Názory čitateľov


Názory k článku:
Chápadlá chobotnice dosiahli na starý kontinent: Prečo má v Európe čínsky kapitál zelenú?

25. 3. 2015   anonym

Nič čudné, dalo sa to čakať. Ak "chobotnica" tak len výmenou za Chobotnicu dolárovú. Nám to môže byť jedno, len USA má z toho problém....
25. 3. 2015   KonVoj
Kto, alebo čo je Bloomberg a prečo Bershidsky straší Čínou ? To čo autor píše v súvislosti s Čínou sa deje v rámci globálneho trhu. Prečo tento globálny trh odrazu nie je dobrý pre Európu keď sa do neho zapojí Čína ? Prečo bol dobrý pri všeobecnej privatizácii v štátoch strednej a východnej Európy, keď sa tieto štáty v podstate obrali o zdroje ? Odpoviem - v prvom prípade to ohrozuje americké záujmy v Európe a z toho je aj pán Bershidsky nervózny. V tom druhom to bolo OK a v súlade s ich dlhodobou stratégiou. Aj tu sa prejavuje výrazná dvojtvárna politika USA. Dobré je len to čo je ekonomicky, strategicky aj vojensky výhodné pre USA. Nejaká Európa, či iné časti sveta sú im ukradnuté ( presnejšie - radi by ich ukradli ).
25. 3. 2015   b
myslim, ze usarope zacina uplne harasit, zrejem chce vytvorit nieco ako kedysi cina, risu stredu a uzavriet sa pred svetom..a za par rokov zisti ze oproti zvysku sveta je skanzen :D
25. 3. 2015   Murkoslav
Ale veď Čína musí tie nakúpené americké doláre niekde minúť. Na čo by im boli bezcenné papiere ? Tak proste kupujú všetko čo je hmatateľné a má reálnu hodnotu. No a chamtiví a krátkozrakí európania vymieňajú majetok za papieriky. Len aby ich potom niekto od nich aj prijal, keď budú chcieť niečo za ne kúpiť.
25. 3. 2015   Lolo
Ono je to inak.
Alebo nejak tak, ze cina povazuje vsetky svetove patenty za vlastny "open source", pretoze vsetko dobre pre jednotlivca, je dobre pre vsetkych, najma ked sa na tom da zaryzovat.
Problem cinskeho kapitalu a hrozba ciastocnej, alebo uplnej privatizacie alebo cinskych investicii spociva presne v tom, co sa stalo aj u nas po 89'.
Proste funkcne, alebo nefunkcne podniky sa cez rozne zaujimave kapitalove okluky dostali do likvidacie, patenty a rozne vzory priemyselne bud zmizli, alebo sa stratili a ked nic ine, tak sa aspon zlikvidovala konkurencia a bolo vymalovane, socialny aspekt problemu zostal na krku statu, stat ten problem iba rozdrobil na drobne a rozhadzal medzi vsetkych nas (socializacia problemu) a mame co mame. Dezindustrializovan y a odpolnohospodareny Slovakistan, krajinu, kde vladne kleptokracia na zvyskoch biedy par hlupakov, co este su schopny platit dane z nicoho co zarobia.
Podobna perspektiva caka aj ine krajiny, ktore predaju vlastne podniky, alebo umoznia kapitalistom naozaj kapitalizovat a predat podnik, ktory zivil (zdieral) ludi domacich. Podnik zmizne, alebo sa zavedu nove cinske pravidla..
A to bude srandy kopec.
25. 3. 2015   etpozemstan
Vedeli sme to aj v 89 roku, ale nič sa nezmenilo :(
Predaj podnikov začal možno v dobrej myšlienke, ale skončil v zlých rukách. Neskôr išlo len o úplatky a kontá v zahraničí. Dnes už len o posledné vyciciavanie spoločného majetku v snahe ukradnúť z posledného čo sa len dá. A výsledok vidíme okolo seba...
25. 3. 2015   ja111
Bacha na cinanov. Nie preto ze su momentalne ekonomicki prilis silni, ale preto ze cina nerespektuje ziadne medzinarodne pravidla a otvorene falsuje a kradne co sa da. Je to komunisticka podvodnicka velmoc ktora sa dastala na financne vysoku uroven vdaka otrocky lacnej pracovnej sile a vykradaniu patentov.
25. 3. 2015   cinsky kapitalista
alebo len nie su taki sprosti, aby si svoj trh nechali zaplavit a kolonizovat sa len tak bez protihodnoty...a tou je okrem ineho aj know-how...my sme sa nechali len tak a dostali sme how-no
1/1