Názory čitateľov


Názory k článku:
Globálny problém: Produktivita práce klesá, ale nie kvôli lenivosti

27. 5. 2015   Lolo
Ako vidim, vazeny diskutujuci, niektory nepochopili, co to vlastne ta produktivita prace znamena..
Produktivita práce je celkový výstup delený pracovnými vstupmi. Produktivita práce sa zvyšuje v dôsledku dokonalejších technológií, vyššou pracovnou zručnosťou a prehlbovaním kapitálu (čiže rastom vybavenosti práce kapitálom).
Produktivita práce vyjadruje objem vyprodukovaných hodnôt pripadajúci na jednotku spotrebovanej práce za určité obdobie (rok, mesiac, deň, hodinu) podľa toho, v akom období túto produktivitu zisťujeme. Produktivitu práce rozlišujeme aj podľa toho, čo považujeme za jednotku práce. Ak je touto jednotkou práce ľudská práca (práca vykonaná človekom meraná cenou práce – mzdou), hovoríme o produktivite živej práce. V prípade, že za jednotku práce považujeme prácu obsiahnutú vo všetkých vstupoch do určitého transformačného procesu (výsledkom ktorého je produkovanie sledovaných hodnôt), hovoríme o produktivite spoločenskej práce (meranej cenou všetkých vstupov do výrobného procesu – cenou živej i zhmotnenej práce). Diferencované je aj vyjadrovanie objemu vyprodukovaných hodnôt; napríklad na národohospodárskej úrovni to môže byť hrubý domáci produkt, hrubý národný produkt, národný dôchodok a pod. Na tejto úrovni sa väčšinou sleduje produktivita živej práce vyjadrená na jedného obyvateľa ako merná jednotka práce. Na úrovni jednotlivých podnikateľských subjektov (podnikov, združení a spoločností) produkujúcich konkrétne hodnoty možno vyjadriť aj objem týchto vyprodukovaných hodnôt konkrétnejšie – nielen v peňažnom objeme, ale aj v naturálnych jednotkách (kusoch, kilogramoch, metroch a pod.). Spotreba práce na tejto úrovni sa častejšie označuje ako náklady na živú a zhmotnenú prácu. Často sa stretávame aj s nepriamym vykazovaním produktivity práce – prácnosťou. Prácnosť je vlastne opačným vzťahom ako produktivita práce – znamená vyjadrenie potreby práce na vyprodukovanie jednotky konkrétnej hodnoty.
A tu je pes zakopany. V slovakistane mame vlastne vdaka "diktature lumpenproletariatu" vysoku pracnost za nizku mzdu. Takze co vyprodukujeme, vyprodukujeme velmi pracne a navyse za nizku mzdu, ktora neumoznuje kapitalizovat ziaden zisk, pretoze zisk je kapitalizovany inde, ako v krajine, kde sa nieco produkuje.
Navyse sme za pracu trestany nizkou mzdou a vysokymi danami i odvodmi, no a ztoho vyplyva, ze nam je ta praca vlastne na velku figu borovu. Pretoze ak mame pracou tvorit len zdrojove portfolio pre rozkradanie, tak tento fakt, pochopili len Indoslovakistanci.
26. 5. 2015   peto166
nie koly lenivosti, ale koly tomu ze tu je clovek uz deprimovany z platu z podmienok v ktorich pracuje, aj ja som uz zistil ze ci makam na 110% alebo len na 50% je to uuuplne ale uuuplne jedno bo plat mi pride vzdy rovnaky... no mozem sa ja nato vykaslat nezoderem sa predsa za almuznu... este ani gastrace mi tie spiny nedaju... vraj tam je bufet... svine su to!
26. 5. 2015   David
Ja si myslím, že si ľudia a hlavne firmy uvedomujú zbytočnú nadproduktivitu. Na čo sú na svete cintoríny nových áut, ktoré si už nikto nekúpi, milióny mobilných telefónov (staré typy) vystavených v elektro obchodoch, ktoré aj tak nikto nikdy nekúpi a budú stiahnute z predaja...a takto by sa dalo pokračovať so všetkým. Je to ten istý blúdny kruh ako naše VŠ a študenti, ktorí si vyberajú odbory bez uplatnenia. Nech sa vyrába skutočne to, čo sa aj vyžaduje. Nech ľudia študujú odbory, ktoré su do budúcna potrebné atď. Sme inteligentná spoločnosť (aspoň niektorí) a v týchto dôležitých otázkach, nie je žiadna regulácia.
26. 5. 2015   anonym
Slovami povedané nadproduktivita kapitalistického sveta má za následok nezamestnanosť v slovakistane chýba odbyt jadrom je kúpyschopnosť niet dostačujúceho zárobku následok je jasný niet penazí niet je odbytu dobrej den
26. 5. 2015   fero z BA
svoj výrazný podiel k tejto mizérii zohrávajú odbory a ľavicové vlády --- zamestnanec ešte nevie náplň práce, ale už vie, čo má požadovať
26. 5. 2015   hlupost
neustale zvysovanie productivity je nezmysel. jednak je to nemozne robit donekonecna, na druhej strane ak by to bolo mozne, tak minimalny pocet pracovnikov by urobilo vsetko - co by potom robili ostatni, z coho by zili, kto by tie vyprodukovane veci/ sluzby kupoval a za co? ...
26. 5. 2015   Walter Bishop
To je síce dobrá otázka, ktorú som si položil už dávnejšie v súvislosti s automatizáciou a robotizáciou výrobného sektora (aj iných)www.aktuality.s... ale nanešťastie pre nás to boháčov netrápi.
26. 5. 2015   Lolo
Problem globalnej produktivity prace, je aj uplne inde, ako sa pise v clanku.
Su to dosledky hlbsieho nepochopenia a procesov vo vsetkych sferach prace ako takej.
Za totality, nam nastavili skratka "stachanovske normy" 6 dni v tyzdni aj pracovne nedele obcas, aby sa moc neschodzovalo.
Vysledok otrockej prace, znamenal vysoku produktivitu, ktora bola centralne naplanovana a plan sa plnil na 120%.
Sice nikto nevedel, aky je skutocny plan, ale plnil sa.
Potom sa vyrobky zo zeleza, od kolajnic, po neviem co, vozil na zapad, kde krupps a iny robili z ocele dalsiu ocel. Stat mal devizy a splneny plan 120% nasadenia, vytvaral devizy z lacnych zdrojovych energii a surovin. Banici koplali a tazili ako divy, oceliari liali ocel, z kominov sa dymilo a vsetko bolo krasne ruzove, ako v rozpravke.
Dnes je problem, ze ludia, ak nemaju za pracu mat zaplatene a mat iste vyhody, ktore ponuka zamestnanie, prijmu radsej menej platene, na prezitie postacujuce zamestnanie, ktore vytvara cloveku zdrojovu podstatu energii a platieb zo zivotom nutne a radsej sa podelia o miesto a maju viac casu, aby mohli sediet na FB, alebo sa vozit na korculiach. Aspon ty mlady.. Starsi a stary sa snazia si zas zarobit peniaze, koli tomu, ze saim krati cas aktivneho zivota a prace, pripadne dostihuju vrazednym tempom, to, co nestihli, ked sa flakali, skakali z postele do postele a neriesili rodinu.
40rocne zeny rodia ako prvorodicky, otcovia sa idu potrhat, alebo tiez nie.
Vysledok je ten, ze ako v europe, tak na celom svete prilis vela ludi, ktory vytvaraju velmi malo.
Globalny trh vsetko homogenizuje, premiesava a okrem malych rozdielov a mistach, kde zuri vojna, alebo hladomor, je vsetko pomiesane a rovnake.
Je to dosledok prilis dlho trvajucej nadprodukcie a prebytku, ktory sa stale vytvara. Vyriesil by to nedostatok, ale to by bolo velmi krute.
Kedze masa ludskych zdrojov je vo velkom prebytku a ochota pracovat za almuznu, koli prezitiu je dostatocny dovod na pracu, tak potom je ten prebytok normalny. Ako ludi, tak i tovaru a rovnako i penazi.
Problem uz potom je len prerozdelovanie, ktore nikto nechce pripustit, pretoze ten kto ma vela, chce mat este viac a kto ma malo, nema zas ambicie, chce len prezit.
V podstate vzdy tieto problemy, vyriesi generalny reset v podobe vojny, alebo inej cielenej destrukcie.
26. 5. 2015   MV
Produktívni a vzdelaní misionári k nám už plávajú cez Stredozemné more, aby zachránili Európu pred pracovným kolapsom. Dnes nie je na programe dňa produktivita práce, ale to, či majú európske politické špičky naďalej nejaký mandát zastupovať svojich voličov alebo či sú potrebné predčasné voľby do EÚ parlamentu.Ekonomik a zahynie na prílev parazitov a strate toho, čo vybudovala, nie na produktivitu práce.
1/1