Názory čitateľov


Názory k článku:
Domácim rozpočtom proti chudobe: Vyvarujte sa chýb, ktoré ruinujú vaše úspory

12. 6. 2015   anonym
HLADAME OKLAMANYCH LUDI ,ktori vlastnia exkluzivny produkt od spoločnosti MBI a poistovne GENERALI - IŽP - Success- EINSTEIN , za účelom spoločného postupu voči zodpovedným subjektom ,vymahanie financnych skod , strat , ktoré nam ako finačným spotrebiteľom boli sposobené. kontakt: hromadnazalobambi@g mail.com .
12. 5. 2015   Praktik
Nech uz mame akykolvek nazor na politicko hospodarsku situaciu na Slovensku, pravdou je, ze pri malom prijme je rozpocet a analyza prijmov a nakladov /domace uctovnictvo/ az nevyhnutnost. Aj sa malym rozpoctom sa da gazdovat a aj odkladat. Zalezi, aka je situacia a moznosti. Cim mensi rozpocet, tym je to tazsie, ale nie nemozne.
Moje odporucania su:
- poznat svoje naklady /evidovat si presne prijmy, naklady v domacom uctovnictve/
- mysliet nad prijmami,
- vyuzivat danove a socialne ulavy, akcie
- poznat svoje spotrebne zvyklosti a upravovat ich
- mat vybrane dobre obchody, ci dodavatelov a vediet, kde co kupit, ci predat.
- ked uz vieme ake su naklady, hladat cesty na ich minimalizovani, porovnavat ich s minulostou, dalsimi ludmi
- sporit si na 1 mesacnu operativnu rezervu, z ktorej bude sebe samemu vyplacana mzda. Ma to vyhodu, ze pri domacom uctovnictve mate zaciatok uctovneho obdobia vzdy jeden den, povedzme prveho v mesiaci a nemusite tak cakat, ci vam dojde vyplata na ucet o tyzden, ci dva. Lepsie sa planuje
- potom si vytvarat prostriedky /sporit/ na rezervny fond z ktoreho sa budu platit netypicke vydaje. Vsetko co zarobite pomimo, davat do tohoto fondu.
- postupne si nasporit na 3-6x ci viac mesacnu rezervu, pre pripad straty zamestnania,
- clovek sa moze snazit, ak ma kde, pestovat nejaku zeleninu, chovat trebars kraliky atd.
- a co je velmi dolezite, s tymto planom musi byt ztotoznena cela rodina. Co je asi najcastejsi problem. Nepomoze, ak by ste usetrili cokolvek, ked vam to manzelka, ci deti rozflakaju...
Pozor, pod pojmom setrenie myslim rozumne prerozdelovanie financii do veci potrebnych na ukor tych, ktore nepotrebujeme, len chceme.
13. 5. 2015   M.
Ano, lenze takto sa zilo za vojny, potom 40 rokov po vojne a zijeme tak aj teraz.
Kua tak na co sme vobec strngali klucami?
Mohli nas rovno splynovat v 44roku a nemuseli sme sa ondiet a trpait tuna az dodnes.
13. 5. 2015   Praktik
Aj z chudoby, velkej chudoby sa da dostat, pokial rodina, ci spolocnost vie hladiet do buducnosti. Ked si zoberieme priklad z prirody, napr. mravce, vcely - nezalezi na jednotlivcovi, ale na spolocenstve. Ak jednotlivec vie pracovat a setrit tak, ze volny kapital kumuluje, budu to robit jeho potomkovia a ich potomkovia, potom cas generacii staci k tomu, aby sa z toho vyhrabali /samozrejme musi tam byt aj nejake investovanie a hlavne ochrana majetku/. V historii ludstva to urobili napr. Zidia, ked im bolo zakazane pracovat, naucili sa obchodovat a hromadit majetok. V dnesnej dobe zase pracuju na tom Cinania /tam je to vsak platne v makroekonomickom meradle/, ktori uz terza maju tolko nahromazdenych dolarov, ze by vyvolali pad USD dolara, keby to pustili na trh. Doba sa meni, neni nam to prijemne. Mozeme stale vyplakavat, alebo robit, co sa da, v ramci svojich moznosti. Alebo sa odstahovat inam a zacat nanovo.... Ale to tiez neni take lahke a ma to svoje negativa a prekazky.
Ano, nemame sa najlepsie. Ale narodili by ste sa radsej na Ukrajine ? Alebo ako bezny obcan - rolnik, ci robotnik v Cine ? Alebo niekde v Etiopii, Somalsku ?
Svet, aj zivot sa meni a kto sa nevie prisposobit ma problem. Sam nemam rad zmeny, ale ak chcem nieco zmenit, musim sa casto zmenit sam.
