Názory čitateľov


Názory k článku:
Šéf EP vyzval Rusko na urýchlený návrat k rokovaniam o dodávkach plynu

3. 7. 2015   Hugo
Šef EP je jeden arogantný dement. Tým, že išiel na Ukrajinu a do ich fašistického parlamentu, podporil fašistov a tým sa sám zaradil ku fašistom.Viditeľne tí poslanci EP, ktorí doteraz Schulza považovali za nacistu mali pravdu.Mal by sa skôr starať o to, že sa mu EÚ rozpadá a, že Ukrajina to ešte urýchli.
4. 7. 2015   vrat sa do skolly
nacista alebo fasista?
3. 7. 2015   mi
šéf EP môže vyzývať svoju starú mamu aj tá na neho kašle!!!
3. 7. 2015   fonda
Uvidime - EU bude z Ruska objednavat plyn spolocne, takze rusko ma na vyber - bud preda lacno, alebo nepreda nic a skrachuje.
EU s odrenymi usami dokaze byt sebestacna - jednu zimu bez problemov prezije aj bez plynu od ruskych fasistov. Kdezto zima bez predaneho plynu znamena pre ivana bankrot :-D
4. 7. 2015   mucko
takze vybavene! nebudeme od rusov kupovat ziaden plyn! ale preco sa to este neurobilo ale chystaju sa nove, dlhodobe zmluvy s ruskom? ze by bridlicovy plyn nevysiel?
4. 7. 2015   apoliticky
fonda...pocuj na čom fičíš...co si si dobreho šľahol ? ... EU je UPLNE ZAVISLA na zdrojoch z RUSKA...aj BUDE nadalej... to je REALITA GEOPOLITICKA !!! ...pre EU je Rusko zivotne dolezity partner... a nejaky ,,sef EP,, ktoreho ani volici nevolili...ale dostal sa do funkcie ,,akymsi zahadnym klucom,, !! ...nebude a nema pravo RUSKU nic prikazovat !! ... este jedna vec ,,fonda,, OTVOR UZ OCI !! ...Rusko uz obchoduje s plynom s Cinou !! ( 1 Miliarda ludi ! ň ...EU je ( 400 milionov ) ...a s cinou obchoduje v Cinskej mene...ktoru nasledne pouziva na devizy a nakup a realizaciu novych technologii...vies co to znamena ?? ...ZBOHOM DOLAR a EURO !!
4. 7. 2015   tonda
Eu ma v bridliciach plyn ze dokaze byt podla tych skromnejsich odhadov 100 rokov energeticky nezavisla. Ak bude problem s rusmi, tak si ho EU vytazi.
Plky o totalnej zavislosti na rusku moze len sfetovany dement ako ty :-D Z ruska pochadza necelych 20% spotrebovaneho plynu EU a kazdym rokom klesa. Pozri si zdroje eurostatu :-D
Rusko je akurat tak banda fasistov a nie dolezity partner. Partner totizto nenapada okolite krajiny a neanektuje ich uzemia.
Rusko obchoduje s Cinou :-D Tych par mm3 ktore tam preda z poli pri hraniciach s cinou a navyse za ruble - za ktore si rusi nic nekupia :-D Ci myslis ze za mesiac rusi postavili 2000km lplynovodu :-DD Ak ano, si sfetovany viac ako vyzeras :-D
To o zbohom EURO a DOLAR pocuvam od fetakov ako ty uz 10 rokov a furt je rubel na urovni toaletneho papiera alebo aj menej :-DD A este k tomu splietas keketiny o devizach (co pre rusov a cinanov znamena euro a dolar) ;-DD
Vies co, fetuj dalej tie ruske drogy co ti posielaju za pisanie tychto tovjich nezmyslov, cim skor si odpalis aj tie zbytky zdegenerovaneho mozgu, tym lepsie :-DD
4. 7. 2015   apoliticky
fonda...radšej ťa mal tvoj otec do žihľavy vyčurať...škoda tu stracať s tebou čas na debatu...len stručne...tvoj ,,bridlicovy plyn,, mas asi v tvojom zadku...Poľsko už pochopilo, tam už prieskum skončil...Estonsko tiež...a ty hlupačik to pochopiš keď budeš mrznuť... Rusko a čina vraviš ,,par kubikov,, hm...ked to tvrdis... akurat ten objem ja 2 x vyšši ako objem plynu dodaneho do EU... a obchoduju v Cinskej mene som pisal...citaj pozorne...a za cinske peniaze si kupuju z Ciny co chcu... legalne tak obchadzaju ,,embarga,, ...ale to taky ako ty s IQ simpanza nepochopis...a fasisti? No nebyt rusov...tak take individum ako si ty by tu nepisalo taketo sprostosti...neexis toval by si...pretoze tvojich predkov by bol spalil Hitler v peci...cize vzpamataj sa co pises za sprostosti...a feťak nie som...mam rozum na rozdiel od teba...
