Názory čitateľov


Názory k článku:
Bill Gates si prečítal Pikettyho knihu, jeho kritika má ale zopár vážnych nedostatkov

21. 10. 2014   nepracujuci akcionar z danoveho raja
Gates klame...dnes su cca 1/3 zo vsetkych miliardarov miliardari z dedicstva, dalsia tretina kombinacia z dedicstva aj biznisu, ale bez prave toho dedicstva by ziaden biznis nerobili a len jedna tretina "vlastnym usilim", medzi ktore radime hlavne masivnu privatizaciu vo vych Europe, Cine a nadnarodne financne machinacie...Gates zrejme aj dedicstvo, aj financne machinacie aj privatizaciu povazuje za vlastne usilie
20. 10. 2014   proti_vny
Ak by každá slovenská rodina mala mesačne cca 3000 euro príjem.
Nezaujímalo by ju ako si žijú miliardári.
Najhoršie na tom je , že vy pre podnikatela vyrobíte za den 1000 euro zisku a on vám dá ledva 30 euro.
Kto to takto nastavil.
A prečo sa nás vláda nezastane a nepovie mu , že nám musí dať aspoň 100-vku.
19. 10. 2014   Kekonóm Miklož
Je to bohatý hňup.
19. 10. 2014   WannabeeP
V šesťdesiatych rokoch neboli veľké štrukturálne rozdiely medzi bohatými a chudobnými rodinami v USA. V šesťdesiatych rokoch boli tri štvrtiny chudobných rodín kompletné manželstvá. V súčasnosti je to len jedna tretina. Rodinná štruktúra vykorisťovaných más sa dezintegruje.
Chudobné deti väčšinou nežijú v kompletnej rodine, preto je menej pravdepodobné, že ukončia strednú školu, získajú prácu a budú mať postavenie z ktorého by mohli zmeniť hegemóniu privilegovanej triedy. Nerovnosť rodiny produkuje nerovnosť príjmov z generácie na generáciu.
19. 10. 2014   WannabeeP
Inak povedané v USA zreje podhubie pre socialistickú revolúciu.
Revolúcie sa neplánujú ,ony prepukajú živelne. Je otázkou, či je na to pripravená dnešná generácia USA politikov. Spoločnosť v USA potrebuje novú generáciu politikov ako soľ. Ona potrebuje nový typ politikov neodtrhnutých od reality. Je príznačné pre vnútroštátnu krízu, že terajší politici riešia narastajúci vnútroštátny problém expanziou von - vojnami, mimo vlastného územia.
19. 10. 2014   kush
"Revolucie sa neplanuju, ony prepukaju zivelne", odporucam Naomi Klein - Sokova doktrina.
Ja vidim dva problemy: 1. neoliberalizmus, 2. demokraticke zriadenie. Obe skapinaju a pokial nepride spolocnost na to, ako ich nahradit, vyzerie si vsetky negativa ich postupneho rozkladu.
19. 10. 2014   M.
Mylis sa, ale iba v detaile.
Vzdelanie nieje ziadna cesta k uspechu.
Dnes sa vytvaraju miliony vzdelanych a aj miliony chudobnych vzdelanych a nemaju sancu na uspech o nic vatsiu, ako ty co ziadnu skolu nemaju.
A je uplne jedno, ci vzdelany prisiel ku vzdelaniu tak, ze mu to "zaplatil stat" alebo zaplatili rodicia, alebo si na to zobral hypoteku.
V principe je mlady clovek bez vzdelania, ktory sa narodil rodine z bananovou farmou na tom lepsie, aj ked do skoly nechodil vobec a bude cely zivot len produkovat banany a nebude sa vediet podpisat, ako ten, co ma rodicov, ktory splacaju hypoteku, vozia dieta zo skoly a do skoly autom do satelitu vedla velkeho mesta, potom vystuduje skolu a musi si zhanat robotu.
Pritom jeho rodicia kedysi robili na druzstve, mama tahala za vemena a tata ruchal na traktore. Potom si nasli pracu v Blave a zacal sa kolotoc bez vychodiska.
Skratka sancu na lepsi zivot ma ten, co nechce vela a dokaze pokracovat v tradicii, alebo si najde vlastnu lepsiu cestu. Na tej ceste by ale nemal zacat cuchat lepidlo, alebo snezit do nosa.
19. 10. 2014   inglaska@seznam.cz
Problém je to, že lidé považují za vzdělání absolvování školy. Ale učíme se nejvíce z praxe a od úspěšných lidí. Kolik úspěšných učí ve školách? A ani je tam nechtějí! Právě učitelé a studenti bývají základem revolucí. Protože doopravdy nedosáhli úspěchu nebo ještě nezačali nic dělat a už mají názor!!!
19. 10. 2014   M.
Z nazorom suhlasim, ale len v tom pripade, ze:
Studenti su tvarna hmota a neustaly boj z pedagogmi je idelana zivna poda, kde staci minimalne investicne prostriedky na rozputanie toho, co niekto revoluciu nazve.
Okrem ineho, studenti niesu deti a este sa do nich daju napchat idealy.
Zaujimave je, ze kedysi stacilo mat za mesiac 18rokov a dali vam do ruk samopal, tank, alebo hufnicu.
Dnes musite mat aspon 21, aby ste mohli riadit nakladne auto, alebo autobus.
Rovnako to plati o zbrojnom preukaze.
19. 10. 2014   anonym
A ESTE MIMOCHODOM. V COM SME SA POSUNULI OD CIAS KED NASI DEDOVIA STALI RANO PRED FABIKOU A ZIADALI O PRACU?! AKURAT TO JE DNES O NIECO SOFISTYKOVANEJSIE.. STOJA NA URADOCH PRACE! A EXEKUTOR ODVIEDOL KRAVKU Z CHLIEVA?! DNES ZOBERIE CELY MAJETOK!
19. 10. 2014   WannabeeP
Nemeckí politológovia zostali zdesení z výsledkov prieskumu, ktorý ukázal, že väčšina Nemcov žije len zo mzdy (žiadne úspory, žiadne investície alebo aktíva). Väčšina Nemcov je teda námedzne pracujúca trieda a je teda vysoko sproletarizovaná. Výpadok mesačnej mzdy by pre Nemca znamenal katastrofu. __________________ To my Slováci nedostaneme mzdu niekedy aj tri mesiace a nejakým zázrakom to prežijeme a dokonca stále chodíme do práce alebo dokonca prijmeme nižšiu mzdu. Zadlženie Slovákov je jedno z najnižších v EU. ___________________ __ Triedny boj (neznamená niekoho zabiť) je na Slovensku slabý až nijaký. Slovák nemá vzťah ku štátu a logicky si nevie organizovať a obhájiť si svoje práva.
19. 10. 2014   M.
Dovolim si poznamenat detail.
Slovak nema ziadne prava, takze sa mu zle obhajuju.
p.s. Tomu co si napisal hore o Nemcoch sa od doby Marxa hovori proletariat, alebo jednotlivcovi proletar.
Najdi si na vikipedii...
Lenze v byvalom CSSR vznikola vyssia forma proletariatu, takzavny kleptoproletariat.
To su ludia, ktory si pocas zivota v komunizme zvykli, ze ako proletari maju holu rit, tak zacali vymyslat a volaco doma kutit, pripadne aspon kradnut vo fabrikach a doma potom z toho daco vyrabat.
19. 10. 2014   Hruska Orech
Čo už mal Bill povedať ?? Keby mal opačný názor tak by zákonite nebol jedným z najbohatších ľudí na svete .
Každá vrana kráka tak ako jej zobák narástol... no a preto mienku takýchto ľudí si síce vypočujem (dokonca sa aj snažím pochopiť či nemajú kus pravdy)ale nijako ma nemôže ovplyvniť, stále ostávajú mojimi prirodzenými triednymi nepriateľmi ..
19. 10. 2014   anonym
NAVRAT KU KOMUNIZMU MOZNO V POZMENENEJ PODOBE JE JEDINA MOZNOST AKO ZROVNOPRAVNIT LUDI.URCITE TO NEBOLA ZLA MYSLIENKA..BODKA
19. 10. 2014   anonym
myslim si, ze mas pravdu. takto zmyslam aj ja. nasi podnikatelia nevedia socialne podnikat. ukazala sa natura slovenkeho ludu v plnej krae. a zahranicny investori si znas urobili vazalov kde pridu zbohatnut a ked stat chce kvalitnejsie podmienky pre svojich obcanov odydu prec. trebar by si na ukrajinu. vedia totiz, ze sa malickymi krokmi sa snazime o nejaku rovnost ktora im zacina z hrabiveho hladiska vadit. ved svet je tak velky. skrivili sme chrbaty :(((
19. 10. 2014   WannabeeP
Socialne podnikanie je ilúzia a zavádzanie. To baťovské podnikanie sa dalo na vytvorenom novo československom území, kde existoval DOPYT akoby bezo dna. Dnes je realita iná, vo väčšine sveta.
19. 10. 2014   kush
Podobne to fungovalo za socializmu, podniky boli vytvarane tak, aby nevznikala vzajomna likvidacna konkurencia a dostatocny dopyt bol zabezpeceny nizkou dostupnostou. Takze to nie je iluzia, da sa to pri centralne regulovanom hospodarstve. Volny trh to samozrejme neumoznuje, akonahle by podnikatel zacal vynakladat prostriedky na lepsie podmienky pre svojich zamestnancov, konkurencia ho nizsimi nakladmi vytlaci z trhu a znici.
Svoj podiel viny (a velky) ma na tom spotrebitel, ktoremu je jedno odkial vyrobok pochadza, kto a ako ho vyrobil, ale vzdy uprednostni lacnejsi vyrobok. Sam svojim spravanim podporuje politiku znizovania nakladov az na same dno co je v uplnom rozpore s nejakym socialnym podnikanim.
20. 10. 2014   P.
wannabe..batovske podnikanie je zbytocne zidealizovany mytus..bez STATNYCH ZAKAZOK, ktore ziskaval cez politicke konexie, korupciu, bez porusovania pravidiel, zakonov atd by sa nikdy nebol dostal tak daleko..ak prva svetova vojna urobila z Batu bohaca a z firmy povedomejsiu znacku, druha vojna urobila este vacsieho bohaca, ale zaroven jeho biznis aj pochovala, kedze sa stal neziaducou osobou od US, cez Britaniu az po nas..zjednodusene povedane ako zacal, tak aj skoncil
19. 10. 2014   inglaska@seznam.cz
Proč nepodnikáte, když je to tak snadné a úžasné?
19. 10. 2014   WannabeeP
Komunizmus je bezštátie. Ešte ho nikto nezažil. ________________Bil l Gates píše o relatívnom zbedačovaní, tak ako ho objasnil Marx. Bill si myslí, že ním vysvetlil to absolútne.
______________ "Bude ich čoraz menej a budú čoraz bohatší. MARX __________________ Inak povedané: Príjmy sa sťahujú do špice. Menšina vlastní čoraz väčší podiel rastúceho bohatstva.
19. 10. 2014   anonym
velmi pekne si to napisal. dodam, ze to len ukazuje ako su ti bohaci a super bohaci odstrihnuti od beznych ludi s malymi alebo minimalnymi mzdami
1/1