Názory čitateľov


Názory k článku:
Na čo ľudia zabúdajú pri tvorbe svojho rozpočtu, hoci by nemali

28. 9. 2015   trtkáčik
Posledne som do nášho posledného mesačného rodinného rozpočtu zabudol zaradiť položku erotické pomôcky v hodnote 1500 €. Ešte šťastie, že manželka dostala extra odmenu 2800 € a tento problém sme vyriešili bez pôžičky. Musím si dávať do budúcnosti väčší pozor.
28. 9. 2015   Lolo
Ono je to jednoduchsie, ako sa na prvy pohlad zda.
Problem je v tom, ze pokial mieru "zabudania" pri tvorbe rozpoctu ludi v Slovakistane, premietneme do reality, tak existuju len dve moznosti.
Bud sa clovek, rodina, komunita, alebo co ja viem osamely singless, bude spravat zodpovedne a bude zit realne z toho, co zarobi, teda nebude si na nic poziciavat, alebo si pozicia daleko viac ako potrebuje a ani to nesplati, do konca zivota.
Prvotny princip je, ze zit treba primarne z toho, na co realne mam. A to je kamen urazu. Nikto nechce byvat v maringotke, jazdit na 20 rokov starom aute, sam si robit vsemozne opravy a upravy okolo domu, maringotky, alebo na aute. Vyzeral by ako somrak a zil by ako somrak.
Ale usetril by nemale naklady a poplatky za uver, prezil by svoj zivot relativne bez stresu.
Druha stranka veci je, ze ked uz teda ponukaju, treba brat. Ked uver, tak poriadny a ked sekeru, tak nadzivotnu. To ze to zobere exekutor, alebo zabavi banka?
No a?
Uzili sme si, zabavili sme sa, tak nech to ide do certa.
Aj tak ten nadrozmerny apartman, alebo velke SUV bolo na figu, lebo kazdy mesiac, sla karta do vatsieho a vatsieho debetu.
Tak rozmyslaju pravy "americani" a ziju si svoj uverovo-debetny sen.
Kompromisom je zas priemerny slovakistanec, ktory ma uzol na vtaku, alebo zamok na kunde, splaca hypoteku a leasing na auto, nemoze, alebo nechce mat deti, lebo otroci od rana do vecera, aby splatil aspon za 20 rokov, na co si pozical, komu sa pritrafi, ten ma aj deti, tak im robi taxikara 20rokov a splaca uver este aj za skolu a preplaca debet na stravne v skole, pripadne stylove tricko a trenky + povinny ajfoun pre deti do skoly.
Ale urcite malo kto v Slovakistane zije z vyrovnanym rozpoctom.
A ked od nas chcu nasi kleptokrati, alebo sa nas aspon snazia presvedcit, ze na dochodok a pripadne chorobu, si mame vytvarat rezervy sami, je od nich mile, ale ja sa pytam, preco potom platime poistenie a odvody?
Na co vlastne sluzia vsetky dane a poplatky, odvody statu, ktore tvoria cez 70% nasho prijmu a este ku tomu velmi maleho prijmu??
Na co vlastne vobec je Slovakistan ako stat, z kryptokomunistami u kormidla, ked jedine socialne dobro, kotre nasa kleptokracia robi, ze hra babkove divadlo a vytvara hmlu okolo vsetkych kauz?
Ak je vsetko v clanku napisane, na zodpovednosti ovcana, tak potom je priamo v nasom systeme nieco chybne.
Pretoze ak sa naklada na hrb chudobe privela, tak chudoba zacne riesit len zakladne potreby a po case sa eliminuje akakolvek potreba cokolvek vytvarat nove, ale zacne sa len spotrebovavat a prezivat. Myslim, ze tak este na tom zle niesme, pretoze ista stale mensia skupina stale chodi do prace a za almuznu vytvara stale aspon nieco+ dlhy. Ale dalsia nezamestnana generacia + neoeuropania, mozu rychlo cely sysytem zrusit a nebude to reset, ale to co dnes nazyvame pokrok, moze vyustit do niecoho, co sa napadne zacne podobat postindustrialnemu stredoveku.
28. 9. 2015   Ingrid3
Pri slovenskych platoch je nepredstavitelne robit si odporucany rozpocet. Vacsine ludi ledva vychadza na platbu beznych vydavkov - najom,energie, strava, skola.
28. 9. 2015   Praktik
A prave to je chyba. Cim menej financii, tym je rozpocet dolezitejsi. Cim viac financii, tym sa da viac usetrit a setrenie je lahsie. Cim je financii menej, je to viac a viac narocnejsie. Toto pocuvam naokolo stale, ze mame malo a neda sa robit rozpocet, neda sa usetrit. Sam hospodarim s malym rozpoctom a velmi to pomaha, robit si ho, planovat.
28. 9. 2015   Majka
Môžme sa učiť od našej vlády:)Čo rok viac dlhov. Toto by mali mať podpísané pri vstupe do funkcií.
1/1