Názory čitateľov


Názory k článku:
Expert radí: Odstráňte majetkové nerovnosti, potom možno už krízy nebudú

28. 4. 2014   kinski
Omyl, vôbec to nie je o platoch. Celý systém je narušený jednoduchou vecou, ktorá podporuje túto pyramídovú hru. Robí to dedenie majetku. je to jednoduchá matematika, keďže sa majetok dedí, tak sa stále viac a viac kopí len tomu, čo má najviac. Vždy to prerušila vojna, alebo nejaká revolúcia, a tak to dopadne aj teraz. Pokiaľ bude existovať dedenie majetku, nič sa nezmení.
26. 4. 2014   My
Malá skupina ľudí sa má na Slovensku dobre, Podľa mňa by bol život "veselší" - určite pre väčšinu 95% obyvateľstva keby neboli také veľké rozdiely v platoch. Ako môže fungovať systém, keď niekto zarába 400,-Eur mesačne a niekto 10.000,-Eur. Ten čo zarába 400,-Eur by chcel tak isto ísť na dovolenku cez leto k moru a cez zimu na lyžovačku, ale bohužiaľ. Nehovoriac o väčšine mladých, ktorý sa chcú osamostatniť, nemajú bez pomoci rodičov šancu normálne žiť, môžu len živoriť. Nesúhlasím s tým, že v tejto spoločnosti má každý rovnakú šancu. Nech mi niekto povie prečo by nemohol systém fungovať tak, že minimálny plat na Slovensku by bol 1.000,-Eur, ale maximálny 3.000,-Eur. Pripadá mi to reálne, avšak nemožné...
26. 4. 2014   meno
Z ciste logickeho hladiska - kedysi bol vymenny obchod, to znamena, ze ten kto nieco chcel, musel aj nieco vyprodukovat. Aby sa za 1 sliepku nemuselo zabit cele prasa a porcovat, tak sa vymysleli peniaze ako "poukazky" na vykonanu pracu, lenze potom nastali spekulacie. Je uplna somarina, ked niekto vlastni peniaze v takej hodnote, ze by to vlastnou pracou nikdy spolocnosti nedokazal dat. Je to naukor toho, ze ich "ukradol" z prace inych. Podlamna by mala byt vypocitana maximalna hodnota prace, ktoru dokaze dat clovek spolocnosti a nemalo by byt zaziadnych okolnosti dovolene ju prijmovo prekrocit. Zdroje by sa tym padom rozdelili rovnomerne, vzrastlaby spotreba i vyroba a nikdy by nemohlo dojst ku krize. Nie som ekonom, ale toto je moj logicky pohlad nacelu tuto vec. A este by uplne stacilo, aby ti, ktori tu hlavne tvoriamaterialne hodnoty - robotnici arolnici odmietli robit roznym zbohatlikom, kradnucim politikom a spekulantom z financnych skupin akekolvek prace - to znamena, pokazi sa ti auto, chces postavit dom, chces nieco vyrabat? - mam svoju hrdost, kaslem nateba, trhni si nohou - a potom by pochopili, ze peniaze su naozaj ibapapieriky... Stacilo by ibasa proti tymto ludom takto postavit!
26. 4. 2014   Ja
S tým odmietnutím práce zbohatlíkom myšlienka zaujímavá, ale žiaľ totálne utopistická, lebo málokto sa bude hrať na hrdinu, keď je sám hladný, Nehovoriac, že zväčša je v pracovnom pomere u niekoho, kto je jeho chlebodárcom a u toho si asi ťažko povie, pre koho robiť a pre koho nie. Ale vysoko sa prikláňam k názoru, že určité množstvo majetku je už s vysokou pravdepodobnosťou nespravodlivé, lebo nevidím dôvod, aby bol niekto 10 nehovoriac 100 a viac krát prospešnejší pre spoločnosť ako priemer. Ak áno, nech to spoločnosť transparentne vie. V opačnom prípade nech svoj nadmajetok prerozdeľuje hoc aj najprv medzi svojich príbuzných (a tí rovnako ďalej), ale hlavne nekumuluje len jeden u seba. Lebo takto je otázka času, kedy si začne privlastňovať obmedzené prírodné zdroje a cez ne si kupuje ľudí a rozhoduje o ich osude. Otázka je určenie všeobecnej miery primeraného majetku. hlavne ak sú prípady, ktorým by to možno prináležalo viac (Einstein, Jobs, Gates, Ghándí, Fleming,........)
