Názory čitateľov


Názory k článku:
Roboty prevezmú prácu: Začnite si už teraz šetriť, môžete prísť o plat

8. 3. 2015   pit
mam zhruba 20 rokov do dochodku,...
ktory aj tak nedostanem od statu,...
a mam si nasetrit na zivot pre mna a rodinu,
ktoru mam zalozenu...
hehe...
kapitalistan... ???
zavru nas do koncentraku,
a budeme tam drzat hubu
za hlt zranice?
4. 3. 2015   Karol Jungman
To neznamená, že možem prísť o plat, ale že kapitalizmus má záverečnú.
To čo je ?!?!?
Že človek bude pre ľudskú spoločnosť nepotrebný, nie, nie, nie.
Taký systém, ktorý robí človeka v ľudskej spoločnosti nepotrebného je nepotrebný!
Keď stroje preberajú podstatnú časť ľudskej práce je to signál, že možeme začať s budovaním komunizmu. Komunizmus - systém bez súkromného vlastníctva, bez vlády nejakej, alebo nejakých politických strán riadený priamou demokraciou, teda komunitou.
2. 3. 2015   diletantsky clanok
Preco je svk montovna? Pretoze zaplatit len nakupnu cenu robota na jednoduchy ukon stoji tolko, ako zaplatit ludskeho pracovnika na 5 rokov aj s odvodmi. V tom nie je zahrnuty programator a nasledne support. Takze nie, roboty nikomu pracu nevezmu lebo sa viac oplati zamestnat armadu otrokov ako nakupit roboty.
Nehovoriac, ze 5 rokov je dost dlha doba na to, aby sa zmenil vyrobny postup/suciastka, aby sa musel robot preprogramovat - alebo zmenit jeho HW sucasti, co znovu nie je lacnejsie ako clovek.
1. 3. 2015   sveto
Po zhliadnuti dnesnej reportaze o modnej prehliadke v nejakych televiznych novinach mi napadlo, ze tie modelky sa pohybuju a tvaria ako roboty. Takze keby ich nahradli robotmi, tak si to nikto ani nevsimne :-) a niekde som pocul, ze modelky celkom dobre zarabaju, tak by niekto mohol poriadne usetrit :-D
1. 3. 2015   sahmo
ked ludia pridu o pracu a nedostanu peniaze tak si nic nekupia a vsetko co vyrobia roboti tak sa nepreda a tym padom ani majitelia firiem nezarobia.ludia musia mat peniaze aby fungoval trh
1. 3. 2015   kakadoo
Odpovedou na automatizaciu je tzv. "zakladny prijem". Vid youtube.
1. 3. 2015   monnco
ze sa nemusia ludia bat o pracovne miesta? ved sa to uz davno deje...napriklad v jednom podniku co som zvykol cez prazdniny brigadovat 3 ludi nahradili 2 roboticke ramená.
1. 3. 2015   Lolo
Roboty nemusia byvat, nemusia jest, nepotrebuju dovolenku a ked su vypnute, tiez sa nic nestane.
Treba si precitat od K. Capka knihu R-U-R, otca pomenovania robot, pre vyrobny automatizovany stroj.
Otec mena Robot uz v dobe, ked roboty, ani androidi, neexistovali, popisal cely hlboky socialny aspekt celej tezy ludia vs. stroje.
Na celej veci, ani socialnom aspekte, sa nic nemeni, ani po 93 rokoch od vydania tej dramy.
Principom je zakladna myslienka, ze najprv ludia vymyslia stroje, ktore su schopne vykonavat za nich tazku pracu, potom ich zacnu pouzivat vo vojnach proti sebe, ako zbrane a nakoniec to aj tak nedopadne dobre.
Precitajte si sami, nakolko sa ta dnesna doba, podoba do vlastne celkom podrobnych detailov tej vymyslenej, od K. Capka.
p.s.
Peniaze ktore usetrite, vam budu ukradnute statom a kleptokraciou, lebo budu chybat systemu.
Ak si zacnete setrit okrem dochodku, este aj na dobu moznej nezamestnanosti, tak potom pocybujem, ze bude mat vatsina co jest.
Alebo inak povedane, ked dnes vatsina ludi splaca svoj zivot na splatky, byvanim pocnuc, po auta nekonciac, co sa stane ked nebude mat nejaka vatsia skupina ludi peniaze na splacanie dlhu?
Bude mat problemy prezit a nie este setrit. A to je vlastne realita, o ktorej sa mlci, ale celkom nahlas.
1. 3. 2015   Stefan
Film I Robot je nie az tak vzdialena buducnost :-)
2. 3. 2015   Venom
Lolo nie je to tak celkom pravda. V momentalnom spotrebnom systeme to jednoducho nebude mozne.Ten je totizto nastaveny na spotrebe. Ak poznas zakladny princip dnesnej ekonomik. je ti to jasne. Idea je sice hroziva ale ako to uz niekto napisal darmo budu spolocnosti setrit na mzdach a znizovat naklady ked ich vyrobok nebude mat kto kupovat lebo ludia nebudu mat peniaze. Tym sa de facto sami pripravia o prijem a skrachuju taktiez.Nie je nahoda preco sa dnes najme elektronike vyrabaju veci na jedno pouzitie ktore sa ti po zarucnej dobe takmer ihned pokazia.Pretoze potrebuju aby si nakupovalm opat a opat.Z toho dovodu sa dnes nevyrabaju kvalitne veci ako v minulosti. Podla mojho nazoru roboti mozu byt pre ludstvo prinosom. Ale nie v tomto monetarnom systeme ktory je zalozeny na zacorovanom kruhu. Roboti mozu ludstvu priniest efektivnu pracu s niekolkonasob. zvysenim produkcie co niekde v potravinarstve znamena znizenie alebo odstranenie hladu a nedostatku potreavin. V stavebnictve lacnejsie byvanie v skolstve lepsie vyucovanie a v zdravotnicte lepsie lieky. Len samozrejme by tento system musel byt zalozeny na niecom inom ako peniazoch...
1/3staršie