Názory čitateľov


Názory k článku:
Chcete ušetriť na osvetlení domácnosti? Vyvarujte sa najčastejším chybám

2. 10. 2014   Jeden Niekto
Vyvarujte sa najčastejším chybám!!!
Najlepšie naučiť sa slovenčinu a vyvarovať sa najčastejších chýb alebo vyhnúť sa najčastejším chybám.
PROSÍM!!!!
29. 9. 2014   anonym
este cosi - ziarivky, tak okiadzane ako super, su odrb. Je to chemicke svetlo, vytvarane bombardovanim luminiscencnej vrstvy (bohvie z ako velmi zdraveho matrosa) UV ziarenim z vyboja v ortutovych (!!!) parach. Preco len si to vlastne kupujeme tie UV-filtrove okuliare? Ved cast toho UV prejde cez luminiscencu vrstvu - a nici nam zdravie. Okrem ineho je to nepriaznive pre aj tak uz pretazovane oci, ma to vplyv aj na vypadavanie vlasov... Je to humus - ale niekto zarobil. A o teplote svetla pri nich nemoze byt ani reci, ani o prirodzenej farbe - videl niekto svietit slnko na zeleno alebo na modro? A tie "teple" svetla - pozrite sa, ci niekedy vonku uvidite svoje dlane tak oranzove, ako pod ziarivkou s teplym svetlom... A v Rakusku, co sa tyka alt. zdrojov, uzmajuprolbemy s cenou energie, lebo MUSIA odoberat tu vrtulnikovu a kvoli tomu znizuju chod kalsickych na ciastocnu ztaz - ale tie vtedy idu neefektivne a draho. A vietor neveje furt.
28. 9. 2014   anonym
Pridam kvapku do mora.
Obycajne ziarovky zdrazeli desatnasobne.
V rokoch 2003-2004 stali ziarovky u vatsich firiem, okolo 2,50skk/40W ziarovka a dlhozivotnostne 100W/8.000h do semaforov okolo 5,10skk/ks
Dnes ziarovku pod 1,5eura nekupite nikde.
Zivotnost kvazihalogenovych zabalenych vo vatsej banke je okolo 1100hodin, povodne ziarovky mali zivotnost minimalne 2.500hod.
LEDkove ziarovky, aj usporne ziarivky, vdaka elektronickemu predradniku, ktory obsahuje najma elektrolyticke kondenzatory, ktore maju najvyssiu moznu zivotnost 5.000 hodin (norma nepusti, staci pozriet katalog) a aj ked samotne LED-ky preziju elektroniku, este je tu nastraha v podobe obmedzenej zivotnosti pouzitim bezolovnateho cinu (RoHs) takze v najlepsej kondicii ta zivotnost pri kombinovanych kurvitkach bude v priemere okolo 3000hodin. A to je velmi malo, vzhladom na cenu takejto nahradnej ziarovky, pretoze v porovnani z obycajnou ziarovkou, ktora stala 20centov a spotrebovala za zivot 20 euro el. energie a novej ziarovky za 20 euro, ktora vzhladom na zivotnost spotrebuje dlasich 8eur a svieti vseliako, pomaly, len nie dobre, alebo rychlo a na zlto alebo ultrabielo, to je velmi cudna matematika.
Navyse pre mnohe LED a ziarivky nevyhovuju stare typy osvetlovacich telies, takze ich treba tiez menit a to dalsi faktor navysenia ceny.
Takze o ziadnej uspore nemoze byt ani rec.
Len eurokomisar (europisoar) je stastny, lebo si obhajil plat a lobby mu dala volaco do vacku.
28. 9. 2014   lolo
Cele je to chore a zvratene, ale ono je to tak vo vsetkych odvetviach.
Nebudem strucny, ale zhrniem to asi tak.
Elektrina a elektrifikacia, teda vyroba a jej distribucia ma urcity vyvojovy charakter.
Vsetko z niecim suvisi a elektrina pre domacnosti bola v pociatkoch jej zavadzania distribucny odpad, ktory vznikal v elektrarnach pre priemyselne komplexy a v case, ked ked bol v manufakture fajront, vypinat eletraren, najma z parnym pohonom bolo neefektivne, tak sa vymyslalo ako vyuzit masovo el. energiu rozvodmi do domacnosti.
