Názory čitateľov


Názory k článku:
Slovensko na chvoste: Leto bolo slabé, obsadenosť hotelov len 35,6 %

20. 10. 2014   mimosk23
Rusky hovoriaci turista minie na Slovensku v priemere 250 eur denne. Uviedol to generálny riaditeľ vydavateľskej skupiny Náš produkt Oleksandr Dranikov.
Patria tak podľa neho medzi najbonitnejšiu klientelu z hľadiska denných priemerných výdavkov. Podľa Dranikova rastie záujem ruských turistov o Slovensko. A teraz mi povedz co sa stalo v máji pred letom a preco Rusky klienti nepojdu na dovolenku do krajín ktore na nich uvalili sankcie.???
20. 10. 2014   fero z BA
stalo sa najlepšie čo sa mohlo stať, ruský turista nech ostane na kryme a do EU nech ani nejde, veď oni chodia na tankoch a s guľometmi
20. 10. 2014   mimosk23
ozaj si len Fero
29. 10. 2014   tolkien
Veru, veru, vystaval im Putin v Soci vraj neskutocne drahy areal, ktory ma sluzit aj dovolenkarom ... maju, molodci, kam chodit... soldaty na opuske ... :-)))))
20. 10. 2014   lolo
Ja to vidim inak.
Problem je v tom, ze nas pokazili-
Pionierske tabory..
Svazacke a zvazarmovske ozieracky a trtkacky
Rekreacie ROH a zavodne vymenne pobyty v podnikovych chatach a zariadeniach.
Tento druh hotelierstava a stravovanie zavodne, pripadne zatuchnute zvazacke hostely, niesu jedine problemy.
V zahranici nebyvalo nic masove a nic moc organizovane.
Podniky, ako vinarne, alebo restauracie a penziony vznikali spontanne na farmach a vidieku, kde ludia chodili radi, pretoze niekde bolo vino, ide zas dobre zradlo, uplne inde zas vyrabali syry a tak podobne.
Ale a to podtrhujem, vzdy turisticky ruch bol minoritny podiel zisku domacich. Snad okrem velkych miest, ale hovorim o vidieku primarne, pretoze v SR okrem Blatisravy, kde nieje co ukazovat, okrem vidieka nic nieje, ani priemysel teda..
Pozrem sa napriklad na Rakusko.. Sankt Korona..
Lyziarske vleky a svahy v v lete sa kosia a lanovkami sa zvaza seno do stajni, v lete sa pasu horske kravy a ovce a kozy a co ja viem este co..
Mimo sezonu lyzovania tam skratka su pastviny a luky, kde sa farmarci a pracuje. Turisti su bonus.
Staci ist 50km za Vieden a vidite krcmy vo dvoroch, ktore funguju len cez weekendy, cez tyzden je to normalna farma. Na prilakanie turistov spravia zabijacku a ozieracku, ale len na prilepsenie.
U nas by to zakazala hygiena, alebo by nabehla danova kobra na nekolkovany alkohol a absenciu registracnej pokladne.
Svajciarsko - napriklad udolie Ementaler.. No vyrabaju syry, komu sa nehnusi, moze v starej syrarni prespat.. ale syry vyrabaju stale, v modernej syrarni vedla..
Lenze oni nemali ROH, Komunistov 40 rokov pri moci, nezdruzstevnili a farmy sa integrovali prirodzene, vztah k pode ludia nestratili, nic neprivatizovali a hotely boli vzdy rodinne, alebo patriace nejakej rodine.
Male penziony a hotely na vidieku mali vzdy spravcu.
Ubytovanie na farme v miestnosti "navyse" nebolo nikdy ako zdroj podmieneneho prijmu.
No a kedze toto sa u nas komancami pretalo, tak mame co meme.
V Ostrave, spinavom meste plnom hutnictva, koksarni a uholneho prachu, otvorili (nerozobrali a neodviezli do srotu) v starej vysokej peci muzeum, koncertnu salu a kongresovu miestnost.
V Blatisrave zrovnali zo zemou podniky, ktore mali tradiciu a zalozene boli v rokoch 1870. Dynamit Nobel (v blave bola vila, kde Fredo Nobel byval)
Gumon, Kablovka, Siemens, dokonca aj staru plynaren z vatsej casti zburali, lebo bolo na obtaz.
Nevraviac o takych veciach ako cvernovka a podobne, ktore mozu byt lofty, alebo nejak tak.
Sme banda snobov, co nam trci slama z topanok.
Nevidime ani 50 km za svoje hranice.
Potom sa cudujeme, ze mame male platy..
20. 10. 2014   Marco Polo
a keby si tie svajciarsko-rakuske udolia premiestnil na Svk, tak akoze slov. "stredna vrstva" s tymi cca 400-600 eurami okorenenymi 20% DPH by sa tam akoze razom pohrnula ?
20. 10. 2014   Marco Polo
20. 10. 2014   lolo
To si nemyslim, ze by sa tam pohrnula, ale bolo by kam ist doma.
Pretoze, ak mne nieje draho raz za dva roky sadnut na motorku a prejst sa po europe za 300-500 eur (viac neusetrim) a dat si v Bazilei kavu na promenade, alebo v Mullhause omocit nohy do Rohne, tak radsej by som siel dakam v SR, na dobry syr, alebo podobne, ale sluzby ponukane tu a vztah k pode, pripadne Hnedoslovenska osady a spoluobcania ma od toho nejako odradzaju. Niesom Blavocentrista, ale presnym obrazom Blavy je cele SR a plati to aj na opak.
