Názory čitateľov


Názory k článku:
Ak by boli Švédsko a Nemecko súčasťou Spojených štátov, patrili by medzi najchudobnejšie

9. 11. 2015   euroass
PRE VSETKYCH EUROFILOV.. euro je politicka mena a tak aj bude onedlho vypadat. Zlepenec statov napadnutych leprou bude i tak onedlho pohlteny islamom! Ucte sa koran lebo vas budu mahamedani vesat na stormy za jajka!
8. 11. 2015   kakadu
Títo vyznávači USA jedinečnosti majú slabí príjem,
lebo si stoja na vedení,
lebo jediná relevantná porovnávacia báza je :
parita kúpnej sily
a nie údaje vyjadrené v prepočte na doláre, ktoré by inak vyzneli, keby sa robili keď bol kurz EUR ku USD 1:1,6
ale príjem vyjadrený v peniazoch, bez zohľadnenia životných nákladov, nikdy verne nezobrazuje životnú úroveň
8. 11. 2015   simona
Jasne, to je vďaka tomu že američanai majú toľko pôžičok a hlavne také ktoré sa dedia že áno možno podľa niakejsi tabuľky sú tam ,,bohatí,, ľudia ale nech zdvihnú ruku tí ktorí niečo vlastnia Europčania vlastnia veľa či už domov alebo bytov a nemáme miliónové pôžičky žijeme s toho čo máme...
8. 11. 2015   Miška
Je to už 10 rokov, ale mne sa Švédsko ohromne páčilo - nádherná príroda, nádherná usporiadaná krajina, nádherné budovy, perfektná infraštruktúra, vynikajúca doprava, či už vlaky, autobusy, lode, električky, metro... širokánske ulice, nádherné parky, množstvo kultúrnych pamiatok, múzeí - pohodoví ľudia, veľa zmiešaných párov alebo biela rodina, 4 deti, z toho 2 bielej a dve tmavej farby kože. Prajem im aby im to všetko ostalo také krásne a funkčné.
8. 11. 2015   kladivo1978
Porovnavaju jablka s hruskami. Za prve netreba porovnavat len prijem (navyse hruby prijem resp hdp!) ale aj cenovu uroven, socialne zabezpecenie a uroven sluzieb. Jedna vec je niekde zarabat 5000 a platit realnu dan 50%, inde zarabat 3000 a platit realnu dan 10%. Druha vec je nie priemerny prijem ale median prijem. Tretie vec co za svoje dane dostavam (socialne a zdravotne zabezpecenie a pod). Velky rozdiel medzi usa a europou je:
-usa ma pomerne nizke danove zatazenie obcanov (31% 2015 tax freedom day), svedsko 49.4% to je 18.4% rozdiel
-ceny spotrebneho tovaru, energii, ubytovanie ktore je porovnatelne medzi svedskom a USA - cost of living index je na priblizne rovnakej urovni
-uroven socialneho zabezpecenia - svedsko je na tom omnoho, omnoho lepsie
-zdravotnictvo:
V USA maju velmi dobre zdravotne zabezpecenie, najlepsich odbornikov na svete, ich zdravotnictvo je na velmi vysokej urovni. Problemom je ze je dostupne len pre 85% obyvatelstva. Tzn. clovek sa musi starat o seba, platit si zdravotne poistenie (vacsinou plati zamestnavatel). Statom je garantovany maximalne tak dochodok a zdravotne poistenie po dovrseni 65 rokov ak dotycny pracoval pocas svojho zivota. Ked clovek je v produktivnom veku a nie je mrzak (disable), tak sa musi sam postarat o zdravotne poistenie. Treba si taktiez uvedomit ze z 15% obyvatelstva bez zdravotneho poistenia su ilegalny immigranti (vacsinou juhoamerickeho povodu). Ak ma clovek dobre zdravotne poistenie tak starostlivost je dobra. CAT scan, PET scan sa robi do tyzdna, cakanie takmer ziadne, uroven sluzieb vysoka. Avsak ludia stale maju doplatky a nie male. Takisto si platia daleko viacej za zdravotne poistenie (priemerne poistenie je 1200 USD za rok a zamestnavatel plati dalsich 4600 usd za rok co je dokopy 5800 usd za rok) ako v europe.
Takisto je velmi scestne porovnavat krajinu s rozlohou 0.5 mil km2 a 10 milionov obyvatelov s krajinou s rozlohou 10 mil km2 a 300 milionov obyvatelov. Svedsko je omnoho viacej homogenna krajina (klimatiacia, prijmy, kultura a pod) v porovnani s USA (Aliaska vs Havaj alebo Americka Samoa, Arizona vs Maine), totalny rozdiel v klimatickych podmienkach, kulture, ekonomike, prijmoch ale aj v socialnom zabezpeceni.
8. 11. 2015   kladivo1978
Stupidita.
8. 11. 2015   1251
toto presne ! lebo kazdy uz vie, ze USA krachuju a idu dole vodou uz 10 rokov
8. 11. 2015   gfd
Europa ma vyssiu uroven socialnych a zdravotnych sluzieb ako USA. Tam ked vazne ochoriete, tak sa lahko mozte stat aj zobrakom
8. 11. 2015   hoax
myslis to ze si musis priniest aj hajzl papier ?
Vyssiu uroven zdravotnych sluzieb tu maju len ty co si ich zaplatia ... plebs ...
pravdu povedat radsej by som zarabal 4x tolko a platil si vsetky zdravotne sluzby... lebo aby som neskapal v nemocnici si tie sluzby zaplatit budem musiet aj zo svojho slovenskeho platu ..
9. 11. 2015   anonym
GLF BOL- A SI V USA ked tu toto tliachas?!
8. 11. 2015   Posudzovateľ
Vôbec o tej chudobe nepochybujem, pretože genocída bielych ľudí v Európe nabrala taký gradient, že ani v USA sa touto rýchlosťou neinfiltrujú privandrovalci do bielych komunít. Ani práca do 70-ky nezastaví nároky na sociálne systémy.
8. 11. 2015   Brčko
Keby bolo hovno z cukru, čím by boli plnené fľaše lekvárov?
1/2staršie