4. 7. 2015   anonym
Pre Fonda a Tonda:
Nie je to náhoda, že pred pár dňami bolo podpísane memorandum medzi Garpromom a združením spoločností ako BP ... o rozšírení kapacity Severného prúdu (ktorým tečie plyn z Ruska v rúrach po dne Severného mora priamo do Nemecka).
Zdá sa, že je to reakcia na zámer Gaspromu po r. 2019 neprekračovať plyn cez UA. A zároveň je to asi reakcia na to, že sa do cca 6 rokov vyčerpajú ložiská plynu z Nórska:
protiproud.parl...
Takze po r. 2020 bude asi podiel dodávateľov plynu do EU asi iný (zdá sa že podiel Gazpromu bude vyšší ako súčasných cca 30%).
No a dôvodom, že EU parlament sa snaží aby sa UA a Rusko dohodli na cene pre Q3 je asi to, že splátky za rezervovaný plyn zo Slovenska na UA sa pripočítavajú na účet (s tým že UA dlh splatí až za niekoľko - 20 rokov ?).
Treba si však uvedomiť, že pre Ukrajinu je reverz plynu zo Slovenska výhodnejší ako odber priamo z Ruska (hoc aj za rovnaku cenu), lebo UA za prepravu plynu dostáva tzv. transportné poplatky (ktoré nedávno Gazpromu jednostranne zvýšili na dvojnásobok) a to hneď. Takze UA pri reverze berie plyn zo Slovenska na sekeru a za transport toho istého plynu dostane asi po mesiaci na účet poplatky za transport. No a ktovie kam na UA putujú tie peniažky ?
Pre UA je to super kšeft, ale pre EU je to záťaž, takze radšej by UA hodili na krk Gazpromu.
To je ten dôvod prečo UA bude radšej brat plyn reverznom :-)
Čo vy na to ?
4. 7. 2015   cíferčan
fonda,Ty nevieš,čo je to zima ?
V teple i mizerný život je krajší.
3. 7. 2015   Lolo
Problem je uplne inde.
Akukolvek nizku cenu by RF pre UA navrhla, tak ju nikdy RF nedostane vyplatenu.
Podobne je to aj z reveznym tokom rovnakeho Ruskeho plynu zo Slovakistanu do UA.
EP premysla pokrokovo, chce problem vyriesit, len musi najst spravneho somara, ktoremu uviaze jho na hrb.
V tomto pripade by to malo byt Rusko, zajtra to bude Slovakistan atd..
3. 7. 2015   lubos z KE
Uz pomaly rok si UA musi predplacat plyn, tak mi vysvetli ako to funguje. UA si predplati, kohotik sa otvori az pridu rusom peniaze a ked sa predplateny plyn vycerpa, kohutik sa zavrie. Ako je mozne ze rusi nedostanu zaplatene? Su tak tupi ze poslu viac ako si UA predplati? Nie. Tak prestan sirit klamstva
4. 7. 2015   Lolo
Ukaz mi prosim jediny vypis z uctu, kedy UA zaplatila za reverzny tok EU- UA peniazmi.
Nie slubmi, alebo zmluvami, ale realnyumi peniazmi.
Nesplateny dlh za dodavky z RF do UA, ako polozka, niesu splatene niekolko rokov a stale sa rokuje o variaciach akehosi defaultneho odpustenia.
Zato RF a Gazprom, musel zaplatit nemale penale, za nedodrzanie zmluvneho objemu plynu, ktory tranzitom posielal cez UA do EU, avsak cast plynu sa po trase "spotrebovala" v UA, aj ked nemali na ten odber ziadne zmluvne dovody.
Penale plati ale dodavatel.
To uz asi stoji za "bombovu" aktivitu, ako jednu z foriem ochrany tranzitu a eliminacie penalizacie, za deficitne dodavky.
Dokonca to ma taky velky vyznam, aspon pre RF, ze postavaju plynovody mimo uzemie UA.
A ked sa to zobere uplne od gruntu, tak pre RF, je dokonca vyhodnejsie si najst pre odbyt plynu aj radsej lacnejsich odberatelov, postavat plynovod do Ciny, no a tak sa ciastocne vyprdnut na EU. Pretoze ako sa od davna hovori, lepsi vrabec v hrsti, ako EU holub, seruci na streche.
I ked ja by som Cinu nepokladal za vrabca, pretoze objemy, ktore dokazu nielen odobrat, ale aj zaplatit, su strategicky vyznamnejsie, ako cela EU.
Ja viem, znie to strasne, ale bohuzial je to tak.
Dokonca sa zacina javit ako velka vyhoda odbyt a platby v nedolarovych platbach.
USA by EU nikdy nedovolili kupovat plyn, ani ropu, bez konverzie EU/USD/RUB, kde je pre traderov velka sanca sa dobre nagrgat a je to nepriama podpora USD, ako svetovej meny.
Casy sa menia, no a Ukrajina, je take viac rozbombardovane Grecko, ktore bude treba sanovat a dotovat, aby potom MMF mohol tu krajinu zas vycicat a odhodit, ako sa to v historii stale opakuje.