Neskor isty pan Tesla zdokonalil striedavym prudom jej distribuciu a prenos na velke vzdialenosti, teda sa zacali vyuzivat zdroje vzdialene, napr. niagarske vodopady..
No a elektrina sa vyuzivala vzdy najma v priemyselnom sektore, ako hnacie medium strojov, avsak v case pracovneho pokoja sa oplatilo ju distribuovat najma domacnostiam a spotrebovavat je co najviac, inak by zdrojova hnacia sila a aj zisk z jej vyroby vysiel na zmar.
Preto v pociatkoch bolo v domacnostiach na elektrinu uplne vsetko, od svietenia, cez zehlenie, pripravu pokrmov, az po vysavanie, kurenie, a chladenie.
Takto sa zabezpecila rovnomerna sotreba na celoplosne pokrytie ako podnikov, tak domacnosti.
Vysoka spotreba v domacnostiach bola ziaduca, niekedy zabezpecovala vyssi zisk, ako priemysel.
Od roku 1989 u nas dochadza ku postupnemu utlmu priemyslu a priemyselnych podnikov a nasledne klesa spotreba el. energie.
Za tento fakt hovori to, ze ani Jasl.bohunice netreba, dokonca ani dostavbu JE Mochovce.
Odstavili sa aj vyznamne hnedouholne elektrarne v okoli Krtisa, ciastocne Aj Novaky, Vojany idu na 1/3 vykonu.
Az tak velmi klesla spotreba..
A to niekto musi zaplatit.
Metodika zavadzania zelenej energie toto neriesi, pretoze ju nikto nechce, je vzdy minimalne 4x drahsia, ako je energia z fosilnych zdrojov.
Je to pre to, ze musi byt redundantne zalohovana a to stoji vzdy 2x toklo plus navyse dimenzovanie nesuvahy sustavy, ktora musi mat scenare zalohy v sekundach vypadkov a tato eletrina je este drahsia.
No a pre to, ze velke podniky upadaju, a existujuce maju drahe vstupne naklady drahou elektrinou, predrazenou o zelenu energiu, tak postupne opustaju cely region.
28. 9. 2014   lolo

Znizenim spotreby v domacnostiach sa vyriesila velka problematika impulznej spotreby, takze cielenym znizovanim spotreby, klesaju naroky na instalovane vykony elektrarni a navyse moze zacat stupat cena el. energie, pretoze zivot bez nej si priemysel vyriesi bud autonomnou vyrobou (napriklad Slovnaft z mazutu) alebo odchodom za lacnejsou energiou.
Toto si ovcania dovolit nemozu, takze to skratka zaplatia.
Ziarovka je prvy sposob, ako nezatazovat elektrovodnu sustavu a znizit potrebne vstupy el. energie pre domacnosti.
Nasledovat bude rozdelnie tarifnych tried podla isticov vstupnych, ktore by mali byt od roku 2020 mozne delit aj od 1f na 6A!!
Nic to neprinesie, len usporu vo vyrobe el. energie v konvencnych zdrojoch.
Vyroba el. energie tzv Grid tailovymi menicmi zo solarnymi clankami, alebo malymi veternymi elektrarnickami je velmi neziaduca, dokonca ju distributor tresta.
Ak novy elektromer zaznamena pretok el. energie od spotrebitela do siete, je to zapocitane ako spotreba + pokuta.
Nikto nehce, elektricku energiu vykupovat, lebo by sa znizila spotreba este viac.
Existenia kedysi vyhodnych a lacnych rieseni, ako bola ziarovka, zehlicka chladnicka, varna platnicka a varna kanvica, je dnes neziaduce, pretoze to privelmi impulzne zatazuje siet.
Dozili sme sa elektrifikacnej totality, pomohol tomu najma diktat Bruselu EK, a podpora vziku solarnych a veternych baronov, ktory sa potrebuju nagrgat.
Obcan je somar, ktory musi tieto potreby zaplatit.
