Názory čitateľov


Názory k článku:
Tri zaujímavé grafy ako sa u nás za rok zmenilo daňové zaťaženie: Platíme viac než Česi aj Maďari

22. 11. 2014   jusko
Co Vam slovenske burzuj media, vlastnene podnikatelmi a oligarchmi nepovedia:
Nie je pravda, ze podnikatelia na Slovensku platia vysoke dane a odvody - klamu
Podla vyjadrenia exministerky financii Brigity Schmegnerovej v radiozurnaly zo dna 16.10.2014 Slovensko je krajina s najnizskym zdanenim podnikatov v EU.
Celkove danovo odvodove zatazenie podnikatelov je napriklad v Dansku za rok 2012 - 48% z HDP a na Slovensku iba 28,5 % z HDP.
Pravda je taka, ze na Slovensku mame extremne nizke mzdy a tym aj odvody Naklady na zamestnanca na Slovensku nie su ani 1/3 z nakladov z priemeru nakladov na zamestnanca v EU.
Pravda je taka, ze na Slovensku mame extremne nizke dane z prijmu pravnickych osob iba 22 % a v EU su az do vysky 50% - progresivne podla vysky zisku.
Pravda je taka, ze podnikatelia na Slovensku maju extremne nizke majetkove dane, napriklad dan z nehnutelnosti oproti inym statomEU.
Pravda je taka, ze podnikatelia si skutocny zisk optimalizuju, co znamena znizuju – teda okradaju stat nas vsetkych na mzdach, odvodoch a daniach.
Je klamstvo co tvrdi pravicova pijavica ze stat berie zo sukromnej sfery.
Stat iba zamedzuje okradat stat na daniach a odvodoch podnikatelmi a podvodnikmi a prostriedky pouzije vo vyhladovanom statnom rozpocte na svoj chod v prospech obcanov.
Slovensky statny rozpocet v porovnani s Rakuskom a Nemeckom je obrovsky chudobny vdaka 19 rokov rabovania slovenskych pravicovych vlad.
22. 11. 2014   feroxxx
Dan je kradez. Ludia a podnikatelia pracuju, a vlada im berie tretinu ci polovicu prijmu pod hrozbou trestu, aby to potom mohli tunelovat. V 17-18. storoci na nasom uzemi ludia odvadzali vrchonosti desiatky, desatinu svojho prijmu. Teraz odvadzaju tretinu ci polovicu, alebo aj dve tretiny ci tri stvrtiny, podla toho ako to zratas (ak si zoberies superhrubu mzdu, z nej das dole polovicu aby zostala cista mzda, a potom si za cistu zmdu kupis benzin zatazeny DPHckou a spotrebnou danou, tak na daniach odislo vyse 80% superhrubeho prijmu). Je to svinstvo, je to bullshit. Nazvat niekoho kto legalne optimalizuje odvody, zlodejom, je absolutne nepochopenie situacie, pretoze kradezou je zdanovanie, a nie snaha nenechat sa zdanovanim osklbat uplne.
22. 11. 2014   lolo
lenze v 17-18 stor si bol nevolnik, takmerotrok, patril si konkretnemu gruntu a mohol si robit konkretne to, co ti prikazali.
Vatsie gazdovstva a zemianske kurie, boli len predlzenou rukou slachty, ale slobodny ludia akosi neboli.
Nemuseli platit socialne a zdravotne poistenie, nemuseli platit ani sotrebne dane z energii, lebo benal a elektrina este nebola.
Platili ale ty, co vyuzivali vysoke myta za "dialnice" a vsetky mozne a nemozne useky z ciest.
A platili si domovske poplatky, nieco ako dane z nemovitosti, ak neboli nevolnici.
takze ono to take ruzove zas nebolo..
22. 11. 2014   anonym
Počuvaj ty chudák. Pozri čo všetko mi môže Firma odpísať repektíve dať do nákladov u nás a čo všetko v iných krajínách. Umelec a potom treb voloviny.
23. 11. 2014   M.
Drahy jusko.
Zacni teda podnikat v danovom raji zvanom Slovensko (Slovakistan) a ak si nahodou mal niekedy zalozenu spolocnost, alebo aspon zivnost v Rakusku, co je krajina susediaca zo Slovakistanom, tak mozes porovnavat.
Ja porovnavat mozem, pretoze som mal firmu subezne vo viacerych statoch, minimalne som bol statutarom.
Az budes vyplacat mzdy u nas a v zahranici, pripadne vyplacat podiely zo zisku, pripadne viest uctovnictvo, pochopis skutocne rozdiely, ktore su medzi Slovakistanom a okolitymi krajinami.
Potom mozes pisat % porovnania, nepis vsak o tom, kolko je extremne nizka mzda.
Mzda je adekvatna vykonannej praci a suvisejucimi nakladmi podniku.
