Názory čitateľov


Názory k článku:
Ceny nehnuteľností v EÚ už stúpajú, u nás naďalej mierne klesajú

11. 7. 2014   kO
Z toho jasne vyplyva, ze ceny kralikarni v SR su predrazene este minimalne o 80%
Vysledkom bude dalsi pokles, alebo zastavenie vystavby.
Dolezity je totiz faktor potreby a dopytu.
Ten nebude, pokial sa bud ceny neznizia, alebo sa zvysia prijmy.
Alebo klesne nezamestnanost.
Ake jednoduche.
Mne ale prijde vtipne, ze v Blatisrave stoji najomny jednoizbak cca od 200 eur vyssie a vo Viedni, co je 70 km od Blatisravy, za najom bez energii za dvojizbak davam 86eur.
Cena bytu na kupu v novostavbe je o 20% nizssia vo Viedni ako v BA.
Problem je v tom, ze nejde lahko taky byt kupit, pretoze uver na takuto kupu v SR neschvalia a pri almuzne ktoru poberam ako vyplatu v SR, v Rakuskej banke mi hypoteku neschvalia, pretoze podla nich by som mal byt asi mrtvy, pretoze zarabam len 60% zivotneho minima v rakusku a to mi nemozu uver schvalit.
Dostal by som sa pri splatkach 300 eur/mes do ohrozenej skupiny socialne vyradenych a podla ich socialnych predpisov.
11. 7. 2014   anonym
pretoze v rakusku je najomne byvanie dotovane a na slovensku nie. Keby si si vo Viedni mal kupit komercnu nehnutelnost tak potom by si zistil ze na slovensku je vlastne este lacno. Ceny bytov vo viedni niesu lacnejsie ako v BA.
12. 7. 2014   ja
ty byvas vo Viedni a robis na SLovensku? Ci len robis za diety? Ked uz si tam a vies jazyk najdi si robotu a prestahuj sa.
12. 7. 2014   etpozemstan@et.com
Rakúsko podľa uvedenej tabuľky nie je v EÚ :)
Ináč, Rakúsko sa stará o svojich občanov a pre to každý investor musí pri výstavbe bytov dať tuším 15% bytov ZADARMO štátu, ako nájomné byty. Tieto po 20 ročnom nájme sa stanú majetkom býajúceho. Hypotéke na Slovensku vôbec nerozumiem, nakoľko investor berie pôžičku z banky, ktorá neskôr tieto byty aj predáva - to znamená že sa dvakrát nažerie na úrokoch! Nechápem, prečo túto úlohu investora a stavbára (nezamestnaný po rekvalifikácii) nesupluje štát a nevytvára nájomné byty pre občanov. Zrejme je tu samotné politické lobby, nakoľko politici a ich parchanti sú v rôznych správnych radách finančných, stavebných a iných firiem a teda by išli proti sebe. Takto môžu ožobračovať občana aj na inom poli ako je najvyššia DPH na potraviny. vyššia spotrebná daň na PHM ako v Rakúsku, predražené a nesplatiteľné hypotéky, ktoré poväčšinou ak sa podarí doplatí dlžník v 60tke... A na dôchodok si pripije so svojou polovičkou - sme slobodní :(((
11. 7. 2014   Kekonóm Miklož
Nafukuje sa ďalšia bublina.
1/1