Názory čitateľov


Názory k článku:
Ako moderný kapitalizmus zabil samostatnosť

10. 5. 2015   WannabeeP
Kto nepozná jeden z viacerých zákonov objavených Marxom - Zákon hodnoty, musí ho znova a znova objavovať!
*
Kapitalizmus zažije presne v okamihu svojho konečného triumfu svoju najveľkolepejšiu smrť. Tomuto verí politický poradca a autor Jeremy Rifkin, ktorý tvrdí, že súčasný hospodársky systém sa stal takým úspešným pri znižovaní výrobných nákladov, že tým vytvoril podmienky pre zničenie tradičnej vertikálne integrovanej spoločnosti.
Rifkin, ktorý radil Európskej komisii, Európskemu parlamentu a hlavám štátov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, hovorí: „Nikto si ani vo svojich najdivokejších predstavách, vrátane ekonómov a podnikateľov, nikdy predtým nedokázal predstaviť možnosť technologickej revolúcie s takou extrémnou produktivitou, že by to mohlo v skutočnosti znížiť medzné náklady takmer na nulu, čo umožnilo vyrábať produkty takmer zadarmo, nadbytočne a absolútne už nepodliehajúc silám trhu.“
*
Marxova vízia a ním objavené spoločenské zákonitosti, nieže tento jav predvídajú, ony ho priamo predpokladajú ako nevyhnutnosť.
10. 5. 2015   anonym
Jadro slovo kapitalizmus !!! sú to podnikatelia ktorý žijú na úkor pracujúcich keď sa im nedarí tak sa nedarí pracujúcim určujú mzdy čo najnižšie majú vhrsti vlády a tak diktujú osud slovakistanu kde je novodobé otroctvo totálne zdieranie za vyše dvadsať rokov pracujúci je ochočený ako pes ktorý musí štekať ako je mu pískane a pracovať od rána do noci keď bi odmietol čaká ho vyhazov pracovné zákony sú len na papieri týto podnikatelia neplatia presčasi prirážky v týžni dvadsať percent a pedesiat na za soboty nedele pracovné z mluvi sú tak stavané sviatok nie je vôbec zaplatený jednoducho kapitalizmus v slovakistane je novodobé otrokárstvo pod vedením vlád a poslancov v slovakistane ktorý sú volený stále dokola a pre pracujúceho nikdy dobrého nespravily od 89 rokudo dnes slovakistan bol jednnoznačne rozkradnutý tími ktorý sa dnes búchajú do prs postavené že sú kapitalisti a zamestnávajú ludí totalita to boli hospodári a kapitalisti sa musia od nich učiť hospodársky sme boli špičkov a ekonomicky dosť na vysokej urovni preto bolo ukolom zradcov slovakistanu zničiť hospodárstvo a ekonomiku čo je preukázané všetko sa rozkradlo za korunu alebo nevíhodné predaje kde je prokurtúra čo robila preto z národnenie ukradnutého majetku je plným právom slovakistanu pracujúcimi boli okradnutý dôchodcovia ktorí sú dnes žobráci o majetky ktoré vytvorily a ktoré mali obrovskú hodnotu dobrej den otroci slovakistanu neschopný z hodiť jarmo otroctva čo má za následok otrokmi budú i vaše deti predom určené otroci vaši otcovia sa obracajú v hrobe morho
10. 5. 2015   anonym
Akych pracujucich? Tie lenive kancelarske krysy v statnej sprave? Alebo robosi, ktorym za osem hodin padne a maju vystarane? Skus podnikat, skus nieco vymysliet, skus sa starat o to, ze davas pracu nie len sebe, ale aj inym. Slovensko bolo hospodarsky spickou? Ved keby nie Cesko tak pasies ovce a drotujes hrnce.
10. 5. 2015   anonym
asi nemáš prehlad vole buď ticho keď starší píšu o akých ôsmich hodinách píšeš stavebníctvo nepozná osem hodin vole hod sa o zem aspoň zo pár krát aby ti to došlo štrajkokaz takých v nemcoch by spravily s tebou poriadky morho
10. 5. 2015   anonym
Ty morho pocuvaj, tie tvoje plky nikoho nezaujimaju. Vies len nadavat lebo na nic ine nemas, mne je dobre a luzami pohrdam, chod makat, nikto iny na teba robit nebude. A nauc sa gramatiku a pravopis, mas prejav ako dement z pomocnej skoly.