Slovakistan ma jeden velky handicap, ze vlady nevytvarali vobec ziadne prostredie vhodne pre zamestnavanie, resp. v dlhodobej politike, ktora uz 90-tych rokoch mala pri likvidacii n.p. a s.p. z penazi privatizacie vytvarat priestor pre nove miesta, radsej peniaze prezrala (absorbovala) a nic nevytvorila, len pustatinu a podmienky, ktore su dnes aktualne a zijeme ich na vlastnej kozi.
Darmo napriklad NBS a tym analytikov financnych apeloval na vsetky vlady od roku 1993, aby sa zvysila minimalna mzda kazdy rok o dvojnasobok % miery realnej inflacie (napriklad v Grecku to tak robili od roku 1995)
zaroven aby vypocet odvodov nebol pocitany alebo viazany na minimalnu mzdu, ale minimalna mzda bola len opornym bodom pre vypocet zivotneho minima.
Kedze sa to nedeje a nedialo, mame co mame, alebo nemame co nemame. Cesta ktorou sme sa vybrali v Slovakistane je cesta rovnaka pre vastsinu krajin, ktore transformovali system v 90tych rokoch.
Preto podmienky na podnikanie su ake su a preto tu aj nic nefunguje, ako by fungovat malo, ked sa doslova zlikvidovali zdroje, ktore tu po r89 ostali.
23. 11. 2014   fero z BA
fíha, to je z príručky skrachovaných komunistických exministrov --- tá škatula je človekom, pre ktorého je podnikateľ triedny nepriateľ, nech ide radiť putinovi
24. 11. 2014   anonym
Ty si chudák alebo SMERák!!! Nikdy si nepodnikal a nepočítal daň. Nikdy si nemal zodpovednosť za firmu, zamestnancov a úver. Za iných okolností takúto hlúposť nemôžeš napísať!!! Neuznávam ani pravicu ani ľavicu!!! Zlodeji sú rovnaký a bez výnimky!!! Mečiar, Dzurinda,Mikloš,Fic o,Počiatek a pod.!!!! Tieto vlády ktoré tu bačujú 25rokov okrádajú nás úbohých hlupákov občanov. Ale keď sa nájdu taký ako ty, ani sa nečudujme..... Skús pouvažovať prečo ani jeden politik neodsúhlasí ekonomickú trestno právnu zodpovednosť vlády a jej členov a tak isto aj poslancov. Majú mať imunitu iba v parlamente za politické výroky. Ako náhle opustí parlament alebo úrad vlády je taký istý občan ako mi!!! A navyše občan zodpovedajúci sa svojmu zamestnávateľovi - CELÉMU NÁRODU- !!!! Oni sa musia báť nás a nie naopak. Zastrašovať národ a odpútavať pozornosť od ich kšeftov.... ĽUDIA OTVORTE SI OČI!!!!
2. 12. 2014   ovudfic
ty si sa z konom dnes zrazil?
22. 11. 2014   fajer
Celkove danovo odvodove zatazenie podnikatelov je napriklad v Dansku za rok 2012 - 48% z HDP a na Slovensku iba 28,5 % z HDP.
22. 11. 2014   TONO
22. 11. 2014   LUPO370@azet.sk
A bude horšie.......
22. 11. 2014   EUROASS
A platy a dochodky najmensie! Bastardi!
22. 11. 2014   anonym
mne to nejako nevychádza. Keď sa pozriem na cenu práce versus to, čo mi skončí v pe§aženke, možno je to tých 52%, pretože naozaj nemienim považovať zákonom predpísané poistné, za ktoré nemám protihodnotu, za čosi iné, než daň, akokoľvek tomu chcú vravieť "odvody" - a rozkrádajú to o 106 a viacprocess ctplitert
. Ešte treba započítať mesačnú ficovu daň
z elektrickej zástrčky pre jeh priateľov, čo kúpili RTVS a vysielajú za naše nazdierané "koncesionárske" tak objektícne, že budú platiť pokuty. A potom čokoľvek kúpim, zapatím 20% DPH, z alkoholu, tabaku a palív ešte ďalšie dane a dokonca z nich platím ešte aj DPH (daň z dane), a hneď tu máme, že okrem poplatkov deckám na čkoly je všetko o DPH drahšie, takže sa to klepe k nejakým bie 48% ale 68%. A to som určite na niečo ešte zabudol.
22. 11. 2014   fero z BA
to nemôže byť pravda, veď birmovaný súdruh preceda hovorí niečo úplne iné
22. 11. 2014   Katka
Ide o to, že tie krajiny s najnižším daňovým zaťažením majú súčasne najvyššie štátne dlhy. Iba jeden ukazovateľ vytrhnutý zo vzájomných ekonomických súvislostí je maximálne zavádzajúci.
22. 11. 2014   fero z BA
napriek daňovému zaťaženiu sa štátny dlh u nás ešte aj zvyšuje ... alebo?
22. 11. 2014   jaro
Nemyslím si, že zrovna Taliansko, Śpanielsko a Francúzsko majú najmenšie dlhy, prvé 3 krajiny s najvyšším daňovým zaťažením majú dlhy najvyššie v rámci EU.
1/1