Názory čitateľov


Názory k článku:
Kríza nehnuteľností: Vitajte doma, toto je váš nový dom postavený 3D tlačiarňou

31. 1. 2015   M.
Podla mna je to o tom, ze stavebne firmy typu Jozko-Ferko-Karol-G ejza-Dezider, nebudu schopny konkurovat z technologickym vybavenim, ktore vleze do stareho jumpera, ako stavbari domov, konkurencii velkej firmy, ktora donesie na zakladovu jamu 3D tlaciaren a vytlaci celu hrubu stavbu na mieste, zbali sa pojde zas dalej..
Co sa ale nezmeni, budu bezne zakladne momenty stavby, ako hydro a termoizolacia zakladovej dosky, stavba krovu, strechy, dokoncovacky okien a tp.
Tak isto aj vnutorne istalacie, rozvody, vetranie, kanalizacia, kurenie atd..
Otazka je, ci pri dnesnej standarnej technologii nebude lacnejsie konvencna stavba murovana, alebo skeletova, ako tlacena..
Mozno nejaky "kralikarensky" bytovy komplex asi vyjde lacnejsie, pretoze ta hruba stavba sa sklada z montaze tej "tlaciarne" a zasobovania stavby armaturou a sypkou hmotou do zasobnikov.
Vsetko ostatne sa asi moc nemeni..
To iste platilo o stavbach z liatych zmesi a strateneho debnenia. Na miesto 3D tlaciarne sa stavalo akorat kus po kuse to debnenie a vkladala armatura, zmes sa liala do stien furikmi, alebo hadicou.
Podobne sa stavala aj zastavba na Racianskej, tam sa zas panely pripravovali priamo na stavbe.. Neboli este panelarne..
31. 1. 2015   anonym
aj vdaka tomuto pridu o pracu miliony stavbarov - pokrok je zaklad krachu spolocnosti - berie ludom pracu
31. 1. 2015   V
súhlas. Nie je práca, nie je kupna sila a teda niet ani záujemcu, hoci pri veľkoprodukcii bude cena takejto búdy nižšia. Treba riešiť stále rýchlejší rast populácie najmä v krajinách chudobného sveta. A spomalenie resp. pokles sa nevyrieši lacnými stavbami, skôr naopak. BUde kde bývať, ale nebude čo robiť. Vzorkou je cigánska preblematika Slovenska. Slovensko síce nepatrí medzi úplne ekonomicky chudobné oblasti, ale budovaním takýchto stavieb sa táto cigánska populácia množí, neprodukuje resp. na 80 % nemá záujem produkovať, a len ruku natŕča. Lacné a rýchle strojové stavby nie sú riešením iných problémov.
31. 1. 2015   M.
To vsetko tu uz bolo..
Sam viem kde podobne experimenty z 30-tych rokov minuleho storocia stoja a aj som v jednom podobnom byval..
Ma to jeden hacik a to je neuvedomenie si, ze to je stavba z kratkodobou zivotnostou, projektovana na 40 az 50 rokov maximalne, rovako aj nase slavne panderlaky.. 60 rokov..
Domy podobneho typu sa stavali ako "americke" liatim zvlastnej betonovej zmesi do strateneho debnenia z heraklitu (cementotrieskovej dosky).
Postaval sa fragment debnenia nie len skeletu, ale aj obvodovych murov, nasledne sa vylial zmesou a na to sa postavila dalsia debniaca plocha a tak dalej.
Vyhodou bolo, ze na horsie, tazko a nedostupnych miestach sa vyuzival aj miestny kamen, ako plnivo a stavebne hmoty sa vozili v sypkom stave.
Realizacia takej bytovky zo styrmi bytmi 2 poschodia, trvala okolo 3-4 mesiacov od zaciatku stavby na zakladovej jame, az po odovzdanie na kluc.
Ak teda firma mala vsetok material bez vypadkov.
Taketo stavby boli popularne ale len v dobe krizy, inak odbory murarov proti tomu protestovali, lebo to bralo pracu ludom.
Neskor sa preferovala podobna stavebna technologia, ale len skeletova, kde sa mury vyplnali konvencnym murivom.
Na rozdiel od skeletovej, liata konstrukcia ma tepelno-izolacne vlastnosti na urovni zapteplenych stavieb.
Vidno taketo stavby mozno napriklad v Blave na Hlavnej c. 57, 55,...
Zlozenie liatej zmesi v stratenom debneni je okrem miestnej lamanej skaly, aj skvara a porezny popol.
Technologiu stavby (kontinualna miesacka, nasypniky) je mozne vidiet na dobovych obrazkoch v Slamennej bude.
Boh vie, preco treba objavovat objavene, ked ing. arch. Fric, Merganc, to tuna praktikovali uz davno pred dobou totality a stavby stoja dodnes, hoci mali zivotnost len 50rokov..
A dnesny majitelia nemaju ani potrebu zateplovania, stavba je tak dobre izolovana..
Mozno preto, ze sa neda zohnat skvara..
31. 1. 2015   palo
ale tie neboli vytlačené 3D tlačiarňou a to je to čo priťahuje ani nie odbornú verejnosť, ako laicku a hlavne novinárov. Osobne neverím, že tie prídavné chemikálie (aby bolo možné tlačiť vrstvu po vrstve) sú lacnejšie, ako klasické stavebné materiály
31. 1. 2015   etpozemstan
A predstav si, že si vyberieš automobilové šasy s motorom a ukážeš prstom na monitor a povieš, toto auto chcem. A tlačiareň ti ho vytlačí do 24 hodín :) Presne toto už v Číne je rozbehnuté :)
Obrovský rozdiel je však v cene, pretože Číňania tvrdia že materiál stojí do 46 Euro na auto a Európa zas 22.000 Eur. A tak sa budeme musieť skutočne obzerať po čínskom trhu a čínskom materiáli :)
13. 2. 2015   Marian
neboj nic, auto za 46eur dolarov libier cinskych kopejok nevyrobis ani keby si sa pomylil.
Takze zatial sa nemusis tesit na tridsiatuosmu vlnu srotovneho kde Mercedesy S Long, Audi A8L a 760iL budu vypredavat nove za 2.999eur lebo to nikto nebude chciet. Takych drystov tu uz bolo.
31. 1. 2015   MV
Vyzerá to futuristicky keď už bude slobodná nemajetná pracovná sila hnacím motorom dopytu aj v skrachovaných európskych štátoch.Podobne sa môžu vyrábať aj autá na pedálový pohon a tiež búdy pre psov.
1/1