Názory čitateľov


Názory k článku:
Svet starne, prečo tomu nevenujeme dostatočnú pozornosť?

3. 3. 2015   Evo Morales
tak si to zratajme..vykladna skrina slov. kapitalizmu - Bratislava
.
median. mzda 800-900 brutto resp 600-700netto
3i exsocialist. za babku sprivatizovany panelak - 600e
sukromna skolka (stanych malo, pravicove reformy vzali) - 300e
sunar, plienky, dupacky, lekari (s 20% dph) - 300+
.
.
a v zapadnom svete je posl. 30-40r dlhodoby trend podobny cize zbedacovanie kedysi sirokych strednych tried...staci pozriet vyvoj cien nehnutelsnoti, vzdelania atd vs. realnych prijmov...este stale sa cudujeme, preco demografia stagnuje ?
3. 3. 2015   Lolo
Svet starne preto, ze nieje miesto pre mladych a nemaju z coho vytvorit funknu rodinu.
Pretoze je nadbytok mladych, je nadbytok aj starych.
Ale ludi je vseobecne nadbytok, niekto ak sa nepostara o reprodukciu, iny sa postaraju o redukciu.
A to je vecny kolobeh dejin.
3. 3. 2015   Jaroslav
V každej krajine existuje obrovský počet už dnes nevyužiteľných pracovných síl. Snaha zamestnať ich čo možno najviac brzdí technický pokrok - procesy automatizácie a robotizácie. Rast HDP by nemal byť cieľom. Žiaduce je primerané uspokojovanie životných potrieb občanov, ich orientácia na aktivity životne dôležité, ale dnes zanedbávané nakoľko sú neziskové. Treba vyriešiť hlbokú reformu rozdeľovania na báze podobnej DPH. Globálni oligarchovia nevyvolajú dopyt a rast ekonomiky.Koncentrá cia majetkov a bubliny z nevyužiteľných "zdrojov" z tzv."uvoľňovania" len neodvratne privolávajú globálny konflikt.
3. 3. 2015   MV
Áno, príjmová polarizácia odsekla spotrebu, gigantické machinácia s daňami pri nadnárodných spoločnostiach podkopali európsky sociálny model. Každý nemôže podnikať a len 10% ľudí ma nato, aby mohli pracovať v nadstavbe spoločnosti napríklad vo výskume.
4. 3. 2015   anonym
To je prvda, žiaľ, mimo reality. Nikto nechce uspokojovvať potreby ľudí - iba ak sa za tých ľudí považujú investori, filantropi a iní okrádatelia ľudstva. Tí si svoje potreby uspokoojujú na úkor zvyšku sveta špekuláciami, manipulovaním celých ekonomík, vojnami, ktoré im vynesú miliardy - čo na tom, že tisíce ľudí prídu o život, desiatky tisíc o strechu nad hlavou resp. o všetko... Jedno percento obyvateľov sveta vlastní 95% jeho bohatstva - a zhoršuje sa to. Ibaže oni sú tí, ktot rozhoduje - alebo manipuluje. Spokojní ľudia by ich mohli pr
estať poslúchať, mohli by sa odmietnuť nechať ďalej vydierať, mohli by sa prestať báť o zajtrajšok, lebo veď krízy, hraozba "ozbrojených konfliktov", globálne otepľovanie, vyčerpanie ropy, málo plynu, silné mrazy napriek otepľovaniu, utopenie pobrežných končín sveta stúpajúcimi moriami... Strach, hlavne existenčný, je špičkovým nástrojom na ovládanie ľudí. A takto je to efektívnejšie, než hroziť človeku osobne zbraňou. Spokojní ľudia...
3. 3. 2015   Posudzovateľ
Keď čítam príspevky o takzvane "zhoršujúcej sa demografii," mám pocit diskriminácie všetkých ľudí nad 40 rokov a mám na mysli aj Slovensko.Fakt neviem o žiadnom demografickom probléme - ľudia boli a budú v takom veku ako sa dožijú. Dreť môžu aj roboty. Zdroje sú obmezené a preto žiadna populácia nemôže rásť do nekonečna, ak nemá nastať konflikt svetových rozmerov. Ani najväčšie krajiny ako Kanada nechcú prijať ekonomických imigrantov, ktorí im nepomôžu s odbytom produkcie. Ľudí je pre kapitalistický trh práce veľa a tí nad 50 rokov už na ňom podľa dnešných kritérií nemajú šancu.
3. 3. 2015   byvalu spotrebitel, dnes prezivajuci
ak mas pocit, ze ponuku, produkciu a hlavne dopyt vytvara masa dochodcov (a so slov. dochodkami), tak potom ti demografia a jej dopad na ekonomiku fakt vela nehovori
4. 3. 2015   Posudzovateľ
Odkazy na demografiu považujem za pohodlnú a univerzálnu výhovorku politikov, ktorá bude ešte dlho platná a mediálne trvalo podporovaná.Ešte v päťdesiatych rokoch malo Slovensko 3 milióny obyvateľov a prežilo. Kto vlastne na Slovensku pociťuje za posledných 25 rokov nejaký demografický problém? Nezamestnanosť, neuplatniteľosť vzdelania, mladí ľudia sa snažia emigrovať a dôchody sa budú musieť viazať na objem vyplatených miezd inak to pri robotizácii vo výrobe nepôjde. Spotrebu skutočne začínajú robiť dôchodcovia napríklad v Nemecku a vyplýva to aj z predložených grafov, pretože je to početná skupina s tvalým príjmom a bude sa im prispôsobovať aj ponuka na trhu, možno nájdu záľubu aj v elektronických čítačkách kníh. Máš pravdu, demografiu považujem len za mediálnu tému, ktorá je cielená na pudy, tak sa masa najlepšie ovláda. Slovensko je z hľadiska zmestnateľnosti ľudí úplne nasýtené.
3. 3. 2015   luboslav
z čoho budeme deti živiť , keď mať dieťa je luxus ????
Len som potom zvedavý kto bude živiť dôchodcov ? Obyvatelia Luniku to asi nebudú.............
1/1