Názory čitateľov


Názory k článku:
Bez klimatizácie sa to už nedá vydržať, skutočne?

12. 8. 2015   bozsky431
a stale su ludia, ktori si povedia:
"Nepotrebujem zateplit dom, nepotrebujem izolaciu, pasivny dom je zbytocnost, tepelne cerpadlo je draheee a nevyuzijem ho".
Dnes som bol pozriet znamych - pasivny dom na hornej hranici, cize par tisic na polystyren navyse k nizkoeneretickemu, exterierove zaluzie a rozvody kurenia v strope napojene na tepelne cerpadlo a v lete vyuzivane na chladenie. Vonku 36celzia, vo vnutri 23celzia a cele mu to utiahne 2,5kWp fotovoltaicka elektraren.
Toto je cesta.
18. 8. 2015   roxor
Keby štát dotoval investovanie do týchto technológií a keby návratnosť investície nebola dlhšia ako životnosť toho tepelného čerpadla ...
12. 8. 2015   Lolo
Podla mna, problem je v samotnych ludoch.
Najprv vsetci chcu robit v kancelarii, potom v openspace prasatniku, stavaju si zateplene budy, zaptepluju panelakove kralikarne a nikto nechape, ze pri vetrani, teplo z "modernej obytnej izotermy" nema kam a ako odist.
Okrem toho clovek produkuje v takej izoterme dalsie teplo tym ze tam je, navyse ma pusteny pucotoc (90-500W, chladnicka emituje do priestoru dlasich 200-400W tepla, sem tam sa daco ohreje a uvari a naprdi a je o zvysenu teplotu postarane.
Malo kto si dokaze na kralikaren poskladat tolko FV panelov, aby mohol hnat v lete klimu.
Okrem toho, vsetko chce mat istu rekuperaciu, alebo system vetrania. Zemny vzduchovy kanal, na vetranie domu, staci zalozit pred stavbou do zakladov, alebo pod zaklady a okolo na paozemok domu. Ale nikomu sa to nechce. V lete staci pomocou koaxialneho ventilatora tahat vzduch cez ten kolektor a chladenie je zadarmo. Navyse sa ciastocne naakumuluje teplo, pod zaklady domu.
Problem je, ze to musi byt vyspadovana sustava, aby sa dala raz za cas preplachnut, alebo precistit od prachu.
Aj tak najlepsia je zemlianka, alebo v mestach dostatok zelene, ktorej sa nam zdalo byt za totaca malo a dnes este aj to malo, uspesne zabetonovavame, aspon v Blatisrave, tento trend pretrvava uz 25 rokov.
Zahustene zabetonovane plochy, alebo vysoka koncentracia ludi, znamena vzdy nejaky problem. V zime nieje kam davat sneh, v lete zas nieje kam davat teplo...
A na cely proces pohybu potencialu energetickych hladin, spotrebovavame enormne mnozstvo energie.
och ake ludske..
12. 8. 2015   etpozemstan
A každý bude mať doma jadrovú elektráreň
12. 8. 2015   Lolo
Raz mozno ano, ale budu to mat len vyvoleny.
My ostatny budeme klepat kosu, alebo sa smazit vo vlastnej stave.
Ale nebude nas uz tolko..
12. 8. 2015   puk
skus makat pre firmu v 40tkach. je to ine, ako makat pre statny podnik, co tvori iba straty a zamestnanci skoro nic nerobia. nie vsetci mozeme byt uradnikmi. aspon nejake firmy musia tvorit zisk, ktory sa da zdanit a zaplatit nim uradnikov
12. 8. 2015   ainemunys
No, štátne podniky tu boli vlastne všetky, tvorili teda iba straty a zamestnanci skoro nič nerobili. Zaujímavé !!!
Paneláky sa, a hlavne v lete, stavali zamestnancami štátnych firiem, ktorí skoro nič nerobili, ale tretina obyvateľov Slovenska býva práve v panelákoch. A to nič nerobenie sa muselo nerobiť na priamom slnku. Zaujímavé nič nerobenie, pri ktorom bývalé Československo nemalo dlhy, dlhovali a možno dlhujú aj "kapitalistické demokracie", štát posielal rôzne podpory do zahraničia.
V mnohých podnikoch ľudia "nerobili" aj v teplotách vyšších ako 35° - 40°C a to radšej nehovorím o sklárniach, hutníctve atď.
Je faktom, že 5 - 15 % populácie v minulosti, dnes i v budúcnosti pracovať nebudú. Prečo, to rozoberať tu nie je podstatné.
Podstatné je to,že aj v trópoch žijú a pracujú ľudia a je pre prežitie ľudstva uplatňovať to, čím môže pomôcť prežitie a prežitiu táto planéta. Obávam sa však, že to nebude v ziskoch za akúkoľvek cenu.
12. 8. 2015   Lolo
Ludia, ktory pracuju v tropoch, ale nemaju zimu.
Maju povatsinou iba teplo, alebo nejaky cas prsi. Niekedy aj neprsi.
V noci na pusti je aj pod nulou..
Ale u nas mame aj zimu, aj teplo, aj kurit musime, aj chadit musime, aj energie mame drahe, aj zradlo mame drahe, raz je neuroda, potom zas nejake kvoty.
Jeden aby sa stoho v centralnej europe posral.
Tuto zimu som 6 dni v kuse odrnal sneh.
Musel som zhadzovat aj zo strechy.
A to byvam prakticky v BA.
Teraz je tu teplo, ako kdesi na juhu Talianska.
Ale siestu nemame..
Tak o com je ten nas zaujimavy zivot?
O tom ze sme vsetci rukojemnici miesta nasho "trvaleho" pobytu.
No nieje to super?
1/1