Názory čitateľov


Názory k článku:
Kríza kapitalizmu: Problémom nie sú jednotlivé banky, ale celý systém

10. 11. 2014   anonym
Kedy uz ludia pochopia ze kazdy -izmus je neuskutocnitelny! Ani komunizmus, socializmus kapitalizmus .... nic s toho nieje mozne zaviest uplne! Vzdy zlyha ludsky faktor!
11. 11. 2014   Loco
ani organizmus? tvoje zovseobecnenie je dost komicke, kazdy system ci uz jednoduchy alebo zllozity sa nejako nazve, to ze konci -izmus s tym nema nic spolocne ... navyse ak vzdy zlyha ludsky faktor, tak potom neexistuje system ktory by nas spasil, teda podla tvojej logiky
11. 11. 2014   anonym
jaj ty si blb. Ked sa bavime o kapitalizme tak sa bavime o ideologii a nie o zivych tvoroch. A ano neexistuje system ktory by nas spasil, lebo nikto iny okrem nas samotnych nas "nespasy" Nikdy sa nic dobre samo nestalo! Vzdy to musel niekto spravit! - toto si zapamataj
10. 11. 2014   antikom
dalsie kecy lavicoveho tupca. To ze sa noznice roztvaraju predsa vobec nevadi ked su vsetci cim dalej tym viac bohati ved je zname ze tam kde je velka chudoba su noznice roztvorene menej a tam kde sa zije dobre su noznice roztvorene viac napriklad vo francii su noznice roztvorene ovela viac ako na slovensku a to je nasa chyba chybaju nam bohati nema kto investovat nema kto podnikat
preco by malo francuzom vadit ze maju viac roztvorene noznice ako slovensko chcu si to s nami hadam vymenit aj platy ? to vadi len zavistlivcovi
o bankach su tam pisane tiez nezmysly, aj o milionaroch, v roku 2012 stupol pocet milionarov v usa z 5 na 7 milionov
10. 11. 2014   lolo
Zabudate vazeny na jednu dolezitu vec.
Vsetci sme spohodlneli a nechce sa nam makat.
Az na par vynimiek.
Ale tym nemyslim, banksterov a oligarchov. Ty system zneuzivaju a vytieraju si snami zadok.
Premnozili sme sa vsedci na uver a nikomu sa nechce opustit svoj rodny panelak a makat na rodnej hrude, zadovazit si zivobitie za cenu poklesu zivotnej urovne sameho seba, alebo rodiny, blizkych a pod.
Je vela neobrobenej pody, je neskutocne mnozstvo moznosti, ale nikomu sa nechce.
Lebo je jednoduchsie zit na dlh a to cele generacie a mnozit sa, jazdit autami, nakupovat v hypermarketoch, platit za lieky, platit za vsetko, peniazmi na dlh a len sa stazovat ze vsetko je drahe, alebo ze zivot je na figu, nevytvarat pridanu hodnotu, chodit do roboty, sediet za pocitacom 8h a potom slapat na rotopede, aby sme spalili tuky z fastfoodu.
Ale z principu je to tak spravne, lebo to umoznuje prave to, ze prosperuje system a tak ako je to nastavene, to funguje.
Ale nasypat piesok do stroja, znamena ze by sme museli sa kazdy uskromnit, pestovat, chovat a pracovat, v spine, biede bez teplej vody, uverov a techniky.
Potom by sa sice noznice otvorili este viac, ale autonmna sila prezitia je silnejsia.
To uz kazdy rozprava radsje o vojne, lebo sme tak zavisly na pozitkoch a systeme, ze radsej zdochneme, nez by sme sa vzdali pohodlia a istej neistoty nasho pretechnizovaneho zivota, mobilov, facebooku, aut, asfaltovych ciest, betonovych jungli, a vobec nasho sposobu zivota.
10. 11. 2014   antisystem
pomohla by vysoká daň. daň z majetku, ktorý neobieha,
samozrejme nad určitú hranicu. na bežných ľudí, ktorí žijú od výplaty k výplate, by nemala mať vplyv.
tu totiž už nejde o snaženie jednotlivca, ktorý by zveľaďoval svoj majetok, ale o sústreďovanie moci a jej zneužívanie.
takíto ľudia už nie sú pre žiadnu krajinu prínosom, skôr ju pumpujú. ak by k niečomu došlo, tak budú prví, ktorí z krajiny utečú a budú svoje majetky zachraňovať zvonka.
