Názory čitateľov


Názory k článku:
Mlčanie párov: Hovorte spolu o peniazoch, inak vás to vyjde draho

29. 9. 2015   piraňa
Najprv vedú ľudí k samostrednosti, sebeckosti, nymfománie, ... Teraz keď je všetko dokurvené tak začnú múdrovať a objavovať teplú vodu.
29. 9. 2015   Praktik
Ano, je to tak. Vysoke naroky jednotlivcov naburavaju rozpocet. Pretoze, ak je nepomer v jeho naplnani, moze chciet jedna strana aj setrit, ale co je to platne, ako ostatni clenovia domacnosti budu minat a minat /zbytocne plytvat/. To sa musia velmi tazko presadit prisne zasady setrenia na celu rodiny, vsetkych jej prislusnikov. Suhlasim s tvorbou rezervneho rozpoctu - pre pripad straty zamestnania, ktory by nemal byt dotknuty na ine nepredvidane situacie. Ale nesuhlasim s 3-6 mesiacmi. To je na dnesnom trhu prace malo. Optimalne je mat 12-24 mesiacov zivotnych nakladov rodiny v rezerve ako usporu. To by mala byt priorita. Az potom sporit na dochodok. Je to ako zaklad domu - zacina sa zakladmi a nie strechou.
Ak ten zodpovednejsi prevezme doma riadenie financii, nemusi byt vobec na skodu, tomu nezodpovednejsiu vobec hovorit o financiach - co sa tyka vyssieho platu, dalsieho zarobku, usetrenia. A to z jednoducheho dovodu. Ak dotycna osoba, ktora to neriadi je nezodpovedna, pripadne detto rodinni prislusnici, tak takato informacia im hovori, ze maju viac na minanie a zvysuju svoje naroky. V taktom pripade treba setrit a rodine povedat, ze usetrene je malo, ze to nestaci, aj keby sa setrilo dobre. Usporene peniaze pouzit na zachrannu rezevu, alebo dochodok, ci ina iny DOLEZITY ciel.
Povedzme to na rovinu - v rodinach, je casto typickym zivitelom muz a vela zien je v tejto dobe zavislych na nakupovani /handricky, somarinky/ a plytvani peniazmi. A na tomto treba pracovat. Uvedomenie rodiny, ze vsetko ma svoje hranice a tie sa nesmu porusovat.
29. 9. 2015   alenoty
No nesúhlasila by som s tebou že ženy sú závisné na nakupovaní. Áno, muž zarába poväčšinou viac, ale práve ženy bývajú poctivejšie v míňaní. Muž je ochotný si z úspor kúpiť auto alebo drahú elektroniku, žena vidí do budúcna a peniaze šetrí na horšie časy. Dokonca ani s tým platom (že žena má nižší príjem) to už celkom neplatí, aspoň v súkronej sfére, ak sa vieš oháňať, zarobíš viac ako je priemerná mzda. takže zhrniem: Muži majú tendenciu míňať na nezmysly, ženy "strážia" kasu. ono sa aj hovorí že žena je tým krkom, ktorý točí hlavou (muža":-)
29. 9. 2015   x
"Nesúhlasím", že ženy nemíňajú na nezmysly.
Aj v míňaní sa prejavuje emancipácia.
Vždy je to o konkrétnom človeku.
30. 9. 2015   Praktik
alenoty:
ani som nepisal, ze ZENY /VSETKY/ su zavisle na nakupovani, ale VELA zien... Kupa auta, alebo elektroniky je sporna, to je podla ucelu na ktory sa vynaklada. Napr. auto moze sluzit na dopravu, setrenie nakadov na ceste k podnikaniu a elektronika - ako pocitac, je zas pracovny nastroj /ale samozrejme niekto moze mat auto ako hracku a elektroniku tiez na hranie/.
V mojom okoli vidim prevazne u zien okolo tridsiatky a mladsich, ze su poznacene konzumnou spolocnostou. U nas v domacnosti to neni vynimka, zena nakupuje zbytocnosti ako diva. Pod pojmom zbytocnost je myslene napr. aj to, ze ma plnu skrinu satstva a dokupuje dalsie a dalsie. Nechat financie na nej, tak sme pod mostom.
Co sa tyka vyhladu do buducnosti, tak je mozne, ze vo vela domacnostiach zeny strazia kasu, ale minaju na zbytocnosti /muzi casto tiez/. A setrenie na horsie casy ? Casto ak zena setri na horsie casy, tak skor bokom pre seba, nie pre celu rodinu. Samozrejme, netyka sa to vsetkych zien. U muzov to tiez nebyva idealne. Proste domacnosti casto plytvaju, kde sa da.
29. 9. 2015   Jaro
Výborne si to napísal. Zodpovednejší to musí prebrať , lebo ináč to nebude fungovať.
29. 9. 2015   Lolo
Tu si dovolim malu poznamku. O peniazoch hovorit treba, ale nie sa o nich hadat.
Pravdu nema nikto. Dolezite je nielen o peniazoch hovorit, ale najma ich zarobit a ucelovo minut, pripadne setrit.
A tam vatsinou nastupuje hadka.
Z generacie 1 detnych maznakov Husakovych deti, plnej egoistov a singless, ked sa takyto daju dokopy, maloktory si dokazu zosuladit financie v rodine a dokazu mat vlastny chozrazscot. A to je problem.
Navyse vysoke naroky kazdeho jedneho, sa dvoma skor nasobia, ako by sa v skutocnosti delili.
1/1