Názory čitateľov


Názory k článku:
Slovensko v ohrození: Príliš vysoké ceny elektriny likvidujú našu konkurencieschopnosť

25. 10. 2014   valent hudec
LOLO, Váš názor o elektrine z atomu je chybný,m je to zatiaľ najekonomickejšia výroba, pretože t.zv. "zelené zdroje" majú rovnaké negatíva ako fosílne spaľovanie nehovoriac o nenávratnom ničení časti pôdy ktorá nás živí...ak budeme bio odpad spaľovať za pár rokov budeme mať len "Hlušinu". Orná pôda sa vytvára stáročia a vyťažením živín na "zelené palivo je največšia blbosť akú kedy kto vymyslel... Rovnako je trestuhodné spalovať bio odpad a nevracať ho do pôdy. To platí i o fosílnych palivách vytvorených tisácročiami. Za túto blbosť ľudstvo draho zaplatí v budäcnosti....
25. 10. 2014   lolo
Ale to ja viem, preto sa teda pytam a pokladam otazku do plena, preco mame najdrahsiu elektricku energiu v europe, ked mame silne zdroje konvencneho typu a najsilnejsi zdroj v podobe atomu, a vsetky zdroje dokopy nedokazem evyuzit na plny potencial a teda velka cast ide na export, no na priek tomu si zaondievame ornu podu repkou, solarnymi panelmi a palime biomasu, no v skutocnoti toziaden efekt nema, naopak stale sa vystupy predrazuju.
Elektrina z vetra a slnka navyse potrebuje 100% zalohu v konvencnych zdrojoch, takze aj ked svieti slnko a fuka, musi bezat nejaky horsie regulovatelny zdroj ako atom alebo cakat velmi rychla plynova turbina na priame spalovanie a potom spalovat v spicke drahy plyn z dovozu.
24. 10. 2014   Lolo
Ja si myslim a nech mi to neikto vyvrati, ze...
Slovakistan produjuje 0,prd zelenej energie a vatsina elektriny je z konvencnych zdrojov ako je atom,uhlie a trocha plynu.
TAto elektrina je draha z rozhodnutia regula regulatorovica regulatorenka a platit ju musia chudaci a chude domacnosti a navyse aj podniky.
Zelena elektrina je presne tak krasna a super, pokial je to krasne dievca na plagate, alebo casopise, kazdy by ju chcel, onanuje nad nou, ale v praxi ju nevie uzivit.
Nie ze by toho zozrala nejak privela, ale aby vyzerala stale ako na obrazku, alebo aspon co mozno najdlhsi cas, su naklady, ktore nemoze kazdy platit (nie ze by nase devy neboli krasne aj bez make upu) ale vizazistom pocnuc, cez kadernika az po zubara, je to nerentabilne mat doma modelku a chciet aby sa obleiakala do teplakov a krmila svine a kopala na poli.
Na to je dobra nasa stara dobra baba z prdelou a nohami ako pne, co si nami da vecer bocik a frfle, ked kukeme fotbal, alebo kalime v krcme.
A rovnaka krasna flandra je ta zelena elektrina z vetra i slnka. Je krasna, je uzasna a eko friendly, ale akosi prilis draha, na to, aby sme si ju mohli kupovat vsedci, najma my chudobny Slovaci, obyvatelia Slovakistanu.
Zelena elektrina je vzdy a aj bude nestabilny a debilny zdroj, lebo ta zo slnka ide ked je slnko a taz vetra len ked fuka a ked fuka vela je jej vela a je na houno, lebo nezlacnie automaticky a ta zo slnka rovnako.
Takze potreba na to zalohu a redundanciu, pripadne akumulaciu a to stoji vzdy 2x viac,( v paxi presne 3,43xviac) ako stoji ta nasa stara znama Atomova, Uholna a Plynova a troska tej vodnej.
Takto sa mozme zamysliet nad tym, ze by sme zacali tvorit pozitivnu konkurencie neschopnost a budeme zas lepsi ako vsedci ostatny.
Alebo sa vratime ku plynovym generatorom na drevoplyn, pripadne ku vodnym mlynom a pilam, tak ako to robili nasi praotcovia a komousi namto 40 rokov znarodnovali a burali, aby sme si nemohli mliet a svietit lacnejsie.
Ale stale to neriesi a vyvolava vo mne znacne nepochopenie, ako moze byt u nas elektrina tak draha, ked za XX rokov je spotrebovavame len necelych 50% ako pred tymi XX rokmi a este jej 15-20% vyvazame a zalohujeme rakusko, ked nefuka.
Co ten regulatorovic vlastne zreguloval? alebo je to prezleceny byrokrat/kleptokrat ?
24. 10. 2014   Posudzovateľ
Neviem v čom a komu môžu Slováci konkurovať, keď im už nič nepatrí,dávno neexistuje žiadne spoločenské vlastníctvo výrobných prostriedkov a ani do lesa sa nedá ísť za pustovníka lebo aj ten je v konkrétnom spoločnom vlastníctve konkrétnych ľudí.
24. 10. 2014   citi2@azet.sk
a co takto odvody , to je to co likviduje
24. 10. 2014   3stan
je zaujímavé, že príliš vysoké ceny elektriny likvidujú našu konkurencieschopnos ť ale príliš nízke ceny pracovnej sily jej nepomáhajú vobec.
1/1