Navyse straty a rozne paky, ktore MMF z ECB a celou EU nasadzuje, pre riesenie nielen plynu pre UA, su absolutne socializovatelne. Prejavia sa drahy Lubos z KE, aj na tvojm ucte za energie..
A ani sa o tom nedozvies, pretoze este je priestor na to, aby ten plyn zlacnel a napriek tomu sa na ten reverzny tok poskladas, svojimi uctami za energie (EL.en, PHM..)
4. 7. 2015   redo
drz sa temy a nemiessaj hrusky s jablkami ... z ruska ziaden reverzny tok plynu UA nema.
Funguje zo slovenska a zabezpecuje ho sukromna firma. Ak si myslis ze sukromnik dava plyn UA zadarmo, tak je to s tebou naozaj zle :-D
Hluposti o tom ze Ua nieco niekde spotrebovala su tak na urovni 10rocneho decka, co k tebe asi tak sedi. UA spotrebovava len to co si predplaca, cez UA do EU neprudi uz 2 roky ziaden plyn.
Zbytok vymyslov hlupaka ako ty nema ani zmysel komentovat :-D
4. 7. 2015   anonym
Redo, ako si to myslel že "cez UA do EU neprúdi už 2 roky žiaden plyn" ?
Alebo odkiaľ máš informáciu že "z Ruska žiaden reverzný tok plynu UA nemá" ?
Veď v novinách boli fotografie ako Fico s Jacenukom otvárajú kohútik na vychodne.
Ach, ach.
4. 7. 2015   Lolo
Nuz tazko vysvetlovat, niekomu tematiku, okolo plynu a reverznych tokov, ked ma doma zasoby PET flasi a nabytok z Ikea, ktory moze v zime spalit, namiesto plynu.
Kusok nedavno, par rockov do zadku, bola taka malicka plynova kriza. RF dodavala plyn v znizenom objeme a kdesi na uzemi UA, sa ten plyn "stracal". Nie ze by ho niekto kradol, proste sa prepustil do zasobnikov a odtial rozdistribuoval.
Gazprom musel zaplatit za nedodrzane objemy dodavok miliony penale, jednak sa vsetci predposrali a nielen v Slovakistane, pretoze velky Fico hrmotne vyklrikoval, ze spusti opat JE Jaslovske Bohunice, platil uplny stop pre velkoodberatelov plynu, ako pre priemysel, tak pre vyrobu Elektriny, hrozilo, ze sa bude musiet odpajat plyn aj pre domacnosti a bolo to naozaj o chlp.
Tato mala plynova kriza, bola spustacom plodnych debat o tom, ze na trase z RF do EU je nejaka Ukrajina, ktora nejak neplati za plyn, nielen ze prakticky ich spotreba zije z tranzitu, ale doslova parazituje na tranzite. Islo totiz o to, ako ovcanom v UA vysvetlit, ze plyn bude proste drahsi.. Majdan a ine uz bolo az neskor.
Ale drahy Redo, zalov na internete a pohladaj si info o tom, co bolo vlastne podnetom pre okamzite riesenie povodne jednosmerneho plynovodu, na moznost reverzneho toku od Baltu, az do Slovakistanu a celkom nedavno, vyjadrenie "sukromej" firmy, ktora spustila reverz starou trubkou zo Slovakistanu do UA. Pretoze o tom sa nedavno, jednalo v EP, kto ze to vlastne zaplati ten plyn, ktory sa pusta do UA.
A vysledok toho jednania, si vygoogli a pochopis, co znamena "kapitalizacia zisku a socializacia strat"
3. 7. 2015   Naša EP
Akosi neviem pochopiť,ako si EP dovoľuje žiadať,priam nariaďovať RF aby začala rokovať s Ukrajinou.
RF je veľmoc,má plyn,ktorý odmieta dávať Ukrajincom takmer zadarmo a nejaká blbá banda z EP si dovolí niečo Rusom nariaďovať.Celá EU je jedna banda,ktorá nás ožobračuje a hlavne svojím konaním nabáda k zlému stavu voči Rusku,ktoré nás iste nenapadne,veď načo by sme im boli.
fero z BA-budeš reagovať,alebo si spitý
3. 7. 2015   Member
Spitý si ty!
3. 7. 2015   red dwarf
Nazivat benzinku ktora si hra na stat velmocou je silna kava aj na fetaka ako si ty :-D
Teba niekto ozobracil o tvoj mozog lebo trepes neskutocne koniny. To bude asi tym krokodylom - drogou z fasistickeho ruska co robi z ludi totalnych vypatlancov (presne ako ty).
4. 7. 2015   fetakovi
prestan snupat.
4. 7. 2015   roaum
vravis z vlastnej skusenosti? :-D
4. 7. 2015   fero z BA
samohonkou zdegenerovanému rusovi sa musí len rozkazovať a nič viac. rus nech je rád, že môže EU čokoľvek dodávať, je to ožratá menejcenná čvarga s ktorou iné zaobchádzanie ako nadriadený a podriadený neexistuje ... a nech si boľševik myslí čo chce
1/1