Názory čitateľov


Názory k článku:
Stopercentné hypotéky miznú: Vo vybraných bankách ešte máte šancu, podmienky ale pritvrdili

27. 2. 2015   M.
Jedno mi je divne, ze vobec Banky poskytuju v Slovakistane vobec nejake hypoteky a uvery, v ramci menovej unie.
V pripade posudku pre ziskanie hypoteky v % pomere prijmov, posudenia regionu, ale aj prijmov, vatsina Slovakistancov pada do kategorie chudobnych a podpriemerne prijmovych obcanov europskej unie.
Takyto socialne vyradeny obcania, z principu nemaju mat narok, a uz vobec nie, za podmienok preplatkov pokuty a roznych navyseni a znevyhodneni uverov (vydieranie a uzera) pre nakup nehnutelnosti, ktora je v cenovej kategorii luxusneho tovaru v pomere ku cenam bytov, obytnej plochy, alebo aj trvale neobyvatelnych apartmanov.
Presnejsie ako tu niekto spominal, ak ma prijem v hlavnom meste z partnerom dokopy 2500eur/mesacne, v o vatsine vyspelych statov eurozony, spada do kategorie socialne odkazanych, z podpriemernym prijmom.
Spekulacia v pripade kupy niekolkych bytov, a vylepsenie si prijmu na rozdiele medzi splatkami hypoteky/uveru a prijmu z najmu, by presla v inych statoch EU len vtedy, keby dotycny zalozil spolocnost, alebo firmu. Fyzicka osoba, ktorej by z pozicie socialne odkazaneho obcana, doslo z dovodu prijmoveho nedostatku, alebo problemu pri splacani hypoteky, by sa mohla dostat do situacie, ze by jej boli odnate vsetky byty a ostali by na ulici, toto v Slovakistane je mozne a zakonne neochranuje takehoto ovcana pred odnatim a vystahovanim.
V zahranici, by zas nemalo byt umoznene, aby sa dostal takyto obcan do podobnych problemov tym, ze by mu nemali byt poskytnute podobne financne prostriedky, ktore su urcene na individualnu investiciu, ktora je rizikova, uz len tym, ze prijem partnerov, alebo jednotlivca je pod hranicou chudoby v priemere EU.
To nieje vtip, ale realita.
Preto mi je divne, ze baknky a v nich sediaci bankstri, poziciavaju ochotne, ruka v ruke z developkarmi peniaze, najprv na investicne celky, akym su bytove domy a nasledne hypoteky, ktore maju zabezpecit byvanie ludom, ktory vzhladom na svoj prijem, alebo oblast kde ziju, pripadne stat, kde existuju nejake tabulky priemerneho a minimalneho prijmu, nedokazu realne splatit zo svojho prijmu pohladavku, ak tak v priebehu splacania, hrozi existencny kolaps.
A este jedna vec je neuveritelna, ako je mozne, ze banka, ak je investorom, alebo poskytovatelom uveru, ako nepriamy investor vystavby je vlastne nepriamym vlastnikom nejakeho objektu, alebo ma nanho zalozne pravo.
No poskytnutim uveru inej banky na kupu nehnutelnosti, si dalsia banka vytvara zalozne pravo na onu nehnutelnost.
Ak dojde ku konecnemu pruseru, potom sa bude ako riesit arbitrazny spor? Fuziou a pomerovym vlastnictvom?
Alebo radsej sa pozeru bankstri navzajom??
Nieje netypicke, ze jeden objekt vlastni v zaloznom prave aj niekolko bank.
Co potom??
26. 2. 2015   bvr86967@qisoa.com
Super hypoteky budu dostavat menej ludi.Cize v konecnom dosledku sa budu predavat menej nehnutelnosti a ceny tym padom pojdu dole.
26. 2. 2015   frido
nechcem vediet kto to bude platit ked padnu ceny nehnutelnosti aj ked vsetci rataju ze budu rast
to budete az tak kvicat blahom ze jej ako je nam dobre ako sa pekne tlacime
26. 2. 2015   saparat
Koncom roka chcem zobrať hypotéku na 3 byty (do 200 000 EUR) a potom ich chcem prenajať... pričom hotovosť nemám, ale vlastný byt chcem použiť ako zábezpeku (cena cca 50 000 EUR). Chcem do toho zamontovať aj hypotéku pre mladých. Hrubý príjem mňa a priateľky je 2265 EUR mesačne, teda potrebujem aby do konca roka priemerná mzda o pár eur vzrástla. Je tu niekto, kto sa v tom vyzná? Akceptuje banka takéto požiadavky?
26. 2. 2015   x
ak si chces zobrat cca 200 tis eur, 50 tis byt ti ako zabezpeka nestaci. banka ti zalozi byty ktore si kupis, ale vypada to na cistu spekulaciu a banky nie su sproste... navyse ti prispevok pre mladych nedaju, lebo si prekrocil prijem, a tusim ze davaju zvyhodneny urok len na uver do 50tis eur.
26. 2. 2015   saparta
To je samozrejmé, že aj tie 3 byty ktoré kúpim banka založí. Svoj byt chcem použiť namiesto hotovosti.
