Názory čitateľov


Názory k článku:
Väčšina Slovákov tvrdí: Vývoj po roku 89 nás sklamal

18. 11. 2014   lolo
Ja si myslim, ze sme plynule z jedneho zla zo zarukami a ostnatym drotom, presli do druhej fazy zla bez zaruky a bez drotov.
Kto si navykol na to zlo pred tym, za nim banuje, zda sa mu, ze to pred tym bolo lepsie. Kto za tym nebanuje, ma pocit, ze toto zlo je zasa o nieco lepsie, ako to pred tym.
A dalsi ludia, ako napriklad ja, nevidim ziaden rozdiel medzi vtedy a dnes, je to zlo, kazde z inou tvarou.
Ale kedze sme ty, co sme prisahali v minulom zle, ze ho budeme budovat a branit, na miesto toho sme pocuvali laxik a kakali na tri doby na cele zlo, alebo sme si zvykli na doublethink, sme dostali trest na dozivotie v zle inom.
Je z toho vychodisko, ale je prilis komlikovane a zvykli sme si akosi na to zlo druhe, poskytujuce nam blahobyt na dlh, takze si nevieme lepsie alebo zas ine zlo ani predstavit.
A ludska pamat je prilis kratka.
18. 11. 2014   laco
Nicolae Ceauşescu povedal jednu krasnu vec. najlepsie sa manipuluju vysokovzdelani ludia , lebo je najjednoduchsie si ich kupit :) asi tolko k tomu ze preco sa nemaju dobre ludia s nizsim vzdelanim.
18. 11. 2014   ainemunys
Ako je možno akceptovať údajný fakt, že jedinci sú zodpovední za svoj život, keď aj obyčajné kamene nás ovplyvňujú. Táto manipulačná teória je masírovaná do mozgov ľudí bezohľadne, aby uverili, že ak ich niekto zdiera, môžu si za to sami.
Veď ak človeka postihne prírodná katastrofa, niekto spôsobí smrť jeho rodiny, príde o živobytie, vypukne vojna a pod., za to predsa môže len on sám a musí za to prevziať zodpovednosť.
18. 11. 2014   cíferčan
Dobre nám už bolo.
18. 11. 2014   anonym
každý jedinec je zodpovedný sám za seba za totača tá nižšia vrstva ako tvrdíš -bola to práve ona postavila slovensko ekonomicky tak vysoko že celá západná eu nás odstavila dovtedy pokial sme neznížily vyroby dovážat od nás nechcely a oni začali dovážat prebitky nizkej hodnotay za učelom likvidácie národneho trhu v konečnom slede tá nižšia vrstva bola motorom tvorbi ekonomiky do dnes sa rozkráda čo tá nižšia vrstva postavila vytvorila parkoviská pred nemocnicami nehovoriac slovnaft elektrárne plynárne kde je ten majetok tá nižšia vrstva ho neukradla ale bola okradnutá dobré ráno
19. 11. 2014   anonym
Slovensko nikdy ekonomicky nebolo vysoko To su tie stranicke keci. Jediny kto tu odstavil domacich vyrobcov boli spotrebitelia a privatizeri.
18. 11. 2014   anonym
Najvacsi problem je ze ludia stale niesu ochotny akceptovat fakt ze len oni su zodpovedny za svoj zivot
18. 11. 2014   Josef Novotný
To by nebyl problém,kdyby nám byli po převratu vytvořeny stejné podmínky,jako v tom "kapitalistickém ráji".
Jenže místo toho,první co politici udělali bylo to,že nám rozkradli republiku a to se potom od toho dna,kam nás dostali těžko odráží a něco dohání.
Navíc,pro západní demokracie budeme už navždy těmi chudými východními příbuznými.A Ti,co si myslí něco jiného si jen nedokážou přiznatrealitu..oni jen potřebovali zjískat nové trhy,aby se ta demokracie mohla jet dál,ale jak je vidět,prodloužili to jen o pár desetiletí.Myslím,ž e se brzy ukáže,že to je kolos,na hliněných nohou:)
19. 11. 2014   anonym
Demokracia to niesu len vyhody a po 89 roku si ludia neuvedomovali ze je nacase sa o seba starat a preto je republika tam kde je. Som presvedceny ze vacsina o svojom zivote rozhodovat ani nechce a myslia si ze taky zapadny "konfort" skoncim skolu najdem si pracu z ktorej vyzijem a este nieco zostane pride od statu a politikov. Realne to tak nefunguje a jedna generacia bude musiet tento konfort vybojovat v takom prostredi ake dana dova ponuka. Ta ponovembrova to nedokazala.
18. 11. 2014   fero z BA
vývoj sklamal akurát tak nižšiu vrstvu
18. 11. 2014   EUROASS
No a TY sudruh z BA si ta vyzsia vrstva? Sa spamataj s toho soku clovece a nepis hluposti
18. 11. 2014   fero z BA
keď vychádzam z tvojho pravopisu a nemáš sa lepšie, tak je to zákonité a prirodzené
18. 11. 2014   EUROASS
Niet sa co divit to ano..Za 25 rokov tu vznikla mafia mafianske financne skupiny korupcia bezutesnost situacie pre obycajneho cloveka! To sme si vystrngali! podla mna uz mafia davno mala naplanovane rozkradanie tohto statu a este k tomu vyuzili slusnych ludi tohto statu! Banda!!
18. 11. 2014   Josef Novotný
Diví se někdo?Fico v naší televizi povídal,že až v roce 2007 jste dosáhli reálnou mzdou rok 89 (kupní síla).No vidíte a ti naši hajzlíci nás celou dobu přesvědčují o opaku a jak jsme na tom ohledně mezd od roku 89 výborně.
Jsou to jen lži a propaganda,tak,jako za komunistů.Jenže oni tenkrát psali o nezaměstnanosti a lidmi pod mostama na západ od našich hranic pravdu.
Prostě všechno špatně a 25 zbytečně promarněných let.
18. 11. 2014   P.
A to ta realna mzda je pocitana bez byvania, energii, kedysi verejnych sluzieb. Ak si dal napriklad za prenajom 2izb bytu kedysi 10% mzdy, dnes 80-100%. Ak si chces postavit dom, kedysi to islo v pohode za 50-100 nasobok mmzdy, dnes potrebujes 300-400nasobok, ak si kedysi kuril v zime v dome plynom za ludovu cenu, dnes na ten plyn potrebujes min. tretinu mzdy atd. Ratuce vydavky na lekarov, lieky, kulturu, sport, vzdelanie, skolky a celkovo vychovu malych deti tam tiez nie su zaratane. Navyse kedysi malo viac ludi blizsie k priemeru ako dnes. Dnes su vsak platy manazmentu ci verejnych cinitelov casto odtrhnute od reality a tak ten priemer je este prikrasleny.
18. 11. 2014   peter
To o reálnej mzde ma ani tak nepřekvapilo, skôr ma šokovalo tvrdenie o ÚMYSELNOM obetovaní jednej celej generácie ľudí (čo v praxi znamená generácie 70 ročných a viac) v prospěch urobenia transformácie ! A v úplnej praxi to znamená,že táto generácia bola úmyselne uvrhnutá do totálnej biedy s tým,že géniovia od Mečiara a hlavne Dzurindu s Miklošom vedeli čo robia. A to sa jedná o státisíce obyčejných ľudí !
1/1