Názory čitateľov


Názory k článku:
Skončí najkontroverznejšia regulácia EÚ: V marci nás čaká mliečna apokalypsa!

11. 11. 2014   Okolosediaci
"Producenti mlieka sa obávajú, že trh zaplaví mlieko z Nemecka."
Houby, stačí jedna jednoduchá vec: NAJSKOR sa predá VŠETKO mlieko vyrobené na Slovensku a keď bude deficit, POTOM sa môže doviezť a predať mlieko zo zahraničia ... a platí to nielen pre mlieko.
30. 10. 2014   fero z BA
vzhľadom na nízke mzdy v SR je to vynikajúca príležitosť pre slovenských poľnohospodárov zvýšiť produkciu a vyvážať mlieko do bohatších častí EU --- vládnuca KSS-SMER to môže podporiť vhodnými stimulmi rozvoja poľnohospodárstva .... alebo to vidím nesprávne? ..... potom je tu ešte taká skutočnosť, že by slovenské poľnohospodárstvo bolo len banda darmožráčov
30. 10. 2014   anonym
Ano, vidis to zle. Nasa vlada plata rozpocet vselijakymi danami krizaom-krazom aby udrzala rozpocet po schodkom 3%, takze urcite nebudu peniaze na ziadne stimuly.
Dalsia vec su dotacie EU-nasi ponohospodari este ani zdaleka nedostavaju rovnaku vysku dotacii ako zapadni, rozdiely su nieked az 200% A to neravim o skrytych dotaciach na zdravotne socialne poistenie.
Takze nasi polnohospodari nemju absulotne ziadnu sancu.
30. 10. 2014   senkovic
Admin, kde zmizol môj príspevok po jednej minúte? To v rámci slobody vyjadrovania?
30. 10. 2014   senkovic
Nie som odborník, ale podľa agentúry JPP sa vraj z podniku RAJO vyváža cisternami smotana do Nemecka, kde nám z neho majú vyrobiť maslo. Je to pravda?
30. 10. 2014   raj
ano, nejak takto som to cital aj ja, rajo je totizto uz nemecke
30. 10. 2014   anonym
..su to hadi dabolsky ti nasi pseudo-priatelia zapadny, u mna maju ale smolu, ..kupim radcsej slovenske aj ked bude drahsie a oznacenie lsk je dovod ako nasich podporit a zapad na svoju cast Europy v potravinách nemate u mna miesto, vlastne po kvalitatívnom pade ani v automobiloch.
30. 10. 2014   anonym
len aby to slovenske neboli sracky z polska...
30. 10. 2014   anonym
..no z Polska by nemali byt, citujem :
"Na základe nových zásad značky, platných od 1.12.2012 môže značku získať každý slovenský výrobca, ak sú jeho výrobky vyrábané z domácich surovín, za dodržania deklarovaného technologického postupu, parametrov kvality a bezpečnosti potravín, pričom je zároveň potrebná aj deklarácia surovín, t. z. že z celkovej spotreby surovín najmenej 75% musí byť spotreba domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky, a nie len výrobok, ktorý ma nadštandardné kvalitatívne vlastnosti, ako tomu bolo doteraz."
www.znackakvali...
30. 10. 2014   lolo
Problem je uplne inde.
Mali by zrusit z regulaciou produkcie mlieka aj vsetky polnohospodarske dotacie, potom by sa nevyhoda vychodu nedotovaneho stala vyhodou, pretoze nizke mzdy v zivocisnej a polnohospodarskej vyrobe by dokazali bez problemov konkurovat a dokonca prevalcovat zapad, predovsetky predotovane Nemecke, Holandke a francuzke vyrobne kapacity.
Lenze to tak nebude, silne ekonomiky budu tlacit peniaze dotaciami do zivocisnej a rastlinnej vyroby a tak dokazu dumpovat exprtne ceny, na rozdiel od ostatnych nedotovanych krajin.
Pitie mlieka je otazka uplne ina, ci je alebo nieje zdraviu prospesne je podobne, ako fjacenie a pitie alkoholu, to nechajme na samotnych spotrebiteloch.
30. 10. 2014   P.
skor by som povedal, ze zarovnat dotacie zapadnym farmarom na nasu uroven..pri uplnom zruseni dotacii by nas vsetkych v EU zozrali dotovani farmari mimo EU a zo zamoria, lebo vsetci rozhodujuci polnohospodarsky hraci viac ci menej dotuju
30. 10. 2014   P.
a aby som nezabudol, este by malo existovat kriterium, ktore rozlisi farmara Babisa od farmara Dura z Ocovej..ak dotujes oboch rovnako, to Durovi zrovna neprospieva
30. 10. 2014   heh
tak ako sa vyhybam vyrobkom PENAM, urobim aj v pripade mlieka. ale dotacie asi neovplyvnim
30. 10. 2014   lolo
No to zarovnanie dotacii je dalsia problematicka vec.