Pozri si Hohe Tatras..
Hotely, ozdarvovne a hotely.. Drahe, drahe drahe..
Ziadna alternativa rozumneho kompromisu, len ryza a ryza, za kazdu cenu a mimo sezonu? Dohanaju to stratili za zimu a vzime to, co stratili v lete.
Tatry mountain resort.. Podvod na podvod.
Videl si niekedy drahy Marco, ze by v Aplach, alebo na mount Blanc bol nejaky Alpsky akciovy podvodnik?
Aj tu blbu zeleznicu hore na m.b. vybudovali podielnici z ucastou statu.
Problem je u nas prerusenie istej kontinuity vlastnictva a kontinuity poskytovania sluzieb sukromnikom.
Za to moze nielen totalita, ale celkova natura, avsak to co tu budujeme, ako turisticky atraktivne mi pripada ako putova atrakcia za vela penazi, kde prioritou je ostrihat a olupat co najviac prislych hosti.
A to mozem zacat kupelmi, alebo likvidaciou kupelov, Byvalimy ozdravovnami, kde bud je stale este totalita, alebo sa tvaria ako hotel Ritz, len na zelenej luke...
A to nehovorim o spolupraci a kontinuite sluzieb..
Uplen hlupy priklad, ale tak slovensky nas, su rozne jazera. Kazde jazero je obstavane dokola chatami, vilami, domami a hradmi, oplotene az do vody... Moja plaz, moj dom, moj pozemok. Zacnem kosariskom, koncim na nadrzi Vyvrat.
Podobne skonci aj Cunovo.
Pre co?
Lebo SR
21. 10. 2014   Marco Polo
nezabudaj tiez ze znacnu cast turistickej klientely na zapade tvoria alebo za minuleho rezimu aj u nas tvorili dochodcovia, ktorych je na Svk vyse milion dnes s dochodkom vacsinou okolo 350 eur pri aktualnych cenach...ty si mlady, z casu na cas 500eur na cestu do hor naskrabes a ides na motorke alebo hocijako...ale dochodca s mesacnym prijmom 350eur v dnesnej dobe ma co robit aby prezil, nieto este aby premyslal do ktorych kupelov sa ten ktory rok pojde zrekreovat...aj preto sa Svk stalo zavisle (na rozdiel od minulosti) na zahranicnej alebo snobskej klientele a tych fakt fotenie kostolikov nebavi...ti sa chcu bavit a zazivat..a za slovenske ceny, nie nemecke..lebo tie maju aj doma akurat s lepsimi sluzbami
upadok viacerych kupelov, ktory spominas je sposobeny hlavne tym, ze poistovne a cely system (kedze chce generovat co najvyssi zisk) dnes uz nepreplacaju diagnozy tak ako v minolosti a dostat poukaz do kupelov je dnes ovela ovela tazsie..no a na to aby si si mesiac v kupeloch mohol zaplatit cisto z vrecka, na to ma len malo ludi ..navyse skus dnes povedat zamestnavatelovi, ze musis ist na mesiac do kupelov..ta vyhodi...myslim ze tvoje vyhovaranie sa na minuly rezim 25r po zmene je od veci, obzvlast ked vtedy bol domaci turizmus masovejsi ako dnes
20. 10. 2014   Marco Polo
turisticky priemysel v krajine s 500 eurovymi mzdami pri sucasne vysokych nakladoch na zakl. zivotne potreby, 14% nezamestnanostou, 10% vystahovalectvom, 20% DPH na vsetko spojene s turizmom atd. na inych ako zahranicnych turistoch byt zalozeny nemoze, kedze domaci dopyt je minimalny..otazka potom mozno je, ci zahranicnym turistom staci hlavna dedina, kostolíky a pekna príroda
20. 10. 2014   fero z BA
nič nie je horšie pre turistický ruch ako chudobný klient -- takýchto je slovensko plné SR, ČR, PL...
20. 10. 2014   fero z BA
slovensko má jeden z najhorších pomerov cena-výkon v turistickom ruchu .... jednoducho sme nepohostinný národ a nevieme to robiť, to potvrdí každý, čo len trochu scestovaný človek --- 40% podpora takej agresívnej strane ako je KSS-SMER vypovedá o tom, akí ľudia sú tí ficovoliči
20. 10. 2014   alokus
Bohužiaľ máš úplnú pravdu. Naše zariadenia majú vysoké nároky na hosťa a nie na seba. Pri porovnaní s takými porovnateľnými krajinami ako je Maďarsko a Rumunsko máme neuveriteľne vysoké cany za oveľa slabšiu ponuku. A z mnohých našich zamestnancov až srší neochota.
20. 10. 2014   Marco Polo
zamestnanec je len obrazom svojho zamestnavatela.. a navyse, kde sa nic nedeje, ani pes (host) nesnori
20. 10. 2014   fero z BA
v turistickom priemysle musí jednoznačne prvá iniciatíva prísť od poskytovateľa služieb --- tá je minimálna, až potom možno príde klient..... zamestnanci sú tiež občiania SR, čiže neochotní, nevrlí,....
1/1