Názory čitateľov


Názory k článku:
Obrovský paradox Európy: Dve rýchlosti môžu byť likvidačné

4. 9. 2015   anonym
Ako tu na portali bolo pisane pred cca tyzdnom, hnacou silou su krajiny, ktore vytvaraju dopyt (dlh- USA, Spanielsko a + dalsie karjiny) a nasledne sa dopyt uspokojuje ponukou (vyrobou)- pripad Nemecka, Ciny + ine. Takze pri poklese dlhu krajin (znizovani dopytu) klesa nasledne vyroba v ekonomikach ktore vyrabaju a exportuju.
Bude potrebne si uvedomit nutnost/existenciu vytvarania dlhu, ten totiz zabezpecuje rast ekonomiky, ci je to vsak spravne, tazko povedat...
4. 9. 2015   Praktik
Nie dlh, ale investicie su hnacou silou. Dlh len odcerpava prostriedky, lebo sa musia splacat aj uroky.
Ak by sa uspory a zisk reinvestoval, bol by z toho vacsi uzitok, ako z dlhu.
Mozno by sa na tom dala postavit aj nejaka modernejsia forma ekonomiky. Kde obcan, ci firma by pracovala a dosahovala zisk. Zisk, ci uspory by vracala do statu/spolocnosti - za predpokladu, ze nebude dochadzat k rozkradackam. Ten by mohol volne financie pouzivat tiez - len usporne s investiciami na nove pracovne miesta, nieco co by pomohlo statu, ekonomike atd. Z toho by automaticky mala kazdy zisk z vynosu, podla pomeru toho, co vlozil zo svojho zisku a usetreneho. Ludom by sa mohol majetok kumulovat. Cim viac by kto usetril, tym by mohol viac zarabat na to, aky vynos dostane od statu. Na druhu stranu, pre podporu ekonomiky, by to bolo trebars obmedzene, ze tie vynosy musi vynalozit na spotrebu, najneskor do 5, ci maximalne do 10 rokov. Peniaze by tak nestali, ale zarabali a hybalo by sa aj so spotrebou. Ludia by museli na jednej strane setrit, aby dosahovali co najvacsi zisk, ale nutilo by ich to aj k urcitej spotrebe, aby nebolo prilis nadbytku. Museli by rozmyslat, co potrebuju, ci za co si ten vynos uziju. Nezilo by sa tak na dlh, ale z vynosov. Tak by clovek nezil nad pomery, ale len na zaklade svoji moznosti a schopnosti.
4. 9. 2015   anonym
No investicia pochadza z vytvorenia dlhu- hypouver je obvykle investcia do nehnutelnosti, investicny uver je uver na modernizaciu napr. prevadzky (co nasledne zvysuje zisk spolocnosti-efektiv nejsou vyrobou) je tiez len dlhom, malokto je schopny invevestovat vsetko zo zisku...tiez skladove zasoby su casto kryte prevadzkovym uverom co je tiez dlh ((vyssie skladove zasoby-dostupnejsi tovar (uspory pri vacsom objeme nakupu od vyrobcu, co na druhej strane zvysuje vyrobu a tvorbu "zisku" vyrobcu)-spokojny zakaznik))...
6. 9. 2015   anonym
a to je prave zvratene. Vsetko je na dlh.
6. 9. 2015   Martin
Dobrý.To kto robí tieto grafy ,že Nemecko malo minimum v roku 2009??U nas v Kauflande kde som pracoval 3 roky boli vtedy najvyšie tržby vôbec!!!Majiteľ je Nemec z Mnichova!!!Tak netrepte bludy keď o tom nič neviete.V roku 2008 som kupoval za 31 000 Eur nový byt,vraj bola Kriza finančná??Martin Michalovce
4. 9. 2015   udgule
Nemcov rozoberú utečenci na súčiastky.
4. 9. 2015   anonym
Nemci sa pomocou utečencov rozoberú sami na súčiastky.
4. 9. 2015   Praktik
Nemyslim, ze Nemecko si necha skakat a diktovat od USA. Skor USA ma problem, aby Nemecko nebolo silne. Nemcom po vojne doslo k odpusteniu dlhu. Bola to povojnova situacia a nemusime sa vracat neustale do minulosti, aj ked to bola velmi bolestna minulost. Pozrime sa na to dnes.....
