Názory čitateľov


Názory k článku:
Ako sa žije v regiónoch: Kde sú najvyššie platy, najdrahšie byty a najvyššia nezamestnanosť

30. 10. 2014   mm
preto som sa z blavy prestahoval aj s celou rodinou a je nam dobre. Na blavu uz nechcem ani pomysliet.
30. 10. 2014   anonym
veru,keby všetci "východňare" aj ostatní zostali doma,v Blave by roboty bolo aj pre starých aj pre mladých a ešte by si mohli aj platy pýtať také,aké na prežitie tu doma potrebovali.A nie v Košicoch,kde im stačí minimálna mzda.
30. 10. 2014   lolo
Nuz a co sme sa dozvedeli?
Ze CP-ckari budu v Baltisrave stale viac a viac pracovat za mensiu mzdu, lebo na rozdiel od svojej rodnej Ocovej, Hrinovej a Pincinej, kde nemaju co robit ani v sezone na poli, budu v Blatisrave robit otrokov za aspon tych 380ecok mesacne a ustajneny budu v bytoch po 6 ks a skladat sa na najom.
Taketo jednanie potom vyzenie Blatisravakov neviem kam, pretoze nebudu schopny si najst zamestnanie, aby mohli platit hypoteky a zit vo svojom regione, ak jedno miesto Blavaka cakaju 3ja CPckari.
A aby to bolo dokonale, evidencia nezamestnanych je podla trvaleho pobytu, takze masa flexibilnych nezamestnanych caka na pracu v Blave, ale evidovany su dakde doma.
Potom sa daju zlakat aj na rozne brigady a ine cinnosti, ktore by inak museli byt zdanene, ale aj maly cash potesi a Blava sa stava dojnou kravou celeho SR, hoci to tak v cislach nevyzera.
Ale ja sa nehnevam, ani ma to netrapi velmi, lebo to je prirodzeny jav.
Viac ma trapi, ze Bratislava nema nejake normalne lowcostove byvanie pre nemajetnych, napriklad nejaky slum, alebo ghetto z vlniteho plechu a karavanov, aby aj blavaci, co uz nevladzu, nemuseli ist uplne doprec, ale mohli byvat primerane svojim moznostiam v budach a stodolach v kempoch a nesnazit sa platit najomne 600 eur za garsonku.
Lenze masa CP-ckarov ma specifikum, ze vzdy ked uz sa prestane darit, odchadzaju domov "na vychod" a nemusia ist byvat do privesu, ale vracaju sa domov do svojich rodnych obci.
Takto "bezodpadkovo" a bez velkych problemov moze Blava sluzit ako oaza pre pocestnych, kazdy sa tu napije, vykadi a ide zas dalej..
30. 10. 2014   bratislavcan
vystizne, aj preo Ba vyzera ako vyzera...
30. 10. 2014   classic chess
Zabudol si napísať vygrcá (vyblije)- v starom meste na každých 10m jeden blvanec. Preto tým pocestným hovorím blváci.
30. 10. 2014   lolo
No Ba vyzera tak, ze vlastne nijako nevyzera.
Ceny bytov v meste su premrstene a neadekvatne tomu, co samotny region BA produkuje a ake ma moznosti, napriek tomu, ze je to hlavne mesto SR, je to bohuzial "len hlavne" mesto SR.
Po 89 zacal miznut priemysel a zacala sa nova doba budovania novych bud.
Pretoze ceny su v BA ake su, mnohy to nezvladli a vyuzili moznost, predali (vymenili) panelak vertikalny, za panelak horizontalny, lebo kupili lacnejsie pozemky okolo Blavy a satelitne obce sa rozrastli o tisice Blavackych CP-ckarov.
Samozrejme, ze cele to stahovanie Blavakov sa prejavuje kazdy den na vsetkych smeroch vjazdoch a vyjazdoch z mesta mnohohodinovymi zapchami na komunikaciach, ktore na tu zaplavu dochadzajucich niesu stavane.
V tych bytoch petrzka a centrum su vatsinou v prenajmoch prave ty vykonny lowcostovy pracanti ustajneny v mnozstvach, na ktore niesu stavane ani byty, neda sa parkovat a to ani cez den a ani vecer, ale cez weekend a najma cez sviatky je zrazu Blava prazdna. A nieje to tym, ze by vsedci boli na lyzovacke, alebo na dovolenkach v teplych krajinach.
Toto specifikum je ale doslova cesko-slovenske, lebo toto sa deje aj v Prahe a inych mestach.
Na rozdiel ale od BA, napriklad taka Ostrava, alebo Brno je dalko rozlozitejsie a dopravna struktura aj MHD sa postupne nabalovali a napriklad elekricky v Brne, alebo Ostrave prepajaju aj odlahlejsie satelity okolnych obci z centrom. Hustota obyvatelov je dokonca mensia ako v BA, hoci rozlahlostou su tie mesta ovela vatsie.
Lenze v BA je to vsetko take cudne.
Vela sa hovori a prd makovy sa robi.
Vsetka iniciativa, dokonca aj exodus a rozsirovanie satelitnych obci je zivelne a nekontrolovatelne, vzdy prevladaju vselijake zaujmy osobne, developkarske nad potrebami celku.
Potom sa deje to co sa deje, Ceny su vysoke, Ludia nasrany a zivot v takomto meste posrany.
Ale to je asi normalny vyvoj situacie a celkoveho ignorovania hlavneho mesta, lebo polovica ludi z BA dochadza byvat do okolia a druha polovia tu len preziva a ziaden vztah ku mestu nema, maximalne sa ist vyshoppinguvat a zabruslit si na hradzu, pripadne si poslapat v bahne po tazbe na kolibu.
31. 10. 2014   P.
"Viac ma trapi, ze Bratislava nema nejake normalne lowcostove byvanie pre nemajetnych"
.
ale ved aj toto mal vyriesit trh.. ci zase nevyriesil ? ved predsa kazdy praviciar vie, ze stat sa nema podielat na vystavbe bytov a kazdy si ich ma zhanat ako vie..a kazdy praviciar tiez vie, ze ani regulovat/planovat netreba, ze trh vyriesi sam aj architekturu, zahustenost, lokalitu, bilboardy, parkovanie, infrastrukturu, dopr. dostupnost, skoly, skolky atd...ci ani to nevyriesil ?...najvacsie politicke strany maju medzi sponzormi aj velkych realitnych developerov a stavebnikov...snad nechces, aby ich stat mutil stavat najomne byty, a na com by potom tito kapitalisti ryzovali ? ..vies si napr. predstavit, ze vystavbou najomnych bytov v BA by klesla cena byvania a cena prenajmov povedzme o stvrtinu ? ved to by im odkrojilo zo zisku..chceli ste kapitalizmus s "malym statom", tak ho mate
1/1