25. 4. 2014   anonym
jednoducho slovenský kapitalizmus na slovensku je chorí k čomu prispeli poslanci i vlády vedome v náveznosti spolu s odbormi dopustily z dieranie pracujúcich prácu od rána do noci za minimálnu mzdu nevyplácania miezd čo má za následok nizku kupischopnost čím v zníkajú prebitky zastavuje sa výroba následna nezamestnanost čo ide stále dokola za učelom privodit chudobu a následne skúpit za lacný peniaz všetko čo táto krajina vlastní pretože domáci na to nemájú peniaze skúpia pozemky prírodné bohatstvá a lacné pracovné sily sú donútený pracovat ako otroci vo vlastnom štáte čo majú na svedomý zradcovia slovenska a to sô poslanci a vlády ktoré nás predali tak ako krista zradov krízi si umelo vitvorené aby bohatý ešte boli bohatčí dole s kapitalistami pretože kapitalizmus je večné otroctvo pracujúcich nbez istôt v budúcnost volte vystupenie z nato vyhlásenie slovenska za neutrálny štát a znárodnenie národneho majetku ktoý bol ukradnutý aproti vôli slovenských pracujúcich to že slovensko získalo vstupom do eu a následne zmenou na euro je lož ktorú hlásajú tý ktorý zakrívajú novodobé zotročovanie vid zárobky s ktorých sa neda žit mat istoty v buducnost dôchodcovia sú žobráci ktorý su dotovaný eurozonou potravinami a práve dôchodcovia su reprzentantami každého štátu a slovensko je na poslednom mieste práve dotovanie dôchodcov je jasným toho dôkazom slovensko je tábor lachhkých pracovných sil pre eu ktorá nás do týchto sračiek vedome dostala
25. 4. 2014   anonym
V demokracii je ťažko robiť veľké opatrenia a zásahy, to je skôr možné v štáte, kde je diktatúra. Malo by sa postupne pristupovať k skracovaniu pracovného času a zamestnávaniu väčšieho počtu zamestnancov.
25. 4. 2014   MiroMKL19@azet.sk
Prvý krok by mal byť majetok na HLAVU !!!! Takže by sa postupne dostávALI schopní a nevytvárali sa nadnárodné likvidačné monštrá !!!!!! Kolko nových liekov nám zatajuju len aby sme žrali staré svinstvo a postupne zomierali !!!!!
25. 4. 2014   anonym
Ja vidim problem inde.
A vidim to tak, ze problem nieje v prerozdelovani, ani v rozovierani noznic medzi bohatymi a chudobnymi.
Nerovnost na zemeplacke bola od jak ziva, co opice zliezli zo stromu.
Problem je, ze ty co maju peniaze a moc, odstavuju tych menej uspesnych od zdrojov, aj od penazi, snazia sa eliminovat tak konkurenciu.
Bez ohladu na fakt, ze tym, sa znizuje aj ich dosah na moc a obmedzuje zisk.
Vysledkom je vzdy kolisanie extremov od maximalneho rozdielu, do trocha mensieho rozdielu, od krizy ku krize.
Vzdy tieto cykly boli tlmene nejakou formou pohromy, alebo nedostatku zdrojov, pripadne epidemiami, kedy sa stal extremom aj nedostatok prac. sily.
V uplnom nadbytku a prebytku lacnej racovnej sily, proletariatu, alebo ako to nazvat, sa stava z isteho % totalny lumpenproletariat, ktory uz ani nedokaze tvorit hodnoty, ale je na obtiaz aj tomu este prezivajucemu a pracujucemu proletariatu.
Bohaty sa stoho smeju a su mimo obligo.
Vsetko dokopy znamena len zaciatok, alebo koniec nejakeho cyklu, ktorych sa na zemeplacke vystrieali stovky, ak nie tisice.
Dnesny problem je, ze pruser je uplne globalny.
V ramci toho, ze globalne previazane je vsetko a deje sa na daleko vatsej ploche, aj objeme, ako sa kedy doteraz nejaky pruser dial.
Vysledkom je nieco, co nebudeme chapat nikto, ale zem sa bude tocit snami i bez nas, cyklus sa uzavrie a ide sa dalej.
25. 4. 2014   Bug
úsmevné čítať tieto názory o šikovných a šikovnejších a najšikovnejších :D
hlavne liberálny kapitalisti, to je iná ilúzia... ak by to v reáli naozaj fungovalo, tak som za, lenže realita je taká, že ten bohatý a bohatší si tú svoju "pravdu" jednoducho kúpi, zmení všetko svoje konanie aj zákony v prospech seba a výsledok je presne toto neúmerné roztváranie príjmových nožníc... ktoré ked dosiahne určitú hranicu, tak celý "systém" skolabuje ako vždy...
a pritom je to naozaj jednoduché, ako to ten ekonóm načrtol treba zdaniť reálny majetok a nie fiktívne príjmy vo firmách a firmičkách, kde to vdaka pozmeneným a upraveným zákonom účtovíci a danováci uhrajú tak, že vlastne žiadne dane podnikatel neplatí... stále je v strate ale jeho reálny majetok neúmerne rastie... aký paradox... zamestnancov sa nikto nepýta, či odvedú štátu 60% svojho mizerného príjmu...
25. 4. 2014   Michal
Vsetci sa tu bavia o zdanovani ale nikto o rozdelovani.
Kam by mali ist tie peniaze? Lebo nasa socialisticka vlada sice zdani ale dava len svojim oligarchom.
25. 4. 2014   relaxxx
A na to je skutocne treba zavolat experta, aby povedal, ze ked ludia nemaju peniaze, tak nie su schopni nakupovat?! Kdo je schopnejsi nech ma viacej, ale nie o tolko! A bohuzial v dnesnej dobe nie schopni ale vsetkeho schopni sa maju najlepsie.
28. 4. 2014   Pavel
tak tak..to je ta paradigma deregulovaneho neofeudalneho kapitalizmu..ako pri coraz vyssej produktivite, stagnujucich realnych mzdach zabezpecit coraz vyssi dopyt..a ako pri coraz podvyzivenejsich statoch, obcanoch a neschopnosti sukromneho sektora zmysluplne a bez nenazranosti alokovat kapital vytvarat pracovne miesta
1/2staršie