Názory čitateľov


Názory k článku:
Správne rozhodnutie pri ťažkej voľbe: Sporenie, alebo splatenie dlhu?

21. 10. 2022   Jarmila
Videl som niekoľko komentárov od ľudí, ktorí už dostali pôžičku od LAPO M-F, a tak som sa rozhodol požiadať na základe populárnych odporúčaní a len pred pár hodinami som na svojom účte potvrdil celkovú sumu 28 500 eur. Toto je naozaj skvelá správa a odporúčam každému, kto potrebuje skutočnú pôžičku, aby požiadal o svoju e-mailovú adresu: lapofunding960@gmai l.com
5. 10. 2015   Vorlon embassador
Sporenie s úrokom 1,2% p.a, alebo dlh na 7,8% A nad týmto treba rozmýšľať?
5. 10. 2015   bobo
Treba splatiť ale ešte nechať si 10 eurí na fľašku borovičky a zapiť to.
5. 10. 2015   Monroe
Mám už nejaké tie rôčky.... takže jednoznačne z vlastnej skúsenosti viem, že najlepšie je dlh splatiť, ak taká možnosť je.Sporenie možno, ale iba nejakú ozaj minimálnu rezervu, alebo sporiť následne, keď môj dlh budem mať splatený.Táto doba nás priveľmi oslovuje krásnymi ,lákavými ponukami a ľudia chcú /bohužiaľ/ mať všetko naraz....Ale čo s novým autom,sedačkou, TV, a dovolenkou na splátky,keď sa rozpadnú všetky pekné a potrebné vzťahy?Treba si určiť priority....ale podľa možnosti nie iba tie h m o t n é . A ešte k tomu sporeniu: iste je potrebné, pretože potom, keď už budete mať vlastný byt,nové auto a chalupu, vaše sporenie pokryje náklady na "nové zuby" / pretože tie staré ste si "zrušili" pádom na chodníku/ a na "nové koleno / pretože,keď budete čakať v poradovníku ZP na operáciu, tak sa jej dočkáte vtedy, keď už nebude fungovať ani to druhé.....Ale to je moja vlastná skúsenosť,.....
5. 10. 2015   Lolo
Podla mna, najlepsie je, porovnat si co sa stane, ak by nam nahodou zobrali to, co nebudeme schopny splacat, ale ostalo nam viac potrebneho, co sme splacat nemuseli.
Vobec najhorsie je, ze ludia v Slovakistane su schopny dostat hypoteku, napriek tomu, ze v zapadnej europe, by patrili svojimy platmi, medzi socialne vyradenych alebo minimalne do skupiny tych, co nemozu dostat v od banky ku vedenemu uctu ani kreditnu kartu.
Problem cislo dva je ten, ze ked si porovname napriklad germaniu a pocet ludi, ktory vlastnia nejaky byt, alebo vatsiu nehnutelnost v mestach, je velmi maly, naproti slovakistanu. A je to dane tym, ze cele generacie rodin ziju v najomnych bytoch, nikdy nemali a ani nebudu mat potrebu a to ani z donutenia, si kupovat vlastny byt. U nas sa stalo akousi tradiciou, ze najomne za byt, alebo byt na hypoteku = takmer rovnaka suma mesacnych vydavkov. Ale ja sa pytam, na co budu vsetky tie byty v sukromom vlastnictve za 20, 30, 40 rokov?
Vatsina povodnych vlastnikov, vdaka "vysokemu" dochodku, ich nebude schopna obyvat, pre vysoke naklady, alebo skratka umru. Ty co nemali deti, mozu byt odkazat na charitu, ale aj ty, co deti mali, tazko mozu ocakavat, ze ich deti budu schopne svojich rodicov vyplatit z bytu, alebo vyriesit nasledne spolocne bytovu otazku.
Bude este veselo...
5. 10. 2015   Oki
V Nemecku sa práve pomaličky ukazuje výhoda súkromného vlastníctva. Keď nejaký byt vlastníš, tak nehrozí, že ťa z neho vyhodia, pretože sa do poradovníka dostali žiadatelia o azyl (bez zamestnania a s viac deťmi, než máš ty, takže majú väčšiu "sociálnu potrebu").
5. 10. 2015   anonym
ale ten rozdiel robí práve plat. Ak ja mám bývať v nájomnom byte, kde popri energiách platím + 200 € niekomu do vrecka, tak si to rozmyslim a radšej dám tých 200 na hypoteku. Pri vyšších príjmoch (cca nad 1500) by som sa nejakými 200 € nezapodieval a nemal problem stahovat sa za pracou.
5. 10. 2015   jajboli
radšej splatoť dlh. Výdy ma udivia klienti, ktorí si z nasporených peňazí radšej kúpia nové auto, než by si splatili, t.j. znížili hypotéku. Auto je v podstate veľmi zlá kúpa, treba ho "vyžmýkať", t.j. využiť aspoň 10 rokov auta. Do nejaksnej budúcnosti je určite lepšie mať nižšiu hypotíku ako minuté peniaze na blbiny.
1/1