27. 5. 2016   Lolo
Drahy Slavo, problem je, technologia a sposob, akym sposobom, bude vyuzivana poda, napriklad v Slovakistane.
V zahranici, napriklad v Rakusku, je tiez dostatok pody, ktoru by bolo mozne predat, dokonca pre Germancov, by nebola ani jazykova bariera, ale tu podu nekupuju. Ze by bola drahsia poda ako u nas, by som ani netvrdil. Skor su tam vyssie dane a drahsia prac. sila?
Takze sa obavam, ze "volna" poda u nas, bude mat len spekulativny charakter, alebo len lokalne vyuzitie zdrojov, lacnej pracovnej sily, na kratkodobe ciele, napriklad pre pestovanie energetickych plodin, nie pre vyzivu, alebo pokryvanie domacej potreby potravin.
Problemom je toziz nadbytok komodit, ktore dnes a v krakej dobe niekolkych rokov, budu stale dostupne relativne lacno a budu dotovane statmi zo silnou ekonomikou, aby podporili vlastny export.
To ale nieje Slovakistan a vychodne kolonie EU.
Ja sam som sa ako chudak, musel stat na stare kolena domkarom, drobnokulakom a tiez by som sa na to radsej vykaslal, zil v panelaku, ale ja tak nejak z pasie a vnutorneho vzdoru, som spravil rozhodnutie, ktore ma na sklonku zivota naplnilo stastim, lebo dokazem takto existovat a skoro nic to nestoji, udrzuje ma to v kondicii mentalnej a fyzickej. Vrele to ale neodporucam kazdemu, lebo je to rehola, na hranici sebaposkodzovania, ktore ma charakter osobnej revolty. A povatsinou nieje cesta spat.
27. 5. 2016   Szekeres
Slavo, BINGO! Uuuuplne do cierneho. A rovnako sa to vztahuje na niektore amoralne ustanovenia zakona 504/2003.
26. 5. 2016   anonym
ABY SLOVACI BOLI CUDZINCAMI NA VLASTNEJ HRUDI! CUDZINCI NAM PODU VYKUPIA ZA BABKU A POTOM JU MY OD NICH BUDEME KUPOVAT ZA DRAHE PENIATE?! O TOTO IM IDE? SK,,RVENA UNIA BOLO NAM TO TREBA!
26. 5. 2016   fero z BA
veru tak, slovenský parobok si ju bude musieť potom kúpiť lebo ten zlý kapitalista si pôdu odnesie preč --- vieš vôbec akú facinu si vlastne napísal?
26. 5. 2016   Member
Tak, chumaj , nepredaj Nemcovi za euro, ale susedovi za dvadsať centov a zachrániš Slovensko. (sused potom predá Nemcovi za euro päťdesiat a ty sa môžeš obesiť!)
27. 5. 2016   anonym
:-)))))))))
26. 5. 2016   pišta
Ak obyvatelia štátu (ale aj štát) vlastnia pôdu, je to jedno zo základných, najpodstatnejších východísk ako zabezpečiť potravinovú sebestačnosť.
Potravinová sebestačnosť napr. v USA, bola pred viacerými rokmi prijatá ako doktrína, postavená svojím významom na úroveň strategických zbraní.
Mať vlastnú pôdu, to je ruka v ruke najmä o kvalite potravín, ich dostupnosti, s úplne jasným, pozitívnym dopadom na zdravie obyvateľov štátu.
A naopak.
Voľný obchod je dnes v prenesenom význame väčšia sila ako Boh, biznis je takmer všetko.
EÚ v tomto smere jednoznačne ide proti záujmom ľudí, dokonca bez zveličenia si trúfam napísať, proti ich zdraviu.
Katastrofa.
27. 5. 2016   pismeno
Presne o to ide nadnarodnym korporaciam ak dostanu pod kontrolu vyrobu a dodavky potravin stat a ludia v nom su v p...i a ak slovenska vlada k tomu pristupi tak zbohom slovensky lud a preto vyhlasme referendum o vystupeni z fasistickeho EU
26. 5. 2016   Katka
Najcennejšie nie sú miliardy na účte, ani zlato a diamanty, ale pôda, ktorá nikdy nestráca na hodnote, ako peniaze, ale práve naopak, jej hodnota stále rastie. Kapitalisti to vedia a preto EK núti Slovensko, aby začalo s výpredajom pôdy cudzincom. O vlastný priemysel sme už prišli, postupne prídeme o pôdu a nakoniec nám ostane len ústava, štátna vlajka a nekonečné dlhy... Západ nepotreboval demokraciu na Slovensku, západ nás potreboval okradnúť.
26. 5. 2016   fero z BA
navrhujem skupovať pôdu v EU, aby sme ich mohli okradnúť o neoceniteľné bohatstvo, aby len oni nemohli "okrádať" nás. Predpokladám, že si neotrasiteľný ficovolič, či?
26. 5. 2016   fero z BA
SR vykrikovala na prechodné ustanovenia pri zamestnávaní ostbloku v krajinách EU pri vstupe do EU. V súlade s dohodami tie obmedzenia zanikli. SR svoje záväzky ale neplní ---- typické pre komunistov z KSS-SMER
26. 5. 2016   ja
boli opatrenia boli, tak co take caviky ked aj my daco chceme?
26. 5. 2016   fero z BA
SR mala na pôdu výnimku 10 rokov
26. 5. 2016   apoliticky
Vystúpiť z EU ! A pripojiť sa k Ruskej federácii !
27. 5. 2016   fero z BA
najlepšie presvedčíš ostatných, keď pôjdeš vzorom a emigruješ do ruska ty sám
27. 5. 2016   anonym
fero zasa tu trepes k.o.k.o.t.i.n.y vidno , ze si ak ota ucitelka z ciech co uci deti , ze europu oslobodili v 2 sv. vojne americania , lebo ju napadli rusy. takze tak..
27. 5. 2016   anonym
A tam zas znarodnia podu do kochozov a poprdeli :-) Preco by sme mali dostat za podu trhovu cenu, ked ju mozeme dat sajuzu zadarmo skusenost hovori, ze ten ju potom rozda dementom co nikdy hospodarit nevedeli a nemali k tomu vztah, nasledna devastacia aj toho mala co sa zachovalo je potom nevyhnutna, ale hlave, ze zdostneme hrdi slovaci a zapadu nic nedame, bo ako Meciar hlasa Cudzie nechceme a svoje si nedme, teda aspon pokial to nebude chceit sojuz.
27. 5. 2016   anonym
apoliticky? skor rusofilny. Taketo nazory hlasaju ludia co nikdy ziadnu podu nevlastnili a nevedia hospodarit, presne takych urobili bolsevici predsedami druzstiev po ´48, necudo, ze to potom vykrvacalo.
1/1