Názory čitateľov


Názory k článku:
Atraktívne zhodnotenie investície, ale aj zdroj nepríjemností: Čo by ste mali vedieť, ak sa rozhodnete prenajať byt

11. 5. 2016   BORAT
Mnohé naše starosti v dospelom veku sú absurdné. Vy i ja môžeme ihneď odstrániť deväť desatín svojich starostí, ak sa nám podarí prestať sa blázniť na dostatočne dlhý čas, aby sme stačili zistiť, či sú podľa zákona pravdepodobnosti naše starosti opodstatnené.
Najslávnejšia poisťovacia spoločnosť na svete - londýnska spoločnosť Lloyds - zarobila milióny dolárov na úsilí všetkých ľudí robiť si starosti z vecí, ktoré sa prihodia len zriedkavo. Londýnsky Lloyds sa staví s ľuďmi, že katastrofy, ktorých sa obávajú, nenastanú. Ale nehovoria tomu stávky. Hovoria tomu poistenie. V skutočnosti sú to však stávky založené na zákone pravdepodobnosti. Táto veľká poisťovňa už prosperuje viac ako dvesto rokov a ak sa nezmení ľudská povaha, očakáva ju ešte prinajmenšom päťdesiat storočí prosperita, keď budú poisťovať topánky a lode a pečatný vosk proti nešťastiam, ktoré sa podľa zákona pravdepodobnosti nestávajú zďaleka tak často, ako si ľudia myslia.
Ak sa pozrieme na zákon pravdepodobnosti zblízka, často nás prekvapia fakty, ktoré vyplávajú na povrch. Napríklad, keby som vedel, že počas budúcich piatich rokov budem musieť bojovať v bitke rovnako krvavej ako bola bitka pri Gettysburgu, vystrašilo by ma to. Poistil by som sa na život, ako najvyššie by to šlo. Spísal by som poslednú vôľu a usporiadal všetky svoje pozemské náležitosti. Povedal by som si:"Tú bitku asi neprežijem, tak urobím lepšie, ak si tie zostávajúce roky riadne užijem." Skutočnosť je taká, že podľa zákona pravdepodobnosti je rovnako nebezpečné - a rovnako smrteľné - snažiť sa v mieri žiť od päťdesiatich do päťdesiatich piatich rokov, ako bojovať v bitke pri Gettysburgu. Chcem tým povedať, že v mieri umiera medzi päťdesiatym a päťdesiatym piatym rokom veku rovnaký počet ľudí z tisíca, koľko ich bolo z tisíca zabitých spomedzi 163.000 vojakov, ktorí bojovali pri Gettysburgu.
11. 5. 2016   Rascal
Problem je v tom, ze ku klasickemu gamblingu ako hracie automaty maju ludia averziu, lebo su tak vychovavani. Nie preto, ze by si to vedeli vypocitat. Pri poisteni su naopak vychovavani (marketingom) tak, ze to povazuju za nieco uzitocne. Poistenie, rovnako ako hracie automaty, ma navratnost <100%. Poistovne aj herne vyzbieraju vzdy viac penazi ako vyplatia. To znamena, ze sa neoplati davat do toho peniaze. Je smutne, ze tak malo ludi si to vie vypocitat.
1/1