Názory čitateľov


Názory k článku:
Strašiak menom globalizácia: Príjmová nerovnosť rastie, nespokojná môže byť hlavne stredná trieda

23. 5. 2016   Lolo
Myslim, ze globalne sa zo strednej triedy, stava stredna chudoba, ktora sa pretransformovala z proletarov, alebo rolnikov bezzemkov.
Stredna trieda v podstate v byvalych protektoratoch ZSSR, dnes koloniach EU nikdy neexistovala. Boli tu proletari, pracujuca inteligencia a samozrejme polibyro.
V dobe rovnosti, tu bolo par vekslakov, par politikov a ziaden zbohatlik, len seda masa ludi, ako obilia, sem tam vlci mak..
Dnes to nieje ine, akorat na miesto masy zdraveho obylia, rastie pohanka, sem tam trci nevädza, sem tam vlci mak a sem tam rumancek. Ale hlavne ze sme vsetci bio a eko.
24. 5. 2016   nebohy krokodyl Lolong
po 89 ked sa otvarali hranice a uvolnovali vztahy k nam zacali chodit na vymenu napr. zahranicni ucitelia jazyka ..kamarat mal jedneho doma ubytovaneho...ked videl tie 2 ci sem tam 3 podlazne rodinne domy na dedine, cele vtedy relativne nove ulice, tak len zabozekal, ze u nich v Britanii si take nemoze dovolit ani ucitel, nieto este robotnicka trieda
iny chlapik na dedine aj so synom zase mal niekoho z rodiny co odisiel do Ameriky este pred 89, tak ze ho pojdu pozriet..to bolo tiez hned tak zac 90tych rokov, s tym ze by tam aj na cas ostali, nasli si joby...po mesiaci boli naspat doma...ked videli kde zije, kolko za to da, ako rata kazdu mincu a co robi, vysrali sa na to..doma 10r predtym postaveny novy dom, rok predtym kupene nove auto, robota..
okrem toho ja som tiez zil vonku dlho a mozem ti rozpravat pribehy, aj ked to bolo az od zaciatku noveho tisicrocia..si to predstavujes dost jednoducho a naivne a dost generalizujes
sused postavil behom 30rokov dokonca 2 nove rodinne domy a to nebol ziaden papalas...krcmy furt plne, jarmoky, zabavy, kostoly, nedelne fotbaly plne ludi..ze by to bolo take zle ? obzvlast ked to porovnas s tou biedou prvej republiky..a ty tu hovoris ze ziadna stredna trieda tu nebola..
vo vseobecnosti stredna trieda na zapade zacala kapat za cias reagana a thatcher v 80tych rokoch, s prichodom neoliberalno-konzer vativnej "revolucie" a zintenzivnejucej sa globalizacie co trva dodnes a dalsia velka kapitalisticka kriza 2008 to len zintenzivnila
1/1