10. 5. 2015   anonym
dement si ty a po tebe budú aj tvoje deti ktoré ľutujem vopred ale dúfam ich nemáš ako ty by ich mať nemali z hľadiska tvojej primitívnej odpovede máš sa dobre konštatujem keď ťa robili bol si zoškrabnutý s plotu a potom ťa omylom v hodily do asi budeš učiteľ gramatiky pretože si nebol schopný vyvrátiť uvádzané fakta vrhol si sa na nepodstatu záverom tvoja choroba je si ťažký psychopat a po tomto článku to bude u teba gradovať preto si pre spoločnosť vysoko nebespečný pre spoločnosť a okolie mal by si sa dať liečiť máš to chronické zakódované ti gramatyko a keď si nervózny zem ti asi nestačila tak ho%d sa o betón asi zem bola moc meká pre teba tidement dementovitý
10. 5. 2015   mirec
vieš o tom ty chytrák, že ako pastier oviec by som mal všetky tvoje pindy na háku a bol by som v prírode a v pokoji pred takýmito drístami...
10. 5. 2015   WannabeeP
JE ZAUJIMAVE AKO EKONOMOVIA MUSIA ZNOVA A ZNOVA OBJAVOVAŤ MARXA.
ODCUDZENIE
Už to nikdy nebude také, ako to bývalo. Na ľudí vplýva sofistikovaná kapitalistická deľba práce a z nej vzniká odcudzenie.
O odcudzení zasvätene písal už idealista Hegel a inšpiroval k tomu aj materialistu Marxa. Bolo treba len idealistické závery postaviť z hlavy na nohy.
Odcudzenie spočíva v tom, že človek ako výrobca už nevidí svoj podiel práce a tvorivosti v akomkoľvek výrobku, hoci ho preukázateľne má.
A dokonca ho majú aj nezamestnaní, ktorí svojim statusom vplývajú na status a výšku mzdy zamestnaných.
Nikto nie je zbytočnou bytosťou len my, ľudské bytosti si to väčšinou neuvedomujeme.
10. 5. 2015   WannabeeP
A K TOMU VYKORISŤOVANIE
je to privlastňovanie si nezaplateného pracovného času druhých. A nie je to vidieť, pokiaľ človek nemá vzdelanie.
Tak ako otrokárstvo vyvolávalo dojem ,že otrok robí pre pána zadarmo, tak námedzná mzda v kapitalizme vyvoláva dojem, že všetka práca je zaplatená.
10. 5. 2015   WannabeeP
AKO SA MARX DOSTAL K CITÁCII z APOKALYPSY V ZJAVENÍ JÁNA
KAPITÁL - str.108, TOVAR a PENIAZE
Vo svojich rozpakoch rozmýšľajú naši majitelia tovarov ako Faust: "Na počiatku bol čin."
Aj oni už konali prv, než začali rozmýšľať.
Zákony prirodzenej povahy tovarov sa prejavujú v prirodzenom inštinkte majiteľov tovarov. Môžu svoje tovary uvádzať navzájom do vzťahu ako hodnoty, a preto ako tovary len tým, že ich uvádzajú do vzťahu k nejakému inému tovaru a stavajú ich proti nemu ako proti všeobecnému ekvivalentu. Toto ukázala analýza tovaru.
Ale iba spoločenský čin môže z určitého tovaru urobiť všeobecný ekvivalent.
Spoločenská činnosť všetkých ostatných tovarov vylučuje teda jeden určitý tovar, v ktorom všetky tovary vyjadrujú svoju hodnotu. Tým sa stáva naturálna forma tohto tovaru spoločensky platnou ekvivalentnou formou. Týmto spoločenským procesom sa funkcia všeobecného ekvivalentu stáva špecifickou spoločenskou funkciou vylúčeného tovaru.
Takto sa tento tovar stáva peniazmi.