Ano, zvýhodnenie by bolo len na sumu 50 000 na ostatnú časť úveru bude úrok bez prémie.
V čom spočíva tá čistá špekulácia.
26. 2. 2015   x
byt namiesto hotovosti, to som este nepocula... spekulacia v tom ze kupim 3 byty a idem ich prenajat. ci sa to oplati-pochybujem. na urokoch preplatis to co na najme ziskas. ak chces len investovat ja by som kupila len 1 vacsi byt a ten prenajimala.
26. 2. 2015   saparat
Na nájomnom z 3 bytov budem mať 600 EUR príjem. čo mi zaplatí 80% hypotéky. Predpokladám, že ak mi úver zaplatí niekto iný tak sa to oplatí.
Nie som v tejto oblasti zbehlý, ale stále nerozumiem v čom spočíva špekulácia. Ak mi banka dá hypotéku, je moja vec čo s bytom, alebo bytmi spravím, nie?
26. 2. 2015   x
samozrejme ze je jedno co s tymi bytmi budes robit, ale banka ked sa pozrie ze chces 3 byty naraz nemusi ti uver schvalit...vlastne som nepocula o nikom ktory by chcel jednym uverom viac bytov pokryt.
600 eur je najomne, ktore ti daju cash alebo zisk po odpocitani najomneho?
26. 2. 2015   saparat
nájomné 200 - 250 EUR + energie. Tak to tu beží pri 2 a 3 izbových bytoch.
26. 2. 2015   x
tak z toho si odpocitaj este najomne ktore zaplatis ty spravcovi, co je najmenej 130eur.(energie myslis plyn, elektrika, alebo aj teplo a voda?,bo to su velke polozky) ak najomne chces riesit oficialne zaplatis este aj nejake tie odvody... musis ratat ze obcas budu problemy s najomnikmi, napriklad ze ziadneho mat nebudes,alebo ze treba zainvestovat do bytu.
26. 2. 2015   Martin
Nieje banke jedno co budes s bytom robiť pokial ho daš ako zabezpeku a ty ich musíš dať. V každej zmluve je klauzala, že ak chceš byt prenajímať potrebuješ súhlas banky. Inak to vieš robiť len na čierno a pri troch bytoch a závistlivcoch ťa velmi rýchlo niekto bonzne...
26. 2. 2015   saparat
Ok, uvidím čo ukáže konkrétna situácia v bankách. Nemám záujem ani dôvod uvádzať nepravdivé informácie, teda to, že chcem byty prenajať banke nebudem tajiť. Každopádne môj cieľ je aby 3 byty boli o 30 rokov moje. A to bez splácania úveru nepôjde.
27. 2. 2015   maTooB
Banka ti ziadny uver na 3byty neda a je jej jedno co s nimi v planujes, lebo z tvojho prijmu ti tolko uverov nevyjde. Rovnako ako by ti pri tvojom prijme nedala hypoteku na 1 byt v cene 200 000,-eur.
Si naivny ;)
26. 2. 2015   x
este doplnim, ze oplati sa citat na internete stranky bank, zistit si uroky, popripadne postupne nezavazne navstivit banky a tym zistit nejake informacie.
26. 2. 2015   saparat
Určite, keď to bude aktuálne obehnem všetky banky, prípadne navštívim nejakého poradcu.
27. 2. 2015   michal.makovnik@bcas.sk
Hypotek si mozes zobrat aj 10, ak to vzhladom na prijem a velkost splatky budes zvladat splacat z pohladu banky. Z tych cisel je uver 200.000 na 30 rokov pri sadzbe 2,1% so splatkou 750 eur a s novymi pravidlami pri testovani 4,1% so splatkou 966 eur. Pri 2.265 v hrubom mate okolo 1.634 v cistom, co je so splatkoi 966 eur tak tesne, ale myslim ze vcelku priechodne. Este vyuzijes na 50.000 eur mensiu splatku na hypoteku pre mladych. Podla mna skvely biznis plan ako sa zabezpecit na dochodok za predpokladu ze to vies prenajat, musis sa o to starat celych 30 rokov. Miso
27. 2. 2015   Peter Ďuriš
Krasny den,
je pravda, ze banka to moze povazovat za spekulaciu, ale to je iba vec pripravy. Osobne vidim vasu hypoteku takto:
S vyskou uveru som si vzhladom na vase prijmy nie az tak isty, nakolko od 1.3.2015 ide do platnosti usmernenie NBS, ktore sprisnuje pravidla. Ziadatel o uver sa na zaklade tohto usmernenia kvalifikuje na nizsiu vysku uveru ako doteraz. Pozitivne vsak je, ze ste dvaja a od 1.4.2015 sa zvysuje hranica pre ziskanie SPM. Osobne by som tento pripad riesil cez dva uvery, ale to viem posudit az ked by som mal viac info. Zaroven existuje zakonny sposob, ako ziskat prispevok banky aj na ciastku vysiu ako 50.000,-eur.
Peter Ďuriš - hypotekarny poradca
1/1