12. 5. 2015   anonym
Človek poctivo pracuje, šetrí pre deti,vloží do banky aj tak vás oklamú o svoje úspory!Príklad z vub v nr, kde pri predčasnom rušení flexipoistky v generali podáva pracovníčka zavádzajúce, klamlivé informácie, používa nekalé praktiky, vidinou provízie a z mojich 4000€ vložených v hotovosti mi bolo vyplatené 1050€. To všetko pod ochrannou rukou vedenia banky. Ak by som dostal korektné info, určite nenechám banke takmer 3000€, hoci mi slovne bolo povedané, že mi bude vyplatená oveľa vyššia čiastka. Veselo - veselá užite si ich. VUB a Generali nikdy viac! Neodporúčam smradov,horší ako cigánska úžera, chudoba určite stúpla!
12. 5. 2015   peter
opakuješ sa s tým pod každým článkom, ty veselo-veselá
12. 5. 2015   Praktik
S Generali mam podobnu negativnu skusenost. Mal som tam investicie vyse 10 rokov v IZP a skoncilo to cca 30 percentnou stratou. Mlzili kde sa dalo, kazdy pracovnik tvrdil nieco ine a nedalo sa dopatrat ani k nejakej vynosovosti. Odpovedali na uplne nieco ine, nez co sa clovek pytal. Darmo, IZP je poistka a ako taka neni vhodna na investicie, ani sporenie. Tento produkt je vhodny, len ako kombinacia poistenia, ale na to su zas lepsie produkty. Z hladiska sporenia je zasa mozno len vyhoda to, ze je to poistka a nemusi to spadat pod dedicske konanie. Mozno niekomu cielene darovat takto peniaze /po smrti/. Hlupe je, ak niekto to cielene propaguje niekde v banke a zavadza klientov. Ja som vedel, do coho idem, ale aj tak ma to prekvapilo pri bilancovani, ze je to v podstate horsie, nez ked si peniaze hodite na terminak, ci date do matraca.
12. 5. 2015   Lolo
Clanok je uplne v poriadku, problem je pre vatsinu objem disponibilnych zdrojov, ktore ostavaju beznym slovakistancom na zivot.
Pretoze ak napriklad v Rakusku mate zivotne minimum oddanene a na dlan v urovn kdesi 970eur, a ste povazovany sa socialne vyradeneho, ohrozeneho a dostavate prispevky na byvanie, ciastocne vas oslobodzuju od cirkulacnej dane, doplaca vam stat na odvody a poistenie, tak v slovakistane, ten co zarobi v hrubom cez 900 eur, je brany ako relativne vyssia stredna trieda, ktora je zdanena cez 55% +DPH...
V OE by vam pri prijme pod 1200eur nedali ani uver ani hypoteku, lebo ste na hranici socialneho minima, v Slovakistane ste progresivny otrok, napdpriemerne zarabajuci.
|Potom rozpocty rodin, domacnosti a kazdeho slovakistanca, pokial sa nevala v parku a nesosa cuco, vyzeraju v reale naozajtak, ze jedna cokoladova tycinka navyse, rozbije cely rozpocet.
Neexistuje ziadna idelalna forma rozpoctoveho lavirovania od nuly k nule z vyrovnanym rozpoctovym prebytkom. Extremisti a mnohy rozumny ludia naozaj dokazu prisposobit svoj zivot minimu, takze nesplachuju na zltu, ale az po hnedej. Pri 4 clennej rodine aj to pomoze.
Ale nemalo by to tak byt.
Rovnako ako je dost obmedzujuce, ked si rodina, alebo mlady clovek nemoze skor pomoct v najomnom byte, pretoze najom u nas = rovnocenne splatky hypoteky. Takze aj mlady clovek, je nuteny splacat koli rentabilite velky zavazok, koli byvaniu.
Alebo byvat ako zajac v byte z kamaratmi 4-6ks/4izbovy byt v BA.. Horsie ako v koncentraku.
Ale stale je to a vzdy bude o tom, ze nikto nechce riesit nejake alternativy. Keby vatsina Slovakistancov, ktory maju problem a potrebuju byvat, byvala v medziach svojich prijmovych moznosti, zacinalo by to na urovni osady hnedoslovakov, az po luxus podobny mobilheimu, alebo vatsiemu karavanu.
On totiz vo vymere m2 rozdiel medzi jednou prenajatou izbou v dome a karavanom, nieje ziaden. Pri rozumnom hospodareni, vychadza byvanie podobneho typu rovnako.
Ale iste kulturne a spolocenske zvyky nam brania a najma statne zakony a predpisy to takmer znemoznuju, aby sem zili ako kocovnici. Aj ked nimi v skutocnosti sme, je to vidno kazdy piatok na cestach. Akorat nejazdime zo zapriahnutym karavanom.
Niekedy mi zivot v Slovakistane pripomina celozivotny film od Emira Kusturicu.