"Budú jednomyseľní a svoju silu i moc dajú šelme."
"A nikto nemohol ani kupovať ani predávať, ak nemal znak, totiž meno šelmy alebo číslo jej mena." (*Apokalypsa, Zjavenie Jána, kap. XVII, 13, kap. XIII, 17)
K. Marx, Kapitál, Kniha prvá, Proces výroby kapitálu
10. 5. 2015   MV
Naozaj si nikto nedopestuje vlastné potraviny a dokonca sa mu ani nechce, radšej vedie kmeňové vojny a potom hľadá cestu ako sa preplaviť cez Stredozemné more. Miesto toho, aby sa tam vytvorili bezpečné utečenecké centrá a vyhnali to všetko na pole, naše peniaze chcú míňať celkom neracionálne a tu budeme oplakávať, že sa nedá na penziu ani zarobiť ani ušetriť pre infláciu.
10. 5. 2015   WannabeeP
A SUVISI TO SO ZDRAVIM I SAMOVRAŽDAMI
VEĽKÁ MIERA CIVILIZÁCIE
Jsme tou nejbohatší zemí na světě... a přesto tou nejméně zdravou. Jsme příliš těžcí, se spoustou faldů, s mnoha zubními kazy, navzdory fluoridaci naší vody a zubních past. Naše trávicí ústrojí se chová jako osmiválcový motor běžící jen na pět válců, pokašlávaje díky špatným svíčkám, směsi a vadnému karburátoru. Trpíme neurózou a vysokým tlakem. Naše srdce ani hlavy nejsou takové, jaké by měly být. Cévními chorobami trpíme v době, kdy by měl být náš výkon nejvyšší... na vrcholu života. Dokonce i sebevražda patří k častým příčinám smrti. Trpíme přemírou nemocí z přemíry civilizace.
MUDr. Herbert Ratner - USA
10. 5. 2015   WannabeeP
PRIVEĽA CIVILIZÁCIE
Znenazdania prichádza chvíľa, v ktorej spoločnosť upadá do barbarského stavu; akoby ju hladomor a všeobecná ničivá vojna boli pripravili o všetky existenčné prostriedky; zdá sa, že priemysel a obchod sú zničené - a prečo? Pretože spoločnosť má priveľa civilizácie, priveľa existenčných prostriedkov, priveľa priemyslu, priveľa obchodu. Produktívne sily, ktoré má naporúdzi, neslúžia už rozvoju buržoáznych vlastníckych vzťahov; naopak, príliš zmohutneli pre tieto vzťahy a tieto vzťahy im prekážajú; a len čo produktívne sily prekonajú tieto prekážky, uvádzajú celú buržoáznu spoločnosť do chaosu, ohrozujú existenciu buržoázneho vlastníctva. Buržoázne vzťahy sa stali priúzkymi pojať bohatstvo, ktoré utvorili. - Čím prekonáva buržoázia krízy? Jednak násilným ničením veľkého množstva produktívnych síl, jednak dobývaním nových trhov a dôkladnejším vykorisťovaním starých trhov. Teda čím? Tým, že pripravuje všestrannejšie a mohutnejšie krízy a zmenšuje prostriedky, ako krízam zabrániť.
MARX, Komunistický manifest
10. 5. 2015   WannabeeP
Problém je inde. Je to problém vytvorený našou bielou kapitalistickou civilizáciou. Prinútením Afriky k pestovaniu monokultúr, dovozom kapitálu 1 mld dolárov a vývozom dvoch...
Čo vraví K. Marx heslom
"Proletari všetkých krajin spojte sa!"?
Ty na hranici biedy žijúci proletár Juhu Ameriky, vytínajúci dažďový prales na obývačku z masívu pre dobre zarábajuceho proletára Severu Ameriky, ty na hranici života prežívajúci proletár Afriky pestujúci obilie na biopalivo pre SVU proletára Severu v Europe ... spojte sa, lebo vaš zaujem je spoločný. Sloboda pre všetkých, s čistým vzduchom, priezračnou vodou a pôdou rodiacou dostatok pre všetkých.