Pretoze nemoze rovnako byt dotovany farmar, alebo chovatel v Nemecku, Holandsku a napriklad v CZ,PL,HU, SR, kde ak je hlavnym dotacnym hybatelom stat, HDP danej krajiny, dotacie sa nedaju rozdelit plosne rovnako, lebo niekde by ta dotacia bola ok, niekde by bola pre stat smrtelna.
No a navyse dotacie rastlinnej a zivocisnej vyroby boli od zaciatku EHS vytvorene na udrzatelne exportne ceny a zivot od rodinnej po velkofarmu v prostredi, kde nemali ziadne zdrustevnenie, ale potrebovali odbyt.
Integraciou krajin tieto dotacie udrzali hoc aj drahu vyrobu a vstupy na urovni, kedy su stale exportne schopne a teoreticky aj konkurencne schopne z dotaciami.
Bez dotacii by stali tym co sme dnes my, teda dovozne zavislymi krajinami na lacnejsej produkcii dakde z prdelakova.
A znamenalo by to likvidaciu odvetvia obrovskeho mnozstva rodinnych fariem, ale i velkofariem a to si nasi zapadny susedia nedopustia, na rozdiel od nas, kde po 89 ziadne rodinne farmy neboli a za 25 rokov sa ziadne podmieky ani nikto nesnazil vytvarat, takze uz 60 rokov v SR nikto prakticky ku pode vztah nema a si dlho mat nebude, ak nebude naozaj hladny.
31. 10. 2014   P.
novidis, takze si prisiel na to ze ani nizke dotacie nie su riesenie..akurat nesuhlasim s tym, ze 60r prakticky nikto vztah k pode nemal..za socializmu ludia na dedinach mali traktory, naradie a v malom gazdovali ovela viac ako dnes, lebo sa im to vyplatilo.. jednak kvoli sebe, jednak cosi predali susedom a jednak aj vykupne ceny (sena, mäsa, ovcej vlny, medu, ovocia atd) boli nastavene tak, ze sa tym dalo dobre prilepsit..cize podobne ako sa to dnes vyplati mensim farmarom na zapade, tak sa to vyplatilo za min. rezimu u nas...som z dediny a viem o com hovorim, na poli som sa nalopotil dost ..dnes sa to Slovakom nevyplati kedze vstupy a naklady su drahe a v malom sa z toho neda uzivit, kedze nas zaplavili 3x viac dotovanym tovarom, umelym chem. brakom zo Zapadu a hypermarketmi bez akejkolvek ochrany nasho trhu a regulacii..dnes sa ti farmarcenie oplati jedine vo velkom, cize vlastne prave tie jednotky o velkosti min. byvalych druzstiev, to je jediny koncept ako sa da dnes fungovat na zliberalizovanom trhu s nerovnymi podmienkami, deregulaciami a slabou podporou..takze za min. rezimu sa rodinnemu farmarceniu darilo viac ako dnes...dnes zabudni na rodinne farmy..tie mozu fungovat vo svajciarskom alebo norskom polnohosp. socializme, ale nie v podmienkach glob. zliberaliz. trhu ...Slovensko ma tiez velmi rozdrobene vlastnictvo pody (este z cias prvej republiky a monarchie), na farmarstvo uvalilo 20% DPH, na naftu spotrebne dane, dotacie nizke, trh maly, regulacie dovozu a supermarketov ziadne...tie druzstva v konecnom dosledku pre nas vtedy, v tej situacii technolog. zaostalosti, nizkej agrarnej produktivity a rozdrobeneho vlastnictva znamenali najlepsie riesenie, a paradoxne dvojnasobne to plati dnes, v dnesnom zliberalizovanom deregulovanom svete, kde su velke jednotky najkonkurencieschop nejsie...bez lepsich regulacii, dotacii, ochrany trhu, zmien v danovej politike, navaznosti druhovyroby a maloobchodu su rodinne farmy len utopia...nehovorim, ze ma to tesi, len popisujem realitu
1. 11. 2014   fero z BA
hlavný problém vidím v tom, že v civilizovaných častiach EU idú hlavné agrodotácie na rodinné farmy, ktoré údržiavajú zamestnanosť a ráz vidieckeho života a u nás idú dotácie na bývalých zlodejov z JRD a takých babišov, skutočné rodinné farmy sa nepodporujú (u fica je každý podnikateľ nepriateľ) ani legislatívne, ani finančne ---- robí sa to tak po komunisticky
30. 10. 2014   xyz
a od coho myslis ze existuju dovozne cla? Namiesto toho ides liat prachy do vreciek Babisa a jemu podobnym ktori sa v tom vyznaju a vedia vychcat so systemom
31. 10. 2014   P.
ano napr. Svajciari s Normi si dovoznymi clami mozu chranit svpj trh, kedze nie su v EU, ale kedze SR je clenom volnotrhovej EU a okrem toho EU ako taka ma navyse freetrade agreemanty este aj s dalsimi krajinami mimo EU, tak dovozne cla su uz pre nas neaktualne..ci ?
1/1