Názory čitateľov


Názory k článku:
Podpora obnovy domov a bytov je prínosom pre celú spoločnosť

11. 7. 2015   LukiPuki
"Potešili" sa hlavne ľudia čo si postavili dom ako sa má aj so zateplením . Je to podobný nezmysel ako povinné uvádzanie energetickej hodnoty domu pre jeho predaji . Predával som starú haraburdu skôr na materiál ako na bývanie za pár šupov . Napísal som , že má energetický stupeň , teda absolútne nevyhovujúca stavba z hľadiska úniku tepelnej energie . Za "znalecký " posudok som zaplatil 250 eur lebo musel byť . Bez toho sa predať nedalo . A materiál ( schátralý dom) som predal aj s pozemkom za 2500 eur . Náklady na posudok boli 10% . Radoval sa len znalec . Určite bude aj naďalej voliť tú stranu ktorá mu takto zabezpečuje radosť zo života.
11. 7. 2015   Lolo
Mna by zaujimalo, na co komu je to dobre.
Ak to ma byt na to, a to nevtipkujem, napr. v Kanade, tiez je povinne uvadzat energeticku stratu domu, alebo mat posudok (na tie papundeklove krabice) a kto ma akesi nadstandardne zateplenie, plati akusi "vyssiu dan" za mensiu spotrebu energii, ako trest, za mensie straty.
Podla mna, to casom dojde aj ku nam.
Zas napriklad v GB, nieje problem na mobilheim dostat popisne cislo, aj ked je odstaveny niekde v zahrade a prihlasit si tam trvaly pobyt.
To u nas je vyriesene salamunsky. Aby ludia nebyvali v karavanoch a nahodou nekocovali a museli byvat len tam, kde je stavba schvalena na trvaly pobyt. Preto asi je tolko volnych "apartmanov" a "studii" i "atelierov" v tych novostavbach.. Tam si clovek tiez nemoze "len tak" byvat a prihlasit si trvaly pobyt.
By ma zaujimalo, ako mozu zit ludia v pivnicnych bytoch v starom meste, kde nesvieti slnko nikdy, alebo vobec nikdy. A to maju byt I kategorie, lebo nemaji zachod na dvore..
11. 7. 2015   MV
Zatiaľ najracionálnejšie opatrenie bolo zavedenie digitálnych pomerových rozdeľovačov energetických nákladov, niekedy sa nazývajú ako merače tepla a ani tepelné vyregulovanie nemalo taký úsporný účinok na spotrebiteľské správanie. Tí, korí "merače" nerešpektovali, mali aj 500e nedoplatky oproti iným zhodným bytom. Ale keď sa hovorí o "komplexnosti," "nájomných bytoch," neviem čo si mám pod tým predstaviť - niektoré sú neobývané. Nový doplnok zákona o energetike zabetónováva pozície veľkovýrobcov a znevýhodňuje snahy o odpojenie sa na individuálne vykurovanie domov.
11. 7. 2015   Lolo
Moja rec.
Nieje nic lepsie a ucinnejsie, ako stare blbe gamatky z odtahom do komina. Nevymrzaju, nepotrebuju elektrinu, nepotrebuju vodu a ani niesu na preevadzku drahe. Privodom vzduchu z vonka, dochadza ku vymene vzduchu aj v miestnosti, rychlejsej cirkulacii a ekologickemu kureniu na plyn.
Vedla toho jedny stare peterky, ked sa minie PB, no mozu ma bozkat na zadok.. Aj z celym centralnym vykurovanim.. Ja by som v panderlaku asi zdochol, aj ked tam asi skoncim, ked nebudem vladat starat sa o seba..
Ja vidim jediny problem z celym meranim tepla v tom, ze ked je teplo v kuchyni z varenia, tie svine pocitaju, ako by sa kurilo z onoho radiatora.
Pokial nebudu prerobene stupacky v bytoch, na centralny privod tepla na kazdu bytovu jednotku, ako v novych bytoch, tak nikdy nebude meranie centralne dodavaneho tepla spravodlive.
Avsak ide o princip, ze takto by sa kazdy mohol polahky odpojit, keby mal kvazi jednobytove centralne pripojenie na vstup vykurovania.
11. 7. 2015   MV
Aj keď som mal na mysli individuálne vykurovanie celého vhodu v paneláku, úplne súhlasím, že gamatky ú dobrá vec, stačí, keď funguje štartovacia napäťová iskra,aby spustili plamienok na termospínač je postarané na celú zimu.
Radiátor v byte musí vypínať regulačný ventil, potom merač neberie okolie a prepína sa na vlastný program aj v lete, to už je vyriešené. Ide od nuly od silvestrovskej polnoci, predchádzajúci záznam zostáva na odpočet bez vstupu do bytu. Pochopiteľne slúži len na rozpočítanie centrálne zistenej spotreby, ale je to lepšie ako to bolo a oveľa lepšie pre osamelých ľudí. Vytemperujú aj elektrickým ventilátorom.
11. 7. 2015   MV
Ach tie preklepy ma prenasledujú - oprava:--vchodu... gamatky sú dobrá vec.
11. 7. 2015   Lolo
Napriklad prispevok by sa mohol tykat aj Hnedoslovakistancov , aby si natreli maringotky..
Obnova domov, je uzasny bussiness, kory aj tak zaplatime a preplatime.
Na co su obrovske poloprazdne budy, i ked zateplene, napr, i panelaky, ked nikto neinvestuje do zakladnej podmienky pre existenciu v takej "izoterme", ako je rekuperacne vetranie.
O nic lepsi zivot v kralikarni sa nejedna, pretoze aj tak nieje vyriesene vetranie.
Mikroventilacia je len zaplata na nedokonalost.
Niekedy mam pocit, ze vatsina domov, podla nejakeho energetickeho standardu, je vytvorena ako dom, alebo stavba, kde by nemali byvat ludia, aby neporusovali krehku rovnovahu energetickej stability, onej budy.
Ja viem, ze kazdy nemoze byvat v zemljanke, ale to co nas tu kvari, su len a zase len drahe energie.
Preco sa netazi hnede uhlie?
Kazdy dom, zo splynovacim kotlom a automatickym prikladacom, by mohol byt nezavisly od draheho plynu.
Ale my sme ekologicky a kurime tym, co musime dovazat a na co vlastne nemame.
Sme proste energy poverty.
A nie z vlastnej viny.
Hlavne ze byvame v zateplenych budach a panderlakoch, kde nas zeru plesne, alebo musime dychat vydychany vzduch. Ale kralikarne su pekne, farebne a pestre, no a najma splnaju vysoke energeticke standardy.
Sice niesu pre ludi, ale splnaju standardy.
1/1