20. 5. 2015   Szekeres
Ano! Chudaci severu, nenechajte sa postvat proti chudakom juhu. Chudaci bieli, nenechajte sa postvat proti chudakom farebnym, alebo sikmookym. Chudaci bohatychh krajin, nechajte sa postvat proti chudakom chudobnych krajin. To, ze mate vdaka davkam a pozickam zdanlivo viac, neznamena, ze mate dostojnejsie postavenie v spolocnosti, a nebodaj lepsie vyhliadky do buducnosti. Nenechajte sa manipulovat establishmentom...a ich poslusnymi a vsetkehoschopnymi bacharmi!!
10. 5. 2015   WannabeeP
PROLETÁR SEVERU ČO SA DEJE PRI NÁKUPE RUŽÍ Z AFRIKY
POMOHLO BY NEKUPOVAŤ RUŽE Z AFRIKY?
"Farma (v Keni), na ktorej pracujem, má štyri hektáre. Zberáme kvety každé tri hodiny, sto tisíc ruží denne. Používame rad chemikálií, ktoré urýchľujú rast, "opisuje 27-ročná Caroline, ktorá nemá potuchy, ktoré chemikálie sa na urýchlenie rastu aj proti škodcom používajú. „Máme ochranné odevy, rukavice a čižmy. Tie sú však rýchlo deravé. Počula som, že niekoľko ľudí dokonca vinou chemikálií zomrelo, iní odchádzajú s poškodeným zdravím. Mám vleklé kožné problémy, ale keby som sa sťažovala, vyhodia ma, "dodáva Marry. Podľa nej je najhoršie obdobie pred sviatkom svätého Valentína. Dopyt z Európy rastie a manažéri kvetinových fariem prestávajú dodržiavať aj niektoré mäkká pravidlá. Pracujú tu aj tehotné ženy, predčasné pôrody sú takmer pravidlom. Deti nie sú zdravé. Aj moja dcéra je stále chorá. Myslím si, že je to spôsobené používanými chemikáliami.
... Kvetinový biznis navyše prilákal k brehom jazera veľa ľudí. Len na kvetinových farmách pracuje sto tisíc žien. Ak pripočítame aj rodinných príslušníkov, ide o pol milióna ľudí. V okolí ružových fariem tak vyrástli nové dediny. Bez kanalizácie, bez čističiek. Všetok odpad prúdi priamo do jazera Naivasha.
Vývoz elektronického odpadu do Ghany urobil z tejto krajiny stoku. Rieky sú otrávené ťažkými kovmi.
10. 5. 2015   Lolo
Podla mna, problem je v tom, ze ako "Socializmus" z vedenim konamcov, tak aj "kapitalizmus" potrebuje z masy ovcanov vzdy vytvarat stado. Stado sa vzdy lepsie ovlada, manipuluje, prepravuje, selektuje, vedie na porazku, mnozi, nemusi sa ustajnovat, zomknute vydrzi zimu atd..
To je hlavny dovod, preco za rezimu minuleho, tak dnesneho, je doleziat otazka nesamostatnosti a poslusnosti stada.
Je to dolezity moment, ktory urcuje cele dejiny.
Tazako je totiz vladnut jednotlivcom, alebo svojbytnym jedincom, ktory su uvedomely, ako zahanat stado a riesit len pohyby, vcelku predvidatelne v spravani stada.
Navyse potreba prikrmovania sa znizuje, priamoumerne ploche, kde sa stado pasie. Vytaznost a dojivost je vzdy vyssia, tam, kde stado spasa prirodne zdroje a netreba ho dokrmovat drahymi krmivami.
Zanedbanim zdravotnej starostlivosti sa stado moze selektovat od slabsich jedincov, akorat treba zavcasu rozpoznat mozne choroby, aby sa zbytocne neprenasali do stada. Ponechanim starsich kusov v stade, sa prejavi socialna empatia stada, takze sa spomaly cely proces pasenia a udrzovanim starsich kusov, sa mladsie aspon tak rychlo nemnozia.
atd..
Komanci, ani ich nasledovnici, nevymysleli nic prevratne, ani svetoborne, ide len o stadovitost.