28. 9. 2014   MV
Výborne vysvetlené pre nás, ktorí len tušia, že existuje aj ťažká energetika, kľúčová informácia je o poklese výkonu elektrární na 1/3. Teda budúca inštalácia inteligentných elektromerov má asi tieto dôvody a v podstate prechodom na iných dodávateľov ako ČEZ asi nič neušetríme, len si skomplikujeme platenie faktúr.
28. 9. 2014   M.
Ono je to zlozitejsie.
Ale v principe ide o to, ze sa chysta nova tarifikacia, ktora bude vyzerat asi tak, ze pausalne sa v poplatkoch bude platit akasi zaloha, podobne ako za plyn, ale neodobrata el. energia v kWh sa podobne ako predplatene minuty u GSM operatorov skraka nebude vracat.
Nepomohlo ani to, ze preplatky, ktore sa vracaju v energetike, rovnako ako preplatky poistovniam sa najprv zdania danou zo zisku a az nasledne su vracane.
Zaujimave je to, ze uz roky existuju krajiny, kde som aj chvilku zil a pracoval, kde je uplne bezne, ze su elektromery instalovane ako kreditne. Teda fungovali a funguju na mince, alebo su vybavene klavesnicou a dobija sa do nich kredit zo stieracich kariet.
V pripade, ze sa el. energia nespotrebovava, tak sa skratka neuctuje.
U nas to nikdy nikto nechcel a nemal volu zaviest, riesilo by to vo velkom rozsahu problemy chat, osad, neplaticov a podobne.
Uplne najjednoduchsie sa vysvetluje stav v energetike tak, ze ked klesa spotreba, treba udrzat zisk.
A to za kazdu cenu.
Ovcanom sa predostrie vela moznosti, ktore nic neriesia, ale rozhodne sa distributor a priekupnici vzdy nagrgaju.
Uz len ostava presvedcit ludi o tom, ze vypadok elektrikej nergie nieje blackout, ale zelena energia z nulovym potenialom a zalohovanie, redundancia a investicia do zakohovacich zdrojov je ovcianska povinnost spotrebitela, nie chyba distribucie a je to uplne v suchu..
28. 9. 2014   MV
Žiarovka by mohla vydržať aj 100 rokov, ale nesmie sa tak vyrábať, pretože by to ohrozilo biznis a zamestnanosť, preto je nastavená na spotrebu do 1000 hodín. Žiarivky sú vyrátané tak, aby sme úsporu peňazí počas spotreby zaplatili ich výrobcovi, nie dodávateľovi elektriny a myslím že ich má vo veľkej miere každá domácnosť. Teoreticky by viac ušetrila vypnutím chladničky, ale aký je potom životný štandard?
Šetrenie elektriny má zmysel len po určitú hranicu, pretože za ňou sú povinné paušálne poplaky, ktoré zostanú aj keby sme nespotrebovali ani 1 Watt a napokon načo sú spotrebiče, pri ktorých nemám na ich prevádzku? Prenos elektriny je drahší ako samotná elektrina a sú tu aj poplatky do súvisiacich fondov, ktoré máme na faktúre. Hlavnou položkou nie je svetlo, ale vykurovanie v zime.
28. 9. 2014   anonym
Ale prd makovy.
V starom byte, dome, najradsej kazdy meni svietidla, lebo tie na ziarovky klasicke uz nevyhovuju.
Ziarivky usporne su odrb, Ledky zas drahe riesenie a nie idealne.
Europska mumia svojim diktatom nezmyslov, sposobila katastrofu.
By ma zaujimalo, co sa usporilo, presnejsie kam odtiekla ta uspora a komu dovacku.. jasne korporaciam.
Prial by som debilovi, aby musel laborovat z halogenom v kadibude, kde som mal 200W ziarovku a vzime mi aj kurila.
Teraz musim ako debil menit kazdu zimu aj 2x trubicovy halogen, pretoze nevydrzi ani rok. Stara 200W ziarovka vydrzala 7 rokov a viac.
28. 9. 2014   ja
LED su sice drahsie ale nie az tak velmi a kedze ich spotreba je minimalna tak sa ti cena vrati behom roka
9. 10. 2014   loko
Pravda
1/1