Kym USA je v podstate ako jeden stat /federacia, ktora tak funguje/, tak EU je zlepenec samostatnych statov. Ak by mala EU konkurovat USA, musela by sa urobit federacia a previest obrovske pravomoci, vytvorit jeden velky superstat EU. Ale to by sa mnohym krajinam, politikom a obyvatelom nepacilo. V EU je vela rozdielov. No a mame tu teraz Nemecko, ktore je produktivne na spicke. V podstate je jasne, ze ak je v spolku statov jeden ako tahun a ostatni su na tom mizerne, tak samozrejme nebude zo seba robit vola a nonstop dotovat slabe staty. EU je UNIA a ta ma byt silna ako celok a nie, aby jeden stat tahal ekonomiku celej unie z blata. To nebude dlhodobo fungovat a preto sa nemcom nedivim, ze su za opatrenia pre staty, ktore budu mat za nasledok rozpohybovanie ekonomiky. Francuzsko je od dob revolucie statom, kde sa im velmi pracovat nechce. Len by vymyslali, ako mat pre seba co najlepsie vyhody. Ale bohuzial doba je ina. Svet je v krize a prave nadmerne minanie a konzum ho tam dostavaju, pretoze staty, banky, ludia - zacali byt nenazrani, nemaju dost. V tomto je pristup Nemecka spravny. Treba zlepsit vykonnost a mat tvrdsie opatrenia, aj ked je to nepopularne. A co Slovensko ? To si mohlo utahovat opasky a take Grecko, Francuzsko to nemoze urobit ? Podporujeme bohatsich Grekov, pricom podla ekonomickych ukazovatelov zivotnej urovne, by ju malo dostat Slovensko a nie Grecko... Cela EU by ma sledovat svoj vykon a setrit a usetrene investovat do seba - ekonomiky a NIE PREZRAT TO. To je luxus, co si nemozeme dovolit, ale vela ludi a statov, aj ked na to nemaju, ho chce, chce a chce. Ale len vol bude pracovat tvrdo len preto, ze druhy si chce pupok vyvalovat. Ak by podobnu cestu ako Nemecko, zacali razit aj ine krajiny, bola by EU na tom podstatne lepsie. Ale vzhladom, na to, ze to neni jeden stat, je rozhodovanie problematicke. Nemecku trpezlivost raz dojde a bude po celej EU, ak bude mat samo vsetko tahat. Ked Slovensko mohlo robit usporne opatrenia, mozu ich robit aj ine krajiny. U nas ludia chcu tiez lepsiu zivotnu uroven. Tak nech na nej vsetci pracuju a snad sa dockame aj nejakeho zrovnopravnenia v platovej oblasti, lebo toto je druha strana mince. Ak sa hodnoti celkova vykonnost ekonomiky /produktivita/ - tak ak Jano robi to iste ako Fero, ale Jano to preda za 100 a Fero za 10, tak produktivitu maju rovnaku, ale Fero je horsi obchodnik. Ak vsak Fero bude robit 10x tolko, tak papierovo Jano aj Fero su na tom rovnako /lebo cisla su rovnake/, ale Jano robi 10x menej ako Fero... Cize nielen ekonomicke cisla, ale aj objem prace treba hodnotit.
4. 9. 2015   Lolo
Ono je to asi tak, si myslim, no nemusim mat absolutnu pravdu, ze v Germanii si USA ochranuje svoje investicie a vklady, ktore Germaniu predurcuju na ulohu akehosi cerpadla na financie, ale rovnako aj na implementatora sposobov urcovania vplyvu, ale rovnako i ochrancu "modnych trendov" bankstersko- imperialnych vplyvov. Taktiez si myslim, ale potvrdzuju to fakty, ze je to take akesi predsunute predpolie experimentu, ako udrzat "zapadnu" sferu vplyvu v europe. Vsetky vyznamne institucie a silove zlozky sa nejako z principu riadia z germanie. Je to ale dane tym, ze po IIsv. vojne sa ochranene a znovu investovane prostriedky koncentrovali v Germanii. Ale Germania bola pod sferou vplyvu a pod priamou podporou USA aj pocas IIsv. vojny, rovnako aj po nej. Bol a je to stale prilis velmi vyznamny priemyselno financny komplex, ktory bez ohladu na politiku, alebo jej agresivne prejavy, ci to bol nacionalny socializmus, alebo imperialny globalizmus a medzi tym imperialny kapitalizmus, vyhovoval najma USA. Navyse pre USA bola a je germania zdrojom ale aj filtrom technologii, sikovnych ludi a aj sposobov, ktore modelovo vyzkusane sa aplikuju v USA. A opat politika a politicke vonkajsie prejavy, nemaju nic spolocne z realitou. Europa je v podstate kolonialna krajina, kde samotna europa, je koloniou USA. napriklad TTIP je len jednym zo sposobov, ako ucinnejsie umiestnit nadprodukciu z USA niekde, kde sa umelo vytvori potreba, bez ohladu na nasledky. To je globalny svet a v najblizssej dobe nebude iny.