Za totaca, aby sa nam nskratili zili, mali sme normovacov,(z hujerkami) alebo STBakov a ty nas udrzovalli v strachu v ohrade a nutili plnit plan na 120%, mavat mavatkami, na prehliadne, patricne rychlo, ale vznesene.
Dnes maju na to paky ekonomickeho utlaku, dani a odvodov, kedy dojenim, cicanim jednotlivca, sa posudzuje kvalita daneho kusu a v ramci moderny si stajne i bitunok stavia dobytok dnes na uver, na rozdiel od minulosti.
Najkrajsie to vystihuje Zvieracia farma od Georga Orwella.
Tak sa len opakuje donekonecna cely cyklus farmy, cele veky.
https://www.you tube.com/watch?v=i-3A 5DJjG4U
10. 5. 2015   WannabeeP
Ty rozmýšľaš ako hujer.
Komunizmus je prirodzenou budúcnosťou ľudstva. Je to bezštátie. Ešte ho nikto nezažil.
10. 5. 2015   xixo81
Bolsevici ho budovali 70 rokov a skoncili nutnym krachon. Je to utopia a nikto ho nikdy nezazije.
10. 5. 2015   WannabeeP
Komunizmus sa nedá zaviesť. Raz sa to stane. Kapitalizmus na tom kontinuálne pracuje.
10. 5. 2015   xixo81
Nestane. Ludska zavist je ovela silnejsia, ako akakolvek teoria.
11. 5. 2015   apoliticky
xixo81...ale stane sa...ci to vchces alebo nie...komunizmus pride... ruka v ruke s myslenim ludi...rovnako pride aj nesmrtelnost...v dnesnej dobe? ...lakomstvo, nahananie za majetkami...triedne rozdiely...v buducnosti toto nebude...jedinou hodnotou bude to co clovek dokaze, co je v nom... nie peniaze...a nesmrtelnost bude pre vsetkych... je to ruka v ruke s vyvojom ludstva...zial my sa toho nedozijeme...zijeme este v nedokonalom kapitalistickom svete... ja viem... pre mnohych to znie ako utopia...ved aj v stredoveku keby ste sa objavili s mobilom...tiez by to bola utopia a skoncili by ste na hranici ako bosoraci... cize ako som napisal... komunizmus bez triednych rozdielov a nesmrtelnost...raz pride...ale ruka v ruke s vyvojom intelektu ludstvA.
10. 5. 2015   Lolo
Neviem ako si prisiel na to, ze rozmyslam ako Hujer, ale ja nemam stopky "TAG Heuer" a nestal som nad ludmi so stopkami v rukach a nenormoval som.
Pamataj na moje slova chlapce, ze stadovitost, je zakladom ovladatelnosti masy ludi.
Samostatnost nevyhovovala v mysleni ani komousom, ani kapitalistom.
Pretoze na jednej strane komanci stale tarali o inovaciach a rozvoli a podpore napadov, ale beda, pokial ten napad mal nejaky vyssi princip, ktory nebol pochopotelny pre VUML hlavy.
kapitalizmus tvrdi, ze individualita a uspech jednotlivcaje dany pricinenim sa najma sikovnostou onoho jednotlivca, ale tie chrbty po ktorych sa splha a mrtvoly, na ceste za uspechom, su asi neviditelne.
Ale asi to tak ma byt.
10. 5. 2015   anonym
Problémom Slovenska je, že nemáme žiadané suroviny - napr. ropu (možno na Zemplíne, ale miestni občania sú proti), urán (možno pri Košiaciach, ale opäť miestni občania sú proti, a zároveň nevyrábame unikátne výrobky, pričom "bryndzové halušky" unikátny výrobok nie je.
10. 5. 2015   WannabeeP
Problémom Slovenska je neuvedomenie si súvislostí.
10. 5. 2015   anonym
Problemom Slovenska su luzy, ktore nic nerobia len spamuju diskusie po nete:))))))) Co si socka alebo invalid, to nemas nic lepsie ako to vypisovanie nezmyslov?
10. 5. 2015   WannabeeP
A PREčO NEZMYSLY PíšEš TY?
1/1