10. 11. 2014   anonym
:) naivka :)
10. 11. 2014   anonym
Neviem..., kto túto myšlienku vyslovil..., ale treba povedať..., že je na 100% pravdivá...!!! Všetkému na vine je len a len systém... a ľudia..., ktorí ho riadia...!!!
10. 11. 2014   WannabeeP
Je iróniou, že jeden z najradikálnejších návrhov, o ktorom sa hovorí, prišiel od jedného ekonóma z londýnskej School of Economics, Willema Buitera, bývalého člena vedenia Bank of England, ktorý iste nie je marxistom. Buiter navrhol, aby sa celý finančný sektor premenil na podnik verejnej užitočnosti. Pretože banky v súčasnom svete nemôžu existovať bez verejnej záruky vkladov a ako koneční poskytovatelia úverov pôsobia aj tak verejné ústredné banky, niet dôvodov, tvrdí Buiter, aby banky ďalej fungovali ako súkromné inštitúcie, pracujúce so ziskom. Mali by byť verejným majetkom a bežať ako služby verejnosti. Tento návrh je ozvenou požiadavky „úver sústrediť v štátnych bankách”, ako ju vyslovil Marx v Manifeste.
10. 11. 2014   anonym
lenze v realnom svete kde ani marx ani buitera asi nezili sa vsetko zverene statu meni na korupcny system a teda by si dostal uver len ked by nejaky stranik nemal "namietky"
10. 11. 2014   RIA
Proces monopolizácie vlastníctva prekročil všetky hranice. Hŕstka skutočných , reálnych vlastníkov sústredila vo svojich rukách bohatstvo celého sveta.Centrálne banky(v rukách tých istých reálnych vlastníkom)vyrábajú vo veľkom virtuálnu menu, ktorá končí už ako reálna mena na ich účtoch. Skúpili za ňu takmer všetko čo sa vo svete kúpiť dalo. Obrovská masa zbytočných peňazí sa v panike prelieva z miesta na miesto a všetko, čo sa stane jej cieľom, sa mení na ďalšie a ďalšie bubliny. Rastúca nezamestnanosť a stagnujúca kúpna sila miliárd ľudí nevytvára priestor pre rast, pre efektívne rozvojové investície. Spoločnosť, v prostredí zálahy peňazí, kolabuje pre ich nedostatok v životne nevyhnutných, ale žial neziskových oboroch.Jedným z mála vysoko "ziskových" zostáva produkcia zbraní. Ale čo s nimi!!? Tak že čo ostáva ľudstvu? Alebo radikálne zmeniť systém a priority rozdeľovania, ale drasticky "zresetovať" svet globálnou vojnou. Jej príprava už započala!
10. 11. 2014   WannabeeP
"Bude ich čoraz menej a budú čoraz bohatší!" ->
Marx o relatívnom zbedačovaní.
10. 11. 2014   antikom
ale to je hlupost milionatrov je kazdym rokom viac
en
.wikipedia.
org/wiki/Millio naire#Historical_wort h
15. 11. 2014   WannabeeP
Nerozumieš relatívnemu zbedačovaniu.
Bude ich čoraz menšie percento, ktoré bude vlastniť čoraz väčšie percento.
10. 11. 2014   Lolo
Jasne..
Zase vojna a to je asi to najlepsie, co si mozno priat..
Vysoko ziskove je vsetko, aj zdravotnictvo, aj cokolvek, dokonca aj nezamestnanost je ziskova, lebo saturuje nepotrebnu pracovnu silu na roznych minimach a blokuje pracu pre tych, ktory su ochotny pracovat za menej a viac casu, ako ty co este ani nepracovali..
Problem zapadnej spolocnosti, vazena Ria, je ze neprodukuje dostatok pridanej hodnoty.
alebo inak pekne povedane vela betonarov, malo pisoarov.