4. 9. 2015   Lolo
Ono je to asi tak, ako to uz nie raz v historii bolo, ze Germania vyuzila moznost, aby sa stala akymsi lidrom cohosi, co nejako ovladla. Nebolo to inak ani pocas IIsv. vojny. Nieje to inak ani dnes. Slabe krajiny sa stavaju protektoratom a silne spojencami Germanskych zaujmov.
USA ma svoje zaujmove investicie v Germanii a pomocou penazi uplatnuje cez germaniu svoj vplyv. Vysledkom je to v com zijeme. Krajiny, ktore sa vycerpali, sa stavaju len koloniami. Vplyv spomalenia ekonomiky je tiez vyhodny, lebo dava predpoklad, ze investicie v podobe montovni a otrockej prace, bude pocas doby trvania investicie tazit z lacnej pracovnej sily, bez ohladu na nasledky nizkych miezd, alebo vytazenia pracovnej sily. Okrem ineho v ramci europskej rise vznika vzdy velke portfolio vydieratelnych ludi, ochotnych pracovat za horsich podmienok, ako v case konjuktury a navyse este sa efekt vytazitelnoti nasobi uvermi, pozickami, pripadne zadlzenim sa na vzdelanie a vsetko zdanlivo potrebne.
Pokial zacne byt pracovna sila z kolonii nevyhodna, okamzite sa importuje pracovna sila nova. Bud otvorenim (pripojenim) novej kolonie, alebo dovozom novych otrokov.
A co sa tyka rychlosti europy, tak je vzdy aritmetickym priemerom celku, ale len silne krajiny vytvaraju zisk z celku, kapitalizuju ho alebo socializuju straty a problemy.
Vidno to aj pri probleme utecencov.
4. 9. 2015   bobo
Slovensko už dosiahlo vrchol, sme na vrchole, presadili sme sa ako európsky tiger, môžme byť radi.
4. 9. 2015   Lord Byrd
...ty jsi ekonomický analfabet...stali jste se prvními mezi otroky,o ničem už nerozhodujete...ty jsi tak naivní...
4. 9. 2015   anonym
staci jedno strohe konstatovanie SK vyrobny potencial na malu krajinu bol od ihli po zbrane stacilo dovazat suroviny a vyrabali sme co sme chceli ale vdaka nasim zapredajnym politikom mozme vyrobit uz len jedno rano VELKE HOVNO NA ZACHODE a DAJTE SI NAN VLAJKU A NAPIS MADE IN SLOVAKIA
4. 9. 2015   eurobordel
EU JE PROJEKT BEZ ROZUMU.Nackov nasledovat bude iba cesta do pekla!Pritom maju paradoxne najvacsi dlh na svete! Weimarska republika si po vojne sama odpisala vsetok dlh voci svetu a to im USA dlh uplne odpustili..Teraz robia svaly bastardi! Nemcom nemusim!
4. 9. 2015   David
Ono to prečítanie článku šlo dobre až po vetu: v USA je to lepšie....
4. 9. 2015   Member
Rád čítam články takýchto koumákov, sú totiž zábavné. Prečo? Skúste si na portáloch, ktoré to umožňujú, pozrieť články spred viacerých rokov, najlepšie zo začiatku krízy /2008/, či nájdete aspoň jednu predpoveď, ktorá sa aj naplnila...
4. 9. 2015   fero z BA
predpovedať budúcnosť v ekonomike by sa dalo pomerne slušne, ak by sa štáty riadili ekonomickými zákonitosťami a robili potrebné kroky, ale skutočnosť je taká, že príde jeden populista, urobí kroky, ktoré s ekonomikou nemajú nič spoločné a samozrejme, že vývin je potom iný, hlavne nepredvídateľný ..... v USA bola spúšťačom krízy myšlienka, že každý američan má mať bývanie --- no a problém bol na svete
10. 9. 2015   bratislavcan
ty si uplne mimo, clovece...tvoj svet je jednoduchy ako rozpravka pre 6r deti....aky populista, ake byvanie spustacom krizy...to si kde cital ? ..v nejakom pravicovom tyzdenniku ?
1/1