12. 5. 2015   sabrina
no len setrite.zobraci.ja mam plat 4000 euro tak na vas kaslem.zberba
12. 5. 2015   vivi
len sa chváľ, raz ťa karma dobehne, potom budeš žobrák ty :)
12. 5. 2015   anonym
Takže toto je v zhode so cťou dnešnej maloburžoázie.
12. 5. 2015   myška
V lete sa dá lepšie ušetriť, rastú lesné plody, sem tam sa dá niečo uchmatnúť pod zub aj z poľa, poprípade uloviť nejaká zver. Ale zabudli v návode jednu jednoduchú a dobrú radu - ak neleníte a zájdete sa vykadiť pred panelák do kríkov, použijete nejaký lopúch, tak ušetríte za spláchnutie, pri početnejších rodinách si môžete takto vylepšiť svoj rozpočet.
12. 5. 2015   Posudzovateľ
Úspory dnes spoľahlivo ruinuje aj takzvané kvantitatívne uvoľňovanie.
12. 5. 2015   Katko
Celebrita si kúpi topánky, alebo kabelku za 2 500 Eur a obyčajný smrteľník sa má uspokojiť s jednou čokoládovou tyčinkou za 0,35 centov raz týždenne:-)) Preto pozor, dve čokoládové tyčinky by už vážne mohli ohroziť rodinný rozpočet:-)
12. 5. 2015   anonym
V PRVOM RADE nec h mi dement tohto clanku vysvetli o okych "domacich rezervach" tu je rec?!mozno ma ny mysli mafiu ci vladnych zlodejov?
12. 5. 2015   frfr
Ľudia ako ty sa nájdu vždy. Hádzať vinu za svoju situáciu na druhých to vie každý. Rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými je často v tom, že úspešný sú ochotný pre svoj úspech niečo urobiť. Mať nižšie výdavky ako príjmy sa dá z prakticky akéhokoľvek príjmu. Začínal som z nuly bez externej podpory viem o čom hovorím.
12. 5. 2015   jorgen
nie kazdy ma stastie... americky sen je ko.ko.tina
mam manzelku dlhodobo PN,... a sen skoncil
asi navzdy... z jedneho platu si rezervu kamarat
nijako nevytvorime...
12. 5. 2015   anonym
pozri chapem ze ludom, ktori su postihnuti a chori sa tazko pocuva o setreni. rodiny su v roznych zivotnych situaciach. tento clanok je pre tych ktori su zdravi, prijem maju a aj tak utracaju a zadlzuju sa. motivy rozoberat nebudem. tie ma kazdy svoje. niekto sa chce vyrovnat susedovi niekto len chce mat proste pekne veci. inak je to obycajny rat race a otazka zivotneho stylu. ked som zacinal po skole, ani ma nenapadlo ist do kaviarne alebo restauracie. pozri sa na dnesnych mladych vacsinou chcu hned a bez usilia.
13. 5. 2015   Jaro
To nie je o stasti , to je ako pise frfr .Len hlupak povie nemal som stastie. Ale to znamena len tolko , ze to robil zle. A ked tu citam tie vecne porovnania Rakusko - Slovensko , ved si spravme Rakusko tu , ale ludia nie su ochotni ani pozametat pred vlastnymi dverami tak co mozno ocakavat?
12. 5. 2015   fero
Uspesni su len ti, co rozkradli tuto republiku, pretoze z normalneho platu sa neda vyzit. To je aj zakladny princip kapitalizmu, vykoristovanie a minimalna mzda, iba tak moze kapitalista vytvarat zisk.
13. 5. 2015   Jaro
Fero a presne ty patris do skupiny co tomu nerozumie a znova si mysli , ze kradnut je jedina cesta. Tvoja fantazia je prilis mala aby si ty nieco vymyslel, ale si to nepriznas resp. to ani nevies . Staci sa obzriet okolo seba , ved svet je plny moznosti. Ale to sa clovek musi aj vzdelavat a nie len zabijat cas tym ze sa tvari na nieco.
12. 5. 2015   Vlado
Co to tu trepete, hlupaci!?! Ved rodinny rozpocet mozno treba, ked zarabas 4000 Eur, ale urcite treba, ked zarabas 400 Eur. A pri citani na tychto strankach mam dojem ako keby 99% Slovakov zarabalo 300 - 400 Eur :) co sa vsak samozrejme nie je pravda.
12. 5. 2015   slniečko
Naopak ak máš nízky príjem treba dopredu kalkulovať s každou korunou.
Ten článok je veľmi poučný. Mám partnera, ktorý čím viac zarobí, tým je vo väčších dlhoch, lebo si myslí: "však to splatím za dva tri mesiace". Samozrejme, že nesplatí, a potápa tým celú rodinu.
13. 5. 2015   Vlado
Ty vies pochopit pisany text? Zjavne nie. Lebo ja som napisal, ze pre ludi s nizkymi prijmami by mal byt rozpocet samozrejmostou.
12. 5. 2015   vivi
nie nieje pravda, zarábajú menej :D
1/1