Ano vojna by to vyriesila, zredukovala by pocet pracujucich, aj nepracujucich i bohatych a prerozdelila zdroje, no zaroven by vytvorila aj nedostatok a potreby, ktore niesu momentalne v trende.
Lenze toto dokaze aj epidemia, kataklyzma, hladomor, ale ucinne aj dnesna doba, pri zachovani velkeho mozstva spotrebitelov, ktory by vyssie uvedenymi modelmi akosi boli skor endemiticke druhy.
10. 11. 2014   xxxx
otazka je ze kedy system padne a co bude nasledovat po nom? viete si predstavit celosvetovy financny kolaps? banky zavrete, bankomaty prazdne, obchody do par dni vyrabovane...nechce l by som zit vo velkomeste v tej dobe...a co bude mat hodnotu? Hotovost,Zlato, potraviny, lieky, zbrane... dalej radsej ani nepisem. 2008 bol len slabucky odvar toho co nas caka a najhorsie na tom je to ze je to vsetko dopredu naplanovane
10. 11. 2014   WannabeeP
Nič nie je naplánované. Spoločenské zákonitosti fungujú nezávisle na chcení alebo pláne. Hovoríme, že sú objektívne. Kapitalizmus to tak nechce robiť, on objektívne musí.
11. 11. 2014   468
Myslis ze by to bolo prvykrat co by system padol? S padanim je uz dost skusenosti, ano teraz je vela veci previazanych ale stale si nemyslim ze by sme tu za par dni mali hotovu dzunglu ..
10. 11. 2014   P.
"Firmy neinvestujú."
.
ano toto je tiez jeden z problemov..firmy sa topia v rekordnych historickych ziskoch, ale neinvestuju..pravic ova trickle-down economy jednoducho nefunguje..mam pocit, ze elity v spolupraci s velkymi firmami casom zase zbuchaju nejaku vacsiu vojnu, ktora zresetuje system a damu novy impulz, aby Fero z BA po nej mohol budovat nove kapitalisticke zajtrajsky nadalej..lebo toho kapitalu sa len tak dobrovolne vzdat nebudu chciet
10. 11. 2014   WannabeeP
Marxovou celoživotnou prácou je dielo Kapitál. Podstatu diela Kapitál, teda základných zákonitostí objavených Marxom možno demonštrovať na protirečení, ktorým jeden zo zakladateľov politickej ekonómie François Quesnay trápil svojich súčasníkov, a tí mu vždy zostali dlžní odpoveď. ___________________ __
Quesnayova otázka: "Uznávate, že čím viac nákladov alebo nákladných prác možno bez ujmy na výrobe usporiť pri výrobe priemyselných výrobkov, tým výhodnejšie sú tieto úspory, lebo zmenšujú cenu výrobku. A napriek tomu sa nazdávate, že výroba bohatstva, ktorá pochádza z práce priemyselníkov, spočíva vo zväčšení výmennej hodnoty ich výrobkov?" – Ľudsky prijateľne by sme mohli túto otázku položiť asi takto: "Prečo kapitalisti neustále znižujú hodnotu, hoci im ide práve o túto hodnotu?" __
Na túto otázku dokázal odpovedať len Marx - jednoducho, elegantne a so zničujúcou neúprosnosťou. Dokázal to na základe objavených zákonitostí.
11. 11. 2014   Loco
To je sice velmi pekna otazka, ale ide skor len o slovickarenie, treba vidiet rozdiel v efektivnej vyrobe a v pridanej hodnote, to ze vyrobok bude vyrabany rychlo, automaticky nemusi znizovat jeho kvalitu (cize sa znizia naklady ale neznizi sa hodnota), navyse pridana hodnota sa neda definovat pre kazdeho rovnako, pre teba to moze byt rucna vyroba, pre mna dobry dizajn ... ale otazka sama o sebe zla nie je, aby si niektori mohli uvedomit ze znizovanie nakladov moze byt na ukor hodnoty -no ameriku tym nikto neobjavil ...
15. 11. 2014   WannabeeP
Loco,
hodnota je v Zákone hodnoty ČAS - spoločensky nutný čas na výrobu, ktorý sa produktivitou (bez újmy na kvalite, skôr naopak s nadhodnotou) znižuje a ťahá so sebou aj cenu.
1/2staršie