Názory čitateľov


Názory k článku:
Nemci obľubujú hotovosť, odmietajú žiť na dlh

29. 10. 2014   123
jedno prislovie hovori : Rozhadzuj sa iba do vysky svojho platu
myslim ze je vystizne a netreba k tomu asi nic ani dodat
28. 10. 2014   lolo
No neviem ako vy, ale mna kedysi mama aj stara mama naucila "nemecke figle"
Pocnuc tym, ze ked si umyvam zuby, naberiem si do pohara vodu a nenechavam pusteny kohutik, nekupem sa vo vani, ale sa sprchujem, a ked sa sprchujem, tak sa namocim, namydlim a potom osprchujem, medzi tym vypinam vodu.
Tak isto za zvysne love, co ostanu, treba setrit a setrit aj tak, ze pri sebe treba mat hotovost, ale neminat, no mat v penazenke istotu.
Od doby totality vzdy 1ks 100$, 500 silingov a 1000kcs a 100 rublov.
Mozete tak ist aj na kraj sveta.
Dnes mi staci 200$ 500eur a 100lbs.
Peniaze odkladat nakupom zlomkoveho zlata a striebra.
Vpripade pruseru, ako pred, tak aj potom, nebudu vsetky komodity dostupne.
Preto treba mat odlozenu debnu, krabicu a v nej:
Konzervy masove, konzervy natierkove, luncheon meat, cestoviny nasypane vo flasi, lekvar, dzem, flasku cukru a vo flaske caj, a 100gr. vitaminu C, volne sypeneho, (kyselina L askorbova).
V bedni ma byt jeden varic, bud benzinovy samodujka, alebo hoc aj na pevny lieh, noz a par lyziciek, stary hrnec a plastove taniere.
Basa vody balenej v garazi odlozena, tiez nieje zla.
Ked vlastnim vozidlo, mam mat odlozene aspon jednu plnu nadrz paliva v kanystroch a nachystane na zimu vzdy nahradne kurenie, stacia miniclubky a vrece koksu, alebo uhlia.
Takto prezijete aj najvatsie problemy, ak aj idete na cesty a mate so sebou vzdy rezervy, nemusite minut, donesiete domov.
Raz za cas, si treba dat "krabicovy tyzden" a zozrat co je v zasobe a mohlo by sa pokazit. Za usetrene peniaze za stravu, treba zas dokupit cerstve zasoby, posluzi na to hociktory hypermarket.
Kto sa tymto cely zivot riadi a riadil, nemoze mat problemy.
Bankam sa netreba vyhybat, ale pokial nieje nutne, ucet mat v rodine maximalne jeden a peniaze z vyplaty, alebo vyplat vyberat vsetky naraz a doma mat zamykatelnu skrinku, alebo minisafe a donho dat obalky clenov klanu.
Potom nevzniknu problemy typu, co na vianoce, alebo kto zaplati to, alebo ono. Rovnym dielom domacnost sa podeli na prevadzku z prijmu.
Lenze u nas sme sprosty, primarne jednoduche veci nerobime a potom sa cudujeme.
A este jednu vec, vravela babka, stara to osoba, ze babu si mam vyvbrat na nudaplazi, alebo pri rybniku, az ked si ju okukne a ona mna, predide sa tak moznemu sklamaniu a nekompatibilite.
je to tak nemecky proste, az je to vsetko sproste, ale my sme nemali ani vojnu, len povstanie a komousi nas nenaucili celit ziadnej krize, len frflat na vsetko a neriesit nic, lebo za vsetko moze vlada.
Ale dnes a myslenie nezmenilo kazdy mesiac kazdy z nas precerpava ucet, ide do debetu, splaca auto, splaca telku, splaca byvanie, splaca az sa vo vsetkom straca.
Keby od zaciatku "novej doby" po 89 ludia nemali velke oci a zili by skromne, v ramci svojicjh pomerov, nedostal by sa sice povodny cechoslovakistan, neskor slovakistan a nemali by sme sa asi tak veselo ako dnes, ale mnohe problemy by ani nevznikli.
28. 10. 2014   fero z BA
čím viac nemecko spoznávam, tým ho viac obdivujem --- krajina, kde prakticky všetko funguje ako má, podpora študentov, vedy, čisté a fungujúce mestá, no kde sa človek pozrie, tak všetko je diametrálne odlišné od tejto komunistickej karpatskej gubernia, ktorá má svoj vzor v rusoch --- hnus táto krajina
28. 10. 2014   anonym
Nemecko je viac socialistickejsie ako Slovensko (progresivne dane, 40% prerozdelovanie HDP, silne odbory, narodohospodarska koncepcia..), takze aj preto tam mas lepsiu podporu vedy, studentov atd -- šmolkovolicov to ale nikto neucil
28. 10. 2014   anonym
FERO Z BA ISIEL SI NIEKEDY PO DIALNI Z BERLINA DO CIECH AUTOM? TA BETONOVA "DIALNICA" JE FAKT UZASNA ZE? HLAVNE ZE TU TAK OSPEVUJES NEMECKO. NATO ZE NA NICH ROBI ZVASOK EU JE TO UBOHE!
28. 10. 2014   fero z BA
prosím Ťa, upresni ako robíš na nemcov
28. 10. 2014   halitsky@zoznam.sk
Z Berlina do Ciech to je byvala NDR
28. 10. 2014   P.
a co ma sposob platby s dlhom ?..to, ze niekto neplati kartou este neznamena, ze nie je zadlzeny..dlh nemeckych domacnosti je cca 60% HDP, co je o dost viac ako nasich a bol by este vyssi, keby stat v Nemecku nepodporoval najomne byvanie a Nemci by sa cez hypoteky museli zadlzovat..ale aj dlh nasich domacnosti narasta, kedze donedavna sme furt zili z toho co sa vybudovalo za minuleho rezimu, ale to uz konci a dnes ked ludia chcu napr. byvane, tak sa musia masivne zadlzit..no a zadlzuje sa ich coraz viac..kapitalizmus a dlh idu ruka v ruke
28. 10. 2014   fero
Esteze zijeme v bankovom laboratoriu Europy spolu s vyskumnou vzorkou